Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Voorspelling zorgpremies 2023, grotere verschillen dan eerdere jaren verwacht

door Jorn Alders Leestijd: 4 minuten

Het zorgverzekeringsseizoen is bijna geopend! De aftrap van dit jaarlijkse spektakel begint met de bekendmaking van de zorgpremies voor 2023. Uiterlijk 12 november zijn alle nieuwe premies bekend. Voor wie niet zo lang kan wachten doet Poliswijzer.nl alvast een voorspelling. Ben je verzekerd bij een van de grotere zorgverzekeraars dan kan je naar verwachting rekenen op een gemiddelde premiestijging van 10 euro. Ga je altijd voor een basisverzekering in de top 5, ook dan stijgt de premie naar verwachting fors (met bijna 7 euro) maar wel minder dan de voorspelling van het kabinet. Dit blijkt uit een trendanalyse van Poliswijzer.nl.

Premies voordeligste basisverzekeringen stijgen naar verwachting fors

Elk jaar is de bekendmaking van de nieuwe premies van de basisverzekering hét moment om de balans op te maken. We komen dan te weten wat we volgend jaar gaan betalen voor onze zorgverzekering. Het kabinet komt elk jaar op Prinsjesdag met een eerste officiële premie indicatie. Voor 2023 was dat helaas geen positief bericht, de premies zouden namelijk met 10 euro per maand gaan stijgen.

Aan de hand van deze premievoorspelling heeft Poliswijzer.nl vanaf 2016 uitgerekend in welke mate zorgverzekeraars elk jaar meegaan in deze voorspelling. De jaarlijkse afwijking is vervolgens gebruikt om de zorgpremies voor 2023 te voorspellen. Het is de verwachting dat de premies van de voordeligste basisverzekeringen gemiddeld met bijna 7 euro per maand stijgen. Dat is minder dan het kabinet voorspelt maar wel aanzienlijk meer dan de laatste jaren.

Grootste zorgverzekeraars volgen naar verwachting voorspelling kabinet

Volgens de verwachtingen van Poliswijzer.nl zullen de grotere zorgverzekeraars meegaan met de aangekondigde verhoging van het kabinet. De scherper geprijsde naturapolissen blijven naar verwachting enkele euro’s onder de voorspelde 10 euro.

Zorgpremie in 2023 afhankelijk van veel meer variabelen

De afgelopen jaren waren de zorgpremies makkelijker te voorspellen en vast te stellen. Enkel het effect van covid-19 leek een onduidelijke variabele. De voorspelling van 2023 hangt echter van veel meer onzekerheden af.

Torenhoge inflatie

Zo is bijvoorbeeld de inflatie al maanden ongekend hoog vergeleken met de laatste jaren. Het is de vraag of het kabinet bij de vaststelling van de verwachte 10 euro premieverhoging genoeg rekening heeft gehouden met deze ontwikkeling. Ook zijn op de beurzen harde klappen gevallen wat een weerslag kan hebben op de reserves die zorgverzekeraars kunnen inzetten om de stijging in zorgpremie te beperken.

Vervallen collectiviteitskorting basisverzekering

En wat gaan zorgverzekeraars doen met het verbod op het geven van collectiviteitskorting op de basisverzekering? Wordt dit gebruikt om de stijgende premies van de eigen basisverzekeringen te dempen of wordt hiermee extra korting gegeven op de aanvullende verzekeringen?

Nieuwe spelregels

Tot slot wijzigt per 1 januari 2023 de risicoverevening voor zorgverzekeraars met de invoering van een bandbreedteregeling. Deze regeling wordt door de minister ingevoerd om zorgverzekeraars meer te stimuleren om minder de focus te leggen op het binnenhalen van gezonde verzekerden. Zorgverzekeraars zijn verplicht iedereen te accepteren voor de basisverzekering en mogen voor verzekerden die meer zorg nodig hebben geen hogere premie vragen. Vanuit de risicoverevening wordt er een financiële compensatie gegeven voor deze groep met hogere risico’s. In de praktijk blijkt dat deze aanpak niet het gewenste effect heeft en dat zorgverzekeraars zich toch meer richten op gezonde verzekerden. Met de invoering van de bandbreedteregeling probeert de minister hier wat aan te doen.

Ondanks alle goede bedoelingen van deze regeling dwingt het zorgverzekeraars om te kiezen tussen solidariteit (het beginsel van verzekeren) en een goede marktpositie. Kiest een zorgverzekeraar voor solidariteit dan verhogen ze de premies van de goedkoopste polissen en ligt de focus minder op het binnenhalen van de gezonde verzekerden. Door hiervoor te kiezen loopt je als zorgverzekeraar het risico om je uit te markt te prijzen. Jorn Alders, Head of Research van Poliswijzer: ‘Het is de komende dagen de vraag wie de eerste stap zet en welke kant het opgaat.’

Al deze ontwikkelingen maken de start van het zorgseizoen extra spannend. Wat gaan we in 2023 betalen voor onze zorgverzekering? Nog enkele dagen wachten en dan weten we het. Wil je op de hoogte blijven van alle premiebekendmakingen, kijk dan op Poliswijzer.nl of plaats deze premietabel op je site.

Voorspelling zorgpremies 2023, grotere verschillen dan eerdere jaren verwacht

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 10 november 2022

Jorn Alders
Jorn Alders Expert in verzekeringen & PR

Als Online Productspecialist Verzekeren streef ik er elke dag naar om complexe verzekeringsinformatie op een simpele en concrete manier vergelijkbaar te maken. Ik heb al meer dan 12 jaar ervaring met het analyseren van schadeverzekeringen en het uitvoeren van diverse onderzoeken voor consumenten belangenorganisaties en verzekeringsmaatschappijen. Deze kennis gebruik ik nu om de vergelijkingen op Poliswijzer.nl continu te verbeteren. Zo kan elke bezoeker bij ons een verzekering vinden die het beste bij zijn of haar persoonlijke situatie past.

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie