Geen zorgverzekering, wel zorg nodig. Wat gebeurt er?
Een Nederlandse zorgverzekering is verplicht. Heb je geen zorgverzekering, maar heb je wel zorg nodig? Dan loop je een groot risico. Bij spoedeisende hulp word je geholpen, maar je krijgt de rekening voor deze zorg wel thuis gestuurd. De rekening kan in de duizenden euro’s lopen. Een verplichte zorgverzekering is dus een goede zaak. Alleen door het gezamenlijk betalen van premie voor de zorgverzekering kan de zorg betaalbaar blijven. Doen we dit niet, dan wordt de medische zorg onbetaalbaar voor mensen met een slechte gezondheid. Wat gebeurt er als je geen zorgverzekering hebt?
Boete geen zorgverzekering
Nederlanders die onverzekerd zijn of meer dan een half jaar geen premie betalen, worden hierop aangesproken door het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Ben je niet verzekerd, dan krijg je een brief van het CAK waarin je wordt aangespoord om binnen drie maanden een zorgverzekering af te sluiten. Doe je dit niet? Dan volgt er een eerste en daarna een tweede boete. Als je een boete krijgt, betaal je € 496,74 (2024) per keer. Daarna ben je er nog niet klaar mee. Het CAK meldt je aan bij een zorgverzekeraar. Deze zorgverzekering zoekt het CAK voor je uit.
De datum waarop het CAK jou aanmeldt voor een zorgverzekering, wordt de startdatum van je verzekering. De periode vóór de aanmelddatum blijf je onverzekerd en eventueel gemaakte zorgkosten in die periode zijn voor je eigen rekening. Je kunt er dus maar beter voor zorgen dat je een zorgverzekering afsluit.
Bestuursrechtelijke premie als je geen zorgverzekering hebt
Verwacht niet de goedkoopste premie van de zorgverzekering waarbij het CAK jou aanmeldt. Er wordt namelijk een zogeheten bestuursrechtelijke premie in rekening gebracht. Deze bedraagt € 160,60 (2024) per maand voor alleen de basisverzekering. De goedkoopste zorgverzekering is een paar tientjes per maand goedkoper. Deze bestuursrechtelijke premie is dus veel hoger dan de premie die zorgverzekeraars normaal vragen.
Het CAK laat de premie inhouden op jouw inkomen. Dit wordt ook wel bronheffing genoemd. Bij onvoldoende of geen inkomen wordt er maandelijks een acceptgiro gestuurd door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Ontvang je zorgtoeslag? Dan maakt de Belastingdienst deze voortaan rechtstreeks over naar het CJIB. De zorgtoeslag wordt in dat geval rechtstreeks gebruikt voor het betalen van een deel van de premie. Blijft er daarna nog een te betalen bedrag over, dan wordt dit in rekening gebracht via een acceptgiro.
Zorgkosten gemaakt vóór de ingangsdatum zorgverzekering
Na een onverzekerde periode kun je alsnog een basisverzekering afsluiten. In sommige gevallen gaat de nieuw afgesloten zorgverzekering met terugwerkende kracht in. Dat is het geval voor mensen die emigreren naar Nederland. Deze onverzekerden hebben namelijk vier maanden de tijd om een zorgverzekering af te sluiten. Baby’s moeten binnen vier maanden na geboorte aangemeld worden bij een zorgverzekeraar. Voor andere onverzekerden gaat een nieuw afgesloten zorgverzekering niet met terugwerkende kracht in.
Betalingsregeling zorgkosten als je niet verzekerd bent
De zorgverlener kan de nota niet naar een verzekeraar sturen als je onverzekerd bent, dus sturen ze deze naar de patiënt zelf. Het is een onwenselijke situatie om een nota van misschien wel een paar duizend euro te ontvangen. In dat geval is het zaak om gelijk een betalingsregeling te treffen. Kun je de kosten niet dragen? Neem contact op met de gemeente. Zij kunnen jou helpen of jou de weg wijzen wat je het beste kunt doen.
Onverzekerd zijn heeft dus grote gevolgen. Meld je dus vooral wel aan bij een zorgverzekeraar. Kies niet een willekeurige polis, maar vergelijk verschillende zorgverzekeringen.
Is je Nederlandse zorgverzekering beëindigd? Kom gelijk in actie, want je moet verzekerd blijven. Heb je geen vast woonadres? Met een verklaring van de Sociale verzekeringsbank (SVB) kun je toch een zorgverzekering afsluiten.
Ook interessant bij dit onderwerp:
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.