De budgetverzekering – Wat was het ook alweer
door Juul Dijkhuis Leestijd: 2 minuten
Jaren geleden hebben verzekeraars de zogenaamde budgetpolis geïntroduceerd. De naam is inmiddels besmet geraakt en wordt niet meer gebruikt. Dit is een zorgverzekering waarin maar een beperkte keuzevrijheid in zorgverleners zit. Maar zorgverzekering met een beperkte keuze in zorgverleners bestaan nog steeds. De budgetverzekering heeft overeenkomsten met de woekerpolis. Een woekerpolis kennen we immers als beleggingsverzekering met verborgen kosten. Dit is niet het geval bij de budgetverzekering. Verzekerden met deze verzekering kunnen wel tegen onverwachte en hoge kosten aanlopen.
Worden er nog steeds budgetpolissen afgesloten?
Er worden nog steeds zorgverzekering afgesloten met maar een beperkte keuzevrijheid in zorgverleners. Met deze polis stimuleert de verzekeraar jou om naar bijvoorbeeld een ziekenhuis te gaan waarmee de verzekeraar een contract heeft gesloten. Doe je dat niet? Waarschijnlijk moet je dan een deel van de rekening van de zorgverlener zelf betalen.
Beschermd door hinderpaalcriterium
In de Zorgverzekeringswet is het hinderpaalcriterium vastgelegd. Hierin wordt gesteld dat een beperkte vergoeding van de verzekeraar de keuzevrijheid niet mag aantasten. Iedereen heeft namelijk vrije artsenkeuze. Een rekening van een niet gecontracteerde zorgverlener wordt in 2019 in de meeste gevallen voor minimaal 75 procent voldaan door de verzekeraar. De kosten die je zelf draagt kunnen dus oplopen tot 25 procent. Waar ligt de grens? Dat is aan de rechter om het van geval tot geval te bepalen.
Kwalitatief betere zorgverzekeringen in 2019
Een aantal jaren geleden is er veel gesproken over een te beperkte keuze in zorgverleners binnen de budgetpolis. Waarschijnlijk is dit nuttig geweest. Er is nu gemiddeld een ruimere keuze. De kans op een rekening van een niet gecontracteerd ziekenhuis is kleiner. Toch blijft het nog steeds opletten. Op Poliswijzer.nl kun je ervoor kiezen om alleen zorgverzekering met een 100% keuzevrijheid in ziekenhuizen te vergelijken. Hiervoor maakt je gebruik van de filter '4. Zorgverleners'. Hier kun je de optie 'elk ziekenhuis 100%' aanvinken.
Wat gebeurt er bij spoedeisende hulp?
Voor spoedeisende medische hulp kun je naar iedere willekeurige zorgverlener gaan. In dat geval wordt de rekening namelijk volledig door de verzekeraar gedragen. Zelfs als de zorgverlener niet gecontracteerd is. Voor een inplanbare operatie moet je bijvoorbeeld wel naar een gecontracteerde zorgverlener gaan. Als je met spoed medische hulp nodig hebt, hoeft er dus niet gelet te worden op gecontracteerde of niet gecontracteerde zorg.
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.