Verbouwen en verduurzamen van je woning: profiteer van subsidie en let op herbouwwaarde
door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten
Er is een tekort aan huizen in Nederland. Als je nog geen huis hebt, ben je de Sjaak. Het is namelijk erg lastig een huis te vinden. Huiseigenaren kiezen daarom nu juist om hun woning te verbouwen en verduurzamen. Door de sterk gestegen energieprijzen is het plaatsen van zonnepanelen of het kopen van een warmtepomp aantrekkelijk. Het verbouwen en het verduurzamen van je woning heeft ook invloed op jouw woonverzekering. Hoe voorkom je een financiële ramp bij schade tijdens het verbouwen?
Is schade tijdens de verbouwing verzekerd in jouw woonverzekering?
Voor de woonverzekering is het goed verzekeren tijdens en na een verbouwing van essentieel belang. Een verbouwing zorgt namelijk voor een grotere kans op schade aan jouw huis en inboedel. Een aannemer sloopt bijvoorbeeld een muur of een kozijn voor het plaatsen van een schuifpui. Als de brokstukken op je parketvloer vallen, heb je een probleem.
Bij schade moeten we onderscheid maken tussen de schades die je zélf aanricht en schades die de aannemer veroorzaakt. Als het de fout van de aannemer is, kun je de schade aan je vloer verhalen op de aannemer. In het geval je zelf de verbouwer bent, dan ben je goed verzekerd als je de allrisk inboedelverzekering hebt. Zonder deze ruime dekking draag je zelf de schadelasten die je veroorzaakt hebt.
Hogere herbouwwaarde bij verbouwing
Na een grondige verbouwing is de herbouwwaarde van je huis waarschijnlijk gestegen. Je hebt bijvoorbeeld één jaar geleden een opstalverzekering afgesloten. Daarna heb je voor € 25.000 je huis uitgebouwd. Bij het afsluiten van de opstalverzekering is de verbouwing niet meegenomen in de waardebepaling. Hierdoor ben je door de verbouwing onderverzekerd. Bij schade gaat de verzekeraar mogelijk een expert inschakelen die de omvang van de waarde inschat en ook de herbouwwaarde van het huis. Als hieruit blijkt dat je huis voor een te laag bedrag verzekerd is, krijg je maar een deel van de schade uitgekeerd.
Je kunt je huidige verzekering aanpassen, maar je kunt het ook verstandiger aanpakken. Vergelijk woonverzekeringen en kies een nieuwe verzekering voor je huis en je inboedel. Door het vergelijken zet je tientallen verzekeraars naast elkaar, en kies je de verzekeraar met de beste dekking tegen de laagste premie met garantie tegen onderverzekering via de filter ‘nooit onderverzekerd’. Een bijkomend voordeel is dat je de woonverzekeringen gelijk afstemt op de huidige situatie en de nieuwe herbouwwaarde.
Let goed op je spullen tijdens de verbouwing
Ook tijdens de verbouwing zijn je spullen in huis verzekerd, maar niet onbeperkt. Het is bijvoorbeeld niet de bedoeling dat inbrekers in de nachtelijke uurtjes gewoon je huis binnen kunnen lopen om alles leeg te halen, omdat de schuifpui nog niet geplaatst is. Je moet dus wel de nodige voorzichtigheid in acht nemen. Nog te installeren zonnepanelen ‘s nachts achter het huis laten liggen is onvoorzichtig. Bij diefstal van de zonnepanelen uit de tuin zal de verzekeraar de schade niet vergoeden.
Zonnepanelen en andere duurzame ingrepen hebben ook invloed op de woonverzekeringen
Ook het plaatsen van zonnepanelen, zonneboiler of warmtepomp zorgt ervoor dat de herbouwwaarde van je huis stijgt. Zonnepanelen kopen is een grote investering. Daarom wil je zonnepanelen wel verzekerd hebben als deze bijvoorbeeld door een brand in je huis verwoest raken. Ook wil je kwalitatief de beste dekking voor je zonnepanelen en andere duurzame maatregelen. Vooral zonnepanelen die op het dak liggen kunnen eenvoudig beschadigd raken door bijvoorbeeld storm en hagel. Wij zijn dé specialist in het verzekeren van huizen met zonnepanelen. Bekijk onze themapagina 'alles over het verzekeren van zonnepanelen'.
Tip: je hebt recht op subsidie voor het verduurzamen van je huis
De huidige energietarieven zijn al een sterke stimulans om te verduurzamen. Het krijgen van een subsidie geeft jou mogelijk de doorslag. Als je minimaal twee verduurzamingsmaatregelen treft, krijg je sinds 1 januari 2022 ongeveer 30% van de kosten vergoed. Het gaat bijvoorbeeld om het isoleren van je huis of het aanschaffen van een (hybride) warmtepomp. Na het kopen van zonnepanelen kun je de betaalde btw weer terugvorderen. Vanaf 1 januari 2023 vervalt de btw op zonnepanelen.
Overweeg je zonnepanelen? Bekijk dan eens Zonnepanelen Zonder Gedoe. Zo krijg je niet alleen zonnepanelen op je dak, maar krijg je ook de betaalde btw terug zonder daar zelf iets voor te hoeven doen. Geen keuzestress want Gaslicht.com heeft als autoriteit op het gebied van energie al een selectie gemaakt van kwalitatief hoogstaande zonnepanelen om uit te kiezen, zodat jij altijd de beste deal krijgt.
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.