Zo meld je schade op de reisverzekering
Je gaat op vakantie en bij aankomst blijkt dat je spullen gestolen zijn. Of eenmaal op vakantie sta je uren in de rij voor een museum en kom je er daarna achter dat je portemonnee uit je zakken is gerold. Je hebt hulp nodig van de reisverzekeraar en je wilt het schadebedrag graag terugvragen. Hoe kun je een claim indienen?
Reisverzekering schade melden:
Bel de alarmcentrale van je verzekeraar
Tijdens de vakantie kun je schade melden via het alarmnummer van de reisverzekeraar. Dit nummer is de hele week 24 uur per dag bereikbaar. Je krijgt instructies om de schade indien mogelijk te beperken. Ook vertellen ze wat de vervolgstappen zijn, zoals aangifte doen. Vooral bij ernstige situaties biedt de alarmcentrale uitkomst. Bijvoorbeeld wanneer je plotseling ziek wordt, onverhoopt naar huis moet vanwege een overlijden of met je auto stil komt te staan langs de weg. De reisverzekeraar kan dan direct hulp bieden door lokale hulpverleners in te schakelen.
Medische kosten
Maak je medische kosten, dan kun je de rekening indienen bij de zorgverzekeraar. Wanneer je bij je reisverzekering een aanvullende dekking medische kosten hebt afgesloten, kun je het gedeelte dat de zorgverzekeraar niet vergoedt, indienen bij de reisverzekering. Zij kunnen dit dan vergoeden. Je mag zelf kiezen waar je de rekening indient.
Doe aangifte bij de politie van je vakantiebestemming
Is er iets gestolen tijdens de vakantie? Dan is het belangrijk om gelijk aangifte te doen bij de lokale politie. Eenmaal terug in Nederland is dit niet meer mogelijk. De aangifte heb je nodig wanneer je de schade bij je verzekeraar indient. Reisverzekeraars stellen bepaalde eisen voor een vergoeding als het gaat om bagage dat uit de auto wordt gestolen.
Maak foto’s van de beschadiging
Wanneer je spullen tijdens de vakantie beschadigd raken, is het verstandig om foto’s te maken. De foto’s kun je gebruiken om de schade aan te tonen zodra je de schade bij je verzekeraar indient.
Verzamel bewijsmateriaal
Heb je kosten gemaakt die je later wilt indienen op de reisverzekering? Verzamel de betaalbewijzen. De verzekeraar vraagt namelijk om een bewijs dat je kosten hebt gemaakt. Je kunt betalingen aantonen met afschriften van je bank of je creditcard, maar zorg het liefst ook nog voor een bonnetje. Met meer bewijs heb je een grotere kans op vergoeding van de gemaakte kosten.
Altijd op de hoogte blijven?
Schade melden hoeft niet altijd direct
Wil je liever eerst genieten van de vakantie? Bij thuiskomst kun je de schade ook nog indienen. Bijvoorbeeld bij diefstal, beschadiging of verlies van je spullen. Dit kan vaak online of via een app van je reisverzekeraar. De verzekeraar zal na thuiskomst nadere informatie opvragen. Dit kunnen naast foto’s ook bonnetjes zijn van aankopen, een factuur van een medische behandeling en een proces-verbaal. Stel de verzekeraar wel al tijdens de vakantie op de hoogte van de schade. Dit is een eis van verzekeraars om voor een schadevergoeding in aanmerking te komen.
Schade aan je huurauto kun je niet melden
Let goed op als je tijdens de vakantie een auto huurt. Schade aan de huurauto of met de huurauto aangericht aan anderen is niet meeverzekerd in de reisverzekering. Schade door motorrijtuigen is namelijk expliciet uitgesloten. De verhuurder kan jou wel aansprakelijk stellen voor de schade aan de auto. Dit is te voorkomen met de juiste autoverzekeringen, maar dat moet de verhuurder zelf regelen. Ook pech onderweg is niet meeverzekerd.
Ga goed verzekerd op reis. Ga dus eerst vergelijken.
Ook interessant bij dit onderwerp:
Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.