Veel huizenbezitters met zonnepanelen niet op de hoogte van de verzekeringsdekking
door Jorn Alders Leestijd: 4 minuten
“elk nadeel heeft zijn voordeel” geldt momenteel ook voor de energiemarkt. Het voordeel van de hoge energieprijzen is dat investeren in duurzame producten nu aantrekkelijker is dan ooit tevoren. Met een terugverdientijd van minder dan vijf jaar zijn zonnepanelen een van de beste investeringen die een woningbezitter kan doen. Optimaal profiteren van een investering in zonnepanelen is alleen mogelijk als ook de risico’s goed zijn verzekerd. Niet iedere woningbezitter staat daarbij stil. Eén op drie woningbezitters weet namelijk niet of hun zonnepanelen wel zijn verzekerd. Dit blijkt uit onderzoek van Poliswijzer.nl en Gaslicht.com, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht, onder 1.000 woningbezitters waarvan de helft met zonnepanelen.
Bijna één op drie woningbezitters weet niet of zonnepanelen zijn verzekerd
Gemiddeld leggen woningbezitters elf zonnepanelen op het dak van hun woning met een waarde tussen zes- en negenduizend euro. Voor veel consumenten is een investering van deze omvang een weloverwogen besluit. Desondanks wordt niet altijd nagedacht over het inperken van de financiële risico’s. Bijna één op drie huiseigenaren tast in het duister als het over de verzekeringsdekking van hun zonnepanelen gaat. De helft van deze groep zegt niet te weten of hun zonnepanelen zijn verzekerd en de andere helft is ervan overtuigd dat hun zonnepanelen helemaal niet verzekerd zijn.
Tony Duchenne, verzekeringsexpert bij Poliswijzer.nl: “Gelukkig heeft bijna iedere woningbezitter een opstalverzekering waar zonnepanelen standaard zijn verzekerd zolang deze (nagelvast) aan de woning zijn gemonteerd. Het is wel verstandig om de verzekeraar op de hoogte te stellen van de zonnepanelen omdat de verzekerde waarde van de woning hierdoor kan stijgen.”
Helft van de woningbezitters weet niet waarvoor zonnepanelen zijn verzekerd
Zonder kennis van de verzekeringsdekking kan het gevoel een kostenbesparende en duurzame investering te hebben gedaan zomaar uitmonden in een deceptie. Een stevige storm, zoals Eunice begin dit jaar, kan aanzienlijke schade toebrengen. Een niet gedekte schade kan de terugverdientijd aanzienlijk verlengen. De toekomstbestendige investering verdwijnt bij schade als sneeuw voor de zon als de zonnepanelen helemaal niet zijn verzekerd. Uit het onderzoek van Poliswijzer.nl en Gaslicht.com blijkt ook dat veel woningbezitters niet weten voor welke schadeoorzaken hun zonnepanelen zijn verzekerd.
In de huidige verzekeringsmarkt bieden alle verzekeraars die zonnepanelen verzekeren dekking voor schade door storm en hagel. Van de woningbezitters met zonnepanelen denkt slechts de helft (47%) hiervoor dekking te hebben. Ook denkt maar 19% van de woningbezitters verzekerd te zijn voor onzichtbare schade zoals microcracks terwijl toch bijna de helft van de opstalverzekeringen (42%) deze schade vergoedt. Eén op de vijf ondervraagden denkt verzekerd te zijn voor misgelopen opbrengsten door schade aan zonnepanelen. Er zijn echter maar twee opstalverzekeraars in de markt die inkomstenderving vergoeden. Tony Duchenne van Poliswijzer.nl: “Consumenten staan vaak pas stil bij hun verzekering als ze schade hebben en het dus te laat is. Voorkom teleurstellingen en verdiep je vooraf in je verzekering als je nu écht wil profiteren van de korte terugverdientijd van zonnepanelen.”
Verzekeringsdekking van zonnepanelen op plat dak vaak onduidelijk
Woningbezitters die zonnepanelen op een plat dak hebben of willen, doen er verstandig aan zichzelf af te vragen óf deze zonnepanelen wel zijn verzekerd op hun polis. De opstalverzekering geeft dekking voor onderdelen die (nagel)vast aan het huis zijn gemonteerd. Zonnepanelen op een plat dak zijn vaak niet nagelvast, met bijvoorbeeld schroeven, vastgezet. De constructie van deze zonnepanelen wordt juist verzwaard met ballast op het platte dak aangebracht. Uit het Poliswijzer.nl en Gaslicht.com onderzoek blijkt dat een groot aantal zonnepanelen, bijna één derde (28%), op een plat dak is aangebracht. Voor deze woningbezitters is er een grote kans dat de zonnepanelen helemaal niet zijn verzekerd. Veel verzekeraars zijn namelijk in hun polisvoorwaarden of op hun website niet duidelijk over de dekking van zonnepanelen op een plat dak.
Ben Woldring, oprichter van vergelijkers Poliswijzer.nl en Gaslicht.com: “Veel verzekeraars geven aan zonnepanelen te verzekeren maar zijn niet duidelijk voor welke soort zonnepanelen dit geldt. Vooral woningbezitters met zonnepanelen op een plat dak moeten hier beter over worden geïnformeerd.”
Woningbezitters die nu op zoek zijn naar een geschikte opstalverzekering voor hun zonnepanelen vinden op Poliswijzer.nl meer informatie en een overzicht van de opstalverzekeringen die dekking bieden voor microcracks, misgelopen opbrengsten door schade en welke verzekeraars ook zonnepanelen op platdaken verzekeren.
Als Online Productspecialist Verzekeren streef ik er elke dag naar om complexe verzekeringsinformatie op een simpele en concrete manier vergelijkbaar te maken. Ik heb al meer dan 12 jaar ervaring met het analyseren van schadeverzekeringen en het uitvoeren van diverse onderzoeken voor consumenten belangenorganisaties en verzekeringsmaatschappijen. Deze kennis gebruik ik nu om de vergelijkingen op Poliswijzer.nl continu te verbeteren. Zo kan elke bezoeker bij ons een verzekering vinden die het beste bij zijn of haar persoonlijke situatie past.