Voor zorg kun je in het buitenland terecht, maar er zijn beperkingen voor geplande zorg
door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten
Voor spoedeisende hulp in het buitenland kun je vertrouwen op je basis zorgverzekering. Bij niet spoedeisende hulp en dus planbare zorg is dat niet altijd zo. Zorgverzekeraars kunnen als voorwaarde stellen dat je eerst goedkeuring moet hebben van de verzekeraar voordat je een afspraak in kunt plannen voor een behandeling in het buitenland. Als het gaat om een behandeling die in Nederland niet erkend is, is de behandeling sowieso niet verzekerd in de zorgverzekering. In dat geval hoeft de verzekeraar de buitenlandse zorgkosten niet te betalen.
Wat is geplande zorg?
Er is sprake van geplande zorg als je voor de behandeling naar het buitenland gaat, zonder dat er sprake is van spoedeisende zorg. Je gaat bijvoorbeeld voor een nieuwe knie naar Duitsland. Als je tijdens je vakantie in het buitenland met een ambulance naar een ziekenhuis wordt gebracht, is er sprake van spoedeisende zorg. Deze kosten kun je gewoon indienen bij de zorgverzekeraar. Voor planbare zorg ligt het lastiger. Zorgverzekeraars willen eerst toestemming geven voordat je naar een buitenlandse zorgverlener gaat. Ze kunnen toestemming weigeren als de behandelingen in het buitenland te duur zijn in vergelijking met Nederland.
Keuze voor zorg in buitenland ligt bij patiënt zelf
Zorgverzekeraars adviseren om voor buitenlandse zorg eerst toestemming te vragen. Toch is het jouw eigen keuze als je naar het buitenland wilt voor geplande zorg. Hierbij moet je wel rekening houden met de voorwaarden die verzekeraars stellen. Je hebt zelf het recht, maar toch kun je beter eerst overleggen met je verzekeraar voordat je een afspraak maakt in een buitenlands ziekenhuis.
Waarom gaan Nederlanders naar het buitenland voor medische zorg?
Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Een buitenlandse specialist kan bijvoorbeeld sneller een behandeling verrichten. Of de wachtlijsten in Nederland zijn te lang. Ook patiënten die in Nederland zijn uitbehandeld kunnen in het buitenland een behandeling ondergaan waardoor er toch nog mogelijkheden zijn om te herstellen.
Voor een second opinion naar het buitenland
Je kunt ook voor een second opinion naar een specialist in het buitenland. In dat geval heb je een doorverwijzing van een huisarts of een revalidatiearts nodig. Ook dan raden we aan om eerst contact op te nemen met de zorgverzekeraar. Door het bespreken van de situatie krijg je inzicht in de mogelijkheden en voorkom je dat je achteraf kosten niet vergoed krijgt.
Je verzekeraar vergoedt mogelijk alleen deel van buitenlandse zorgkosten
In een zogenaamde naturaverzekering werkt een zorgverzekeraar met contracten met zorgverleners. Voor zorg word je verwezen naar zorgverleners met wie de verzekeraar een overeenkomst heeft. Ga je naar een niet gecontracteerde zorgverlener? Dan heeft de verzekeraar het recht om slechts een deel van de rekening te betalen. De verzekeraar vergoedt bijvoorbeeld 75% van de kosten en de rest betaal je zelf. Bij een naturaverzekering moet je hiermee rekening houden. Waarschijnlijk heeft jouw verzekeraar geen contract met de buitenlandse behandelaar of het ziekenhuis.
Dit kun je ondervangen door het kiezen van een restitutieverzekering. In deze verzekeringen wordt niet gewerkt met contracten met zorgverleners. Je hebt volledige keuzevrijheid.
Verzekeraars sturen op zorgverleners in Nederland
Op de website van de verzekeraars is naar verhouding weinig informatie te vinden over zorg in het buitenland. Ze sturen namelijk op zorgverlening in Nederland zelf. Als je er specifiek naar vraagt, krijg je alle informatie. De verzekeraar kan dan gerichter informatie geven, omdat de kosten en de vergoeding van een behandeling in het buitenland van meerdere factoren afhankelijk zijn.
Ga je naar het buitenland voor medische zorg en kun je daar ondersteuning bij gebruiken? Medicohelp is een onafhankelijk zorgadviseur voor geplande zorg in het buitenland. Zij fungeren als schakel tussen patiënt, ziekenhuis en zorgverzekeraar. Je kunt met je zorgvraag bij hen terecht. Zij kennen de weg, spreken de taal en begeleiden je bij het regelen van de operatie/behandeling of second opinion bij een specialist in bijvoorbeeld Duitsland of Spanje.
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.