De 5 grootste misverstanden over de zorgverzekering
Over de zorgverzekering bestaan allerlei misverstanden. Hierdoor halen veel consumenten lang niet het maximale uit hun zorgverzekering. Daarom helderen we graag wat bekende fabeltjes voor jou op.
Fabel 1. Een bezoek aan de huisarts valt onder het eigen risico
Om mensen niet te ontmoedigen om naar hun huisarts te gaan, is het eigen risico niet van toepassing op de huisarts. De reden hiervoor is dat de huisarts bepaalde ziekten en kwalen in een vroeg stadium kan herkennen en de medische zorg kan verlenen die iedereen nodig heeft. Ook op verloskundige zorg, kraamzorg, wijkverpleging en vergoedingen vanuit de aanvullende verzekering is het eigen risico niet van toepassing.
Fabel 2. Je wordt weggestuurd bij de eerste hulp als je verzekeraar daar geen contract mee heeft
Er zijn verschillende soorten polissen: de naturapolis, de restitutiepolis en de combinatiepolis. Met de naturapolis en de combinatiepolis ben je afhankelijk van de door je verzekeraar afgesloten contracten met zorgverleners. Zo kan het gebeuren dat een ziekenhuisnota bij het ontbreken van zo’n contract deels voor eigen rekening is. Voor de eerste hulp is dit nooit het geval: daar wordt niemand weggestuurd. Spoedeisende zorg wordt namelijk door iedere verzekeraar, bij ieder ziekenhuis in Nederland vergoed vanuit de basisverzekering. Ongeacht wat voor soort polis je hebt.
Fabel 3. Bij diegenen die niet overstappen, verandert er niets aan de polis
De basisverzekering, die elke zorgverzekeraar aanbiedt, is een door de overheid samengesteld pakket. Jaarlijks worden daarin veranderingen aangebracht. Aanvullende verzekeringen worden door de zorgverzekeraar zelf samengesteld. Verzekeraars mogen de voorwaarden van hun aanvullende verzekeringen ook ieder jaar wijzigen. Ook als je niet van plan bent om over te stappen is het dus belangrijk om te kijken of het pakket dat je hebt nog steeds aansluit bij je zorgbehoefte. Kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken.
Altijd op de hoogte blijven?
Fabel 4. Sommige verzekeraars accepteren bepaalde klanten niet
Zorgverzekeraars hebben een acceptatieplicht: bij het afsluiten van een basisverzekering geldt er geen medische selectie. Voor de aanvullende verzekeringen, waaronder die voor de tandarts, kunnen wel vragen worden gesteld over je gezondheid. Toch is dat nauwelijks een probleem bij het overstappen. Alleen voor de zeer uitgebreide aanvullende verzekeringen kunnen verzekeraars moeilijk doen. Er zijn ook maar weinig aanvullende zorgverzekeringen waarbij de verzekeraar eisen stelt of een wachttijd instelt.
Fabel 5. Je oude zorgverzekering moet je zelf opzeggen
Als je vóór 1 januari overstapt naar een nieuwe zorgverzekeraar, zorgt de nieuwe verzekeraar ervoor dat je oude zorgverzekering wordt opgezegd, zo raak je niet dubbel verzekerd. Overstappen kan tot 1 februari. Als je pas in januari een nieuwe zorgverzekeraar uitkiest, moet je wel vóór 1 januari zelf je oude zorgverzekering op te zeggen. Je nieuwe zorgverzekering gaat in dit geval met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari, je raakt op deze manier dus niet onverzekerd. Zorg er wel voor dat je uiterlijk 31 januari een nieuwe zorgverzekering afsluit. Anders gaat de nieuwe zorgverzekering niet in met terugwerkende kracht.
Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.