Zorglasten in 2024 zetten bestaanszekerheid verder onder druk
door Jorn Alders Leestijd: 5 minuten
Bestaanszekerheid is deze verkiezingscampagne een belangrijk onderwerp. Nederlanders willen weten waar ze aan toe zijn in 2024. Gelukkig werd vorige week bekend dat de verwachte gemiddelde zorgpremiestijging van 12 euro per maand meeviel en ‘slechts’ 9 euro is geworden. Dat lijkt goed nieuws, maar naast een dalende zorgtoeslag is ook de inhoud van zorgverzekeringen veranderd. Al deze wijzigingen zorgen ervoor dat vooral zorgbehoevenden in 2024 te maken kunnen krijgen met een stevige lastenverzwaring tot 944 euro per jaar. Dit blijkt uit een analyse van Poliswijzer.nl (onderdeel van Gaslicht.com).
Zorglasten stijgen het hardst voor meest zorgbehoevenden
Verzekerden die afhankelijk zijn van de restitutiepolis, omdat bijvoorbeeld hun GGZ-behandelaar geen contract heeft met een zorgverzekeraar, ontvangen dit jaar 154 euro zorgtoeslag en betalen voor de goedkoopste polis met vrije zorgkeuze 140,75 euro per maand. Er blijft dan nog 13,75 euro per maand over van ontvangen zorgtoeslag. In 2024 is de goedkoopste restitutiepolis, meer dan 20 euro per maand duurder geworden en kost dan 160,95 euro per maand. Doordat de zorgtoeslag in 2024 daalt tot 127 euro per maand en de zorgpremie fors stijgt, moeten deze verzekerden in 2024 33,95 euro per maand zelf betalen. Jorn Alders, zorgexpert van Poliswijzer.nl: “Dit is een lastenverzwaring van 47 euro per maand. Zijn ook nog een tandverzekering van 500 euro en 16 fysiobehandelingen noodzakelijk, dan loopt de lastenverzwaring al op tot 68 euro per maand oftewel 818 euro per jaar.”
AOW’ers met normale zorg tot 944 euro duurder uit in 2024
Ook gepensioneerde stellen die alleen een AOW-uitkering ontvangen, kunnen rekenen op een sterke lastenstijging. Als beiden naast een basisverzekering ook een tandartsverzekering van 500 euro en 12 fysiobehandelingen nodig hebben dan betaalden ze in 2023, uitgaande van de goedkoopste polis, ongeveer 324 euro per maand aan premie. Gezamenlijk kregen ze 265 euro per maand zorgtoeslag. Uiteindelijk betaalden ze totaal 59 euro per maand zelf. In 2024 betaalt dit stel in dezelfde situatie bijna 380 euro per maand aan premie met 243 euro zorgtoeslag. Ze betalen dan 137 euro per maand zelf. Jorn Alders, zorgexpert van Poliswijzer.nl: “Voor gepensioneerde stellen in deze situatie betekent dat een lastenverzwaring van bijna 79 euro per maand oftewel 944 euro per jaar.”
Studenten krijgen lastenverzwaring tot 522 euro per jaar
In 2023 konden veel jongeren en studenten hun basisverzekering betalen van de zorgtoeslag die ze ontvingen. Uitgaande van de goedkoopste zorgverzekering en zelfs zonder het eigen risico te verhogen hielden zij daar 29 euro per maand van over. Met 885 euro eigen risico is dat zelfs 51 euro per maand. Helaas is voor deze groep de zorgtoeslag in 2024 niet altijd meer kostendekkend. Met 885 euro eigen risico en de goedkoopste polis houden zij volgend jaar nog maar 7,50 euro per maand over. Voor een basisverzekering zonder extra eigen risico moet bijna 5 euro per maand uit eigen zak worden betaald. Voor beide situaties is dat ieen lastenverzwaring van meer dan 500 euro per jaar.
Ondanks waarschuwing voor zorgmijding toch stevige lastenverzwaring in 2024
Veel Nederlanders met recht op zorgtoeslag hebben al een aantal financieel zware jaren achter de rug. Ondanks dat de energiecrisis achter ons ligt, zijn de energieprijzen nog steeds bijna het dubbele van voor de crisis. Ook zijn de inflatie en daarmee de vaste lasten nog steeds hoog. Toch is ervoor gekozen om de koopkrachtcompensatie in 2024 niet te verlengen. Jorn Alders, zorgexpert van Poliswijzer.nl: “Dat deze compensatie eenmalig was, werd vorig jaar al duidelijk. Maar de vraag is of het niet verstandiger is om de compensatie te behouden met het oog op het voorkomen en terugdringen van zorgmijding?”
In recente onderzoeken van de Ombudsman Zorgverzekeringen[1] en Nivel[2] wordt gewaarschuwd voor de gevolgen van zorgmijding.” Uit het onderzoek van Nivel blijkt namelijk dat één op de tien Nederlanders bespaart op zorg of noodzakelijke zorg uitstelt. Vooral bezoeken aan de tandarts, fysiotherapeut of huisarts worden steeds minder. Daarnaast geeft één op de twintig mensen aan dat ze moeite hebben met het betalen van de zorgpremie.
Jorn Alders, zorgexpert van Poliswijzer.nl: “Vooral de lage inkomens en dus de mensen die zorgtoeslag krijgen worden hard getroffen. Voor mensen die geen zorgtoeslag krijgen en ieder jaar voor de goedkoopste basisverzekering kiezen is de lastenverzwaring ‘slechts’ 7 euro per maand, oftewel 84 euro per jaar.”
De kans is groot dat de groep die zorgtoeslag ontvangt aanvullende verzekeringen voor de tandarts en fysiotherapie achterwege gaan laten, terwijl ze die zorg eigenlijk niet kunnen missen. Dit jaar konden deze aanvullende verzekeringen nog (gedeeltelijk) uit de zorgtoeslag worden betaald. In 2024 moet deze groep deze zorgkosten zelf dragen en is het dus de vraag of ze dat kunnen of dat zij juist nog meer zorg mijden.
Als Online Productspecialist Verzekeren streef ik er elke dag naar om complexe verzekeringsinformatie op een simpele en concrete manier vergelijkbaar te maken. Ik heb al meer dan 12 jaar ervaring met het analyseren van schadeverzekeringen en het uitvoeren van diverse onderzoeken voor consumenten belangenorganisaties en verzekeringsmaatschappijen. Deze kennis gebruik ik nu om de vergelijkingen op Poliswijzer.nl continu te verbeteren. Zo kan elke bezoeker bij ons een verzekering vinden die het beste bij zijn of haar persoonlijke situatie past.