Speciale zorgverzekering voor rokers?
door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten
De nieuwswebsite Telstar-online.nl heeft een poll onder de lezers gehouden met de vraag of er een speciale zorgverzekering voor rokers moet komen. Hier zijn natuurlijk geen concrete plannen voor, maar het is wel een interessante gedachte. Als er een dergelijke zorgverzekering komt, wat is dan de volgende stap? Een zorgverzekering voor ouderen met een opslag op de premie? Of juist een zorgverzekering voor mensen die gezond leven volgens een bepaalde levenswijze met een korting op de premie? Gelukkig is het onuitvoerbaar!
Beter het roken ontmoedigen
Stel, de obstakels worden overwonnen en er komt een speciale rokerspolis. De eerste vraag is hoe wil je het mensen verplichten om deze speciale verzekering af te sluiten? Is de volgende stap om verzekerden verder onder te verdelen naar risicogroepen? Rokers betalen voor hun slechte gewoonte al een hoge accijns. De opbrengsten uit tabaksaccijns gaan de schatkist in. Het gaat toch om ruim twee miljard euro. Vanuit de schatkist wordt een klein deel van de Nederlandse zorgkosten gedragen. Dit is een betere manier om het roken te ontmoedigen. Door te roken worden er gezondheidsrisico’s gelopen, maar dat kun je zeggen over meer slechte gewoontes. Mensen die geregeld alcohol drinken of een slechte eetgewoonte hebben, lopen ook verhoogde gezondheidsrisico’s. Ook goede gewoontes kunnen zorgen voor gezondheidsrisico’s. Denk aan voetballers die blessures oplopen tijdens het sporten. Er zijn wel al collectieven gericht op gezonder leven. Voorbeelden hiervan zijn de volgende.
Rookvrij polis
Agis heeft in 2008 de Rookvrij Polis geïntroduceerd in samenwerking met Stichting PreventiePolis. De insteek van deze polis is om niet rokers een voordeel te geven. Hun motto is: “Niet je ziekte verzekeren, maar je gezondheid”. Het voordeel van deze verzekering is een korting op de premie. Op de basisverzekering krijg je 7,5% korting en op de aanvullende verzekering 11,5%. Je zou denken dat de polis gericht is op niet-rokers, maar de aanvullende verzekering biedt ook een vergoeding tot € 150 om te stoppen met roken. Leuk initiatief. Verzekeraars kunnen beter het niet-roken promoten in plaats van rokers straffen.
De Vegapolis van Delta Lloyd
Ook vegetariërs hebben al een eigen collectiviteit. Het klinkt specifiek gericht op de doelgroep, maar de basisverzekering is natuurlijk bij alle verzekeraars gelijk. Het verschil wordt gemaakt met de aanvullende verzekering en korting op de premie. Vanuit de gedachte dat vegetariërs een andere zorgbehoefte hebben, krijgen verzekerden een extra korting. Delta Lloyd geeft een korting op de basisverzekering van 8% en 20% op de aanvullende verzekering. De verzekering wordt ook aangeboden door Turien/Avéro.
De solidariteitsgedachte moet juist terug
Door speciale polissen te maken komt de solidariteitsgedachte nog meer in het gedrang. Het zal pas een probleem worden als Nederlanders massaal kiezen voor op doelgroep gerichte polissen. Maar dat is niet het geval. Er gaan steeds meer stemmen op om het eigen risico af te schaffen. Daar is zeker ook iets voor te zeggen. Door het eigen risico worden mensen met een zwakke gezondheid extra op kosten gejaagd. Laat dit ook net het deel van de Nederlandse bevolking zijn met het laagste inkomen. Wij moeten met z’n allen de zorgkosten dragen. Laten we dat dan ook samen doen!
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.