Zet 3D printen de medische wereld op zijn kop?
door Tony Duchenne Leestijd: 4 minuten
De medische wereld, de zorgverzekeraars en de patiënten zijn zeer te spreken over de inzet van het 3D printen in de zorg. Toch zijn zorgverzekeraars nog heel erg terughoudend om deze nieuwe technologie te vergoeden vanuit een zorgverzekering. Wat houdt zorgverzekeraars tegen? In de zorg wordt steeds vaker gebruik gemaakt van 3D-printen. Voor een hoop mensen is het wel even wennen aan de nieuwe technische mogelijkheden. Een plaatje printen is tot daaraantoe. Dat er allerlei leuke dingen gefabriceerd kunnen worden met een dergelijke printer is ook nog te bevatten. Maar zeg nou zelf, op de operatietafel gaan liggen en je lever laten vervangen door een geprint exemplaar dat is toch (nog) niet van deze wereld?
De mogelijkheden zijn enorm
Toch lijkt het inderdaad die kant uit te gaan. De proeffase lijkt voorbij te zijn. De tijd dat 3D printen als een leuke gadget gezien kan worden, is definitief voorbij. Inmiddels brengt de printer de ene na de andere revolutie teweeg binnen de medische wereld. En het gaat hard. Botten, tandimplantaten en schedel reconstructies worden al op maat gemaakt. Het Nederlandse bedrijf Xillox noemt ze Patiënt Specifieke Implantaten (PSI). Door een 3D model te maken van bijvoorbeeld jouw botten maken ze het ontwerp van een implantaat zodat die altijd perfect past. En niet van echt te onderscheiden.
De voordelen ten opzichte van een standaard implantaat zijn duidelijk. Een PSI past perfect en is daarom door een chirurg gemakkelijk en sneller te plaatsen. Bij standaard implantaten komt het vaak voor dat bij het plaatsen toch een verschil wordt geconstateerd. Dan moet er soms toch nog even wat worden bijgeschaafd. Geen pretje lijkt me. En het komt ook de operatieduur niet ten goede. Een snellere operatie zonder complicaties daarentegen vermindert juist de kans op infecties en zorgt voor een sneller herstel. Verwacht wordt dat 3D printen de zorg verbetert, efficiënter maakt en daardoor veel goedkoper uitpakt. De mogelijkheden zijn gigantisch.
Stel je eens voor dat de enige wachtrij die er nog zal zijn, de rij bij de printer is om een vervangend implantaat of orgaan af te halen. Geen wachtlijsten, niet meer hoeven duimen en maar hopen op een orgaandonatie. Ook dat is namelijk in de nabije toekomst mogelijk en dat gun ik echt iedereen die zo’n vervangend orgaan nodig heeft.
Orgaan op bestelling
Stel je eens voor wat een verandering het is. Een specialist maakt een 3D model van je zieke orgaan en het omliggende probleemgebied. Chirurgen zien daarmee precies wat ze bij de operatie aantreffen. De mogelijke complicaties zijn dan al vooraf aan de ingreep bekend en niet meer tijdens de operatie. De opdracht gaat naar de printer en binnen 24 uur ligt je orgaan klaar. Wat mij betreft kan het niet snel genoeg gaan.
Er zijn bedrijven zoals e-Nable, die bezitters van een 3D-printer in contact brengen met mensen die een prothese nodig hebben.
Ook minder gecompliceerde ingrepen hebben baat bij de 3D-techniek. Denk aan de foto die je bij de tandarts maakt om je mond in kaart te brengen. Als je gebit als het ware geprint wordt, dan zal je nieuwe kroon altijd de perfecte pasvorm hebben. Geen getouwtrek aan je gebit meer bij het plaatsen van de kroon omdat ie net niet past. Daarmee kan veel geld in de zorg bespaard worden op behandeltijd en kosten.
En hoe zit het met de vergoeding?
Waarom zijn er dan toch nog maar een aantal zorgverzekeraars die 3D implantaten tijdelijk vergoeden? Voor de hand ligt dat dit iets met de nog te hoge kosten te maken heeft. Of zijn er nog vraagtekens bij de wetenschappelijke erkenning van het 3D printen? Bij zorgverzekeraars wordt pas tot vergoeding overgegaan als blijkt dat een behandelmethode voldoende wetenschappelijk bewezen is. En dat is volgens de verzekeraars nog lang niet het geval. Voor mij is één ding zeker, 3D printen zet op dit moment de medische wereld op zijn kop! Heb jij er al ervaring mee?
Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.