Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken

De kosten bij dronkenschap – wat wordt vergoedt door de zorgverzekeraar?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Tijdens de feestdagen wordt er traditioneel veel gedronken. Door het nuttigen van grote hoeveelheden alcohol dreigt het risico van comazuipen. Vooral onder jongeren is dit een groot probleem. Welke kosten zijn verzekerd in de zorgverzekering en wat zijn de financiële gevolgen van het claimen?

Als je te veel alcohol in korte tijd drinkt, krijgen je hersenen zo’n klap dat je in coma kunt raken. Het kan je zelfs je leven kosten. Het comazuipen komt naar verhouding veel voor bij jongeren. Sinds 2014 zou het probleem kleiner moeten zijn. Per die datum is de minimale leeftijd voor het kopen van alcohol verhoogd van 16 naar 18 jaar. Helaas zorgde de strengere wetgeving niet voor minder gevallen van comazuipen onder jongeren. In 2014 zijn er 783 jongeren opgenomen in het ziekenhuis in verband met alcohol-gerelateerde problemen. In 2015 is het aantal gestegen naar 931 gevallen. 

comazuipen.jpg

Wat keert de verzekeraar uit bij comazuipen?

De kosten van een ziekenhuisopname door het comazuipen vergoedt de verzekeraar uit de basisverzekering. Deze kosten gaan wel ten laste van het eigen risico. Verzekerden tot 18 jaar betalen geen eigen risico. Bij een opname na de jaarwisseling kunnen 18-plussers direct al het eigen risico verschuldigd zijn. Een dure jaarwisseling dus!

Hoe schadelijk is drank voor jongeren?

Jongeren zijn in de groei tot ze 24 jaar oud zijn. Tot hun 24e zijn de hersenen nog niet volledig ontwikkeld. Het drinken van alcohol beschadigt de hersenen. De genuttigde alcohol verdeelt zich over het lichaam. De impact op het lichaam is afhankelijk van het lichaamsgewicht en ook het geslacht maakt een verschil. Op meisjes heeft alcohol een grotere impact, waardoor ze een grotere kans hebben om slachtoffer te worden van comazuipen. Zolang jongeren nog niet volgroeid zijn, duurt het weer nuchter worden ook langer.

Hoe voorkom je comazuipen bij jongeren?

Jongeren die in het ziekenhuis terecht komen door comazuipen overkomt dat vaak door onwetendheid. Ze moeten weliswaar tot hun 18e verjaardag (het liefst nog langer) van alcohol afblijven, maar ouders kunnen er maar beter rekening mee houden dat jongeren experimenteren. Dus ga het gesprek met ze aan en wijs ze op de volgende zaken:

  • Door één slok alcohol word je nog niet gelijk dronken. Hierdoor kunnen jongeren de neiging hebben om in een korte periode veel sterke drank tot zich te nemen. Leg kinderen op jonge leeftijd al uit wat het effect is van drank op het lichaam en hoe het werkt. Zo voorkom je dat ze gaan comazuipen;
  • Moedig het drinken van alcohol niet aan. Bied niet voor de grap een slokje drank aan. Wees er duidelijk over. Maak het drinken van drank niet laagdrempelig;
  • Geef zelf het juiste voorbeeld. Drink met mate en laat het dronken zijn niet overkomen als een feestje;
  • Houd een vinger aan de pols. Val af en toe binnen bij een feestje bij jou thuis. Je bent namelijk ook verantwoordelijk voor de gezondheid van de vriendjes en de vriendinnen;
  • Drank niet op zichtbare plekken neerzetten. Drank moet niet overkomen als een eerste levensbehoefte;
  • Drank doet gekke dingen met het lichaam. Ze zijn vaak niet op de hoogte van de verwoestende werking van alcohol. Laat je kinderen deze video zien.
     

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 21 december 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.