Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken

Wat deden de zorgverzekeraars met hun winst in 2016?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Wij hebben in Nederland voldoende keuze in zorgverzekeraars. De keuze is eerder onoverzichtelijk ruim dan te beperkt. De Consumentenbond heeft de vier grootste zorgverzekeraars financieel onder een vergrootglas gelegd in een onderzoek in 2015. Hieruit bleek of de verzekeraars op hun winsten bleven zitten of deze juist doorgaven aan verzekerden. Verzekeraars hadden ruim 3,3 miljard euro over! De premie voor de zorgverzekering in 2016 is kunstmatig laag gehouden doordat zorgverzekeraars winsten hebben gebruikt om de zorgpremie te drukken. Ook voor de zorgverzekering 2018 hebben enkele verzekeraars reserves aangesproken. Zeer prettig! Het onderzoek van de Consumentenbond naar de financiële huishouding van de zorgverzekeraars was gericht op de situatie in 2015. Onderstaande gaat dus over resultaten van vóór het uitdelen van de reserves. Maar dat maakt het natuurlijk niet minder interessant. Het zegt namelijk iets over het beleid van de verzekeraars.

Welke vier verzekeraars gaat het om?

Onderzoek onder vier verzekeraars lijkt overzichtelijk, maar in totaal gaat het om veel meer labels. De vier grote concerns met enkele van hun  labels zijn:

  • Achmea – Avero Achmea, De Friesland, Zilveren Kruis, FBTO
  • CZ – met CZ zelf natuurlijk, Delta Lloyd en Ohra
  • VGZ – met VGZ, Univé, UMC, IZZ en IZA
  • Menzis – met Menzis en Anderzorg

Wat bleek uit het onderzoek?

De Consumentenbond heeft dit onderzoek uitgevoerd. Het resultaat? Een rapport van 42 pagina’s lang. In mijn blog richt ik mij op een onderdeel van het onderzoek, namelijk…. hoe gingen de verzekeraars in 2015 om met ons geld en wat hebben ze ermee gedaan? Vanuit de toezichthouder moeten zorgverzekeraars verplichte reserves aanhouden. Aanvullend hadden ze nog 3,3 miljard euro over, waar ze niets mee deden. Hiervan zat 1,4 miljard euro bij Achmea en slechts 205 miljoen euro bij Menzis.

Welke verzekeraars gaven in 2016 overtollige winsten terug?

Zorgverzekeraars moeten voldoende in kas hebben om financieel gezond te zijn. Als ze tekorten hebben, moeten wij met z’n allen ervoor zorgen dat ze weer vet op de botten krijgen. Er moet dus voldoende in kas zijn om de medische kosten te dragen. De Consumentenbond heeft de vier grootste verzekeraars op het omgaan met geld met een cijfer beoordeeld. De hoogste cijfers ging naar Anderzorg (9,9) en OHRA (7,5). Waar winnaars zijn, zijn ook verliezers. De verzekeraars die hun geld niet gebruikten ten behoeve van de verzekerden zijn: Averó Achmea (3,3) en VGZ Cares (1,8). Hoe zijn de verschillen te verklaren? Bij de beoordeling is op het volgende gelet:

  • Hielden verzekeraars onnodige reserves aan boven wat ze verplicht zijn om aan te houden?
  • Hoe hoog was de premie van de zorgverzekering?
  • Wat zijn de bedrijfskosten per verzekerde? Hoeveel geld werd er uitgegeven ten opzichte van de omvang van het klantenbestand? Hoeveel geld werd er verbruikt aan marketingkosten, mooie glimmende gebouwen en personeelskosten?

Een positieve uitschieter is Anderzorg. Zij hadden (en hebben nog steeds) een scherpe premiestelling en potten dus niet onnodig geld op. VGZ Cares waar onder andere verzekeraar De Goudse onder valt, was de negatieve uitschieter. Ze sprongen volgens de Consumentenbond slordig om met geld. De premies waren hoog en hetzelfde kon je zeggen over hun kosten en de reserves. Nogmaals, het onderzoek is dus gebaseerd op gegevens van een paar jaren geleden. Toch kan het geen kwaad om dit met jullie te delen. Dit houdt verzekeraars alert en motiveert om goed te letten op het geld wat wij met z’n allen in de verzekeraars ‘investeren’.

Overstappen

Ben je ontevreden hoe jouw zorgverzekeraar met de premie omgaat? En betaal je dus te veel? Dan kun je jouw zorgverzekering tot 1 januari 2018 inruilen. Daarna zit je er weer een jaar aan vast.

Wat deden de zorgverzekeraars met hun winst in 2016?

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: vrijdag 28 oktober 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.