Stormschade aan je zonnepanelen niet standaard verzekerd
door Jorn Alders Leestijd: 3 minuten
Storm Eunice die dit weekend over Nederland trok ging gepaard met hoge windsnelheden en windstoten tot wel 130 km/u. Dit soort zware stormen kunnen schade toebrengen aan zonnepanelen. De opstalverzekering biedt dan dekking maar niet in elke situatie. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingswebsites Poliswijzer.nl en Gaslicht.com.
Opstalverzekering dekt nagelvaste zonnepanelen
Alle opstalverzekeringen bieden dekking voor zonnepanelen die nagelvast aan de woning zijn gemonteerd. Dit zijn vaak zonnepanelen op een hellend dak. Het verzekerde bedrag voor zonnepanelen is bijna altijd voldoende. Alleen bij de Goudse kan de standaard dekking van maximaal € 5.000,- niet voldoende zijn als de zonnepanelen een hogere (aanschaf)waarde hebben. De verzekerde kan dit bedrag bij de Goudse wel verhogen. De standaarddekking bij de overige opstalverzekeringen is ruimschoots voldoende. De overige opstalverzekeringen bieden dekking voor zonnepanelen vanaf een verzekerd bedrag van minimaal € 450.000,-.
Zitten zonnepanelen niet nagelvast aan de woning, dan bestaat de kans dat deze niet verzekerd zijn voor bijvoorbeeld stormschade en diefstal. Gelukkig kan de inboedelverzekering of een losse zonnepanelenverzekering uitkomst bieden.
Schade aan zonnepanelen? Twee opstalverzekeraars vergoeden misgelopen stroomopbrengst
Ontstaat er schade aan de zonnepanelen, dan is de kans groot dat er minder of geen stroomopbrengst is totdat de schade is hersteld. Bij veel opstalverzekeraars is dit financiële verlies voor rekening van de verzekerde. Alleen Aegon en OHRA bieden op dit gebied een vergoeding voor de misgelopen inkomsten. Bij Aegon wordt de werkelijke schade, dus het verlies in (stroom)opbrengst, vergoed. Bij OHRA wordt de vergoeding gemaximeerd tot 26 weken na het ontstaan van de schade.
56% van de opstalverzekeringen biedt geen dekking voor niet zichtbare schade
Niet zichtbare schade aan zonnepanelen die is ontstaan door een onvoorziene gebeurtenis, zoals storm of hagel, is bij meer dan de helft (56%) van de opstalverzekeringen niet gedekt. Voorbeelden van niet zichtbare schade aan het zonnepaneel zijn haarscheurtjes (microcracks) in de zonnecellen. Dit kan na verloop van tijd leiden tot een verminderde opbrengst.
Aegon en OHRA bieden ruimste dekking bij zonnepanelen
Consumenten die de opstalverzekering willen afstemmen op de zonnepanelen vinden de ruimste dekking bij OHRA en Aegon. Beide verzekeraars dekken zowel niet zichtbare schade als schade door het mislopen van de stroomopbrengst. Dit blijkt uit data van MoneyView.
Ben Woldring, oprichter van vergelijker Poliswijzer.nl: “Consumenten die al zonnepanelen hebben of in de toekomst gaan aanschaffen doen er goed aan om zich vooraf goed te verdiepen in hun woonverzekeringen. De opstalverzekering biedt niet standaard dekking voor elk soort zonnepaneel en een niet gedekte schade heft alle voordelen van zonnepanelen in één keer op”
Als Online Productspecialist Verzekeren streef ik er elke dag naar om complexe verzekeringsinformatie op een simpele en concrete manier vergelijkbaar te maken. Ik heb al meer dan 12 jaar ervaring met het analyseren van schadeverzekeringen en het uitvoeren van diverse onderzoeken voor consumenten belangenorganisaties en verzekeringsmaatschappijen. Deze kennis gebruik ik nu om de vergelijkingen op Poliswijzer.nl continu te verbeteren. Zo kan elke bezoeker bij ons een verzekering vinden die het beste bij zijn of haar persoonlijke situatie past.