Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Een second opinion aanvragen: hoe gaat dit in zijn werk?

Het aanvragen van een second opinion is zeer gebruikelijk, vooral voor diagnoses met een grote impact op je leven. Sommige mensen vinden het kwetsend tegenover de behandelend arts om een second opinion aan te vragen, maar de arts blijft de behandelaar. Het is echter altijd goed om een second opinion aan te vragen. Voor je gezondheid maak je namelijk altijd een weloverwogen beslissing. En daar kun je beter geen risico mee lopen.

Een second opinion vragen, in de volgende gevallen is het raadzaam:

  • Wanneer je een keuze moet maken uit verschillende behandelingen.
  • Om te checken of jouw behandelend arts de juiste diagnose heeft gesteld.
  • Als je klachten niet veranderen.
  • Wanneer je twijfelt over de voorgestelde behandeling. 
  • In een second opinion gesprek bevestiging krijgen van een tweede arts.

Wat is een second opinion?

Een second opinion is een medisch advies van een andere zorgverlener. De andere medisch specialist geeft een oordeel over jouw klachten en neemt hierbij ook je medisch dossier mee. Als je een second opinion aanvraagt wordt de behandeling niet overgedragen, de second opinion regelt alleen maar een oordeel van een andere specialist. De uiteindelijke diagnose of behandeling kan op verzoek wel worden overgedragen aan een andere deskundige. Kort gezegd is een second opinion een tweede mening over je klachten.
 

Wordt een second opinion vergoed? 

De meeste zorgverzekeraars vergoeden een second opinion zonder voorwaarden vanuit de basisverzekering, maar je kunt wel een doorverwijzing van je medisch specialist nodig hebben. Je behandelend arts moet je dus toestemming geven voor een second opinion. Je krijgt de toestemming, behalve als je behandelend arts daartegen zwaarwegende argumenten heeft. Houd er ook rekening mee dat je over een second opinion eigen risico betaalt.

Verwijzing voor second opinion

De bedoeling van een second opinion is om een andere arts met een frisse blik te laten kijken naar de medische informatie. Als je bij je behandelend arts in het ziekenhuis aangeeft dat je een second opinion wilt, zal deze normaal gesproken professioneel op jouw verzoek reageren en je een verwijzing geven. Wil je behandelend arts je deze niet geven? Vraag dan of je huisarts je wil verwijzen.

Geactualiseerd: woensdag 4 september 2024

Jorn Alders
Jorn Alders Expert in verzekeringen & PR

Als Online Productspecialist Verzekeren streef ik er elke dag naar om complexe verzekeringsinformatie op een simpele en concrete manier vergelijkbaar te maken. Ik heb al meer dan 12 jaar ervaring met het analyseren van schadeverzekeringen en het uitvoeren van diverse onderzoeken voor consumenten belangenorganisaties en verzekeringsmaatschappijen. Deze kennis gebruik ik nu om de vergelijkingen op Poliswijzer.nl continu te verbeteren. Zo kan elke bezoeker bij ons een verzekering vinden die het beste bij zijn of haar persoonlijke situatie past.

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie