Auto total loss: wat dekt de autoverzekering?
De term total loss wordt gebruikt om aan te duiden dat herstellen van de autoschade niet kan of financieel niet uit kan. Een auto is total loss als de reparatiekosten hoger zijn dan de waarde van de auto. Herstel kan bijvoorbeeld ook onmogelijk zijn doordat cruciale onderdelen zo erg beschadigd zijn, dat herstel niet meer mogelijk is.
Wanneer is een auto total loss?
Als er wordt gesproken over een total loss kunnen er twee soorten bedoeld worden, namelijk:
- Economisch total loss
- Technisch total loss
Als je auto total loss wordt verklaard gaat het meestal om een economisch total loss.
Wanneer is je auto economisch total loss?
Hiervan is sprake als de reparatiekosten hoger zijn dan de dagwaarde van de auto. De verzekeraar betaalt geen reparatiekosten van € 1500 als de auto nog maar € 1000 waard is. In dat geval is de auto economisch total loss en gaat de verzekeraar uit van de dagwaarde van de auto.
Wanneer is je auto technisch total loss?
Er is sprake van een technisch total loss als de auto niet meer te herstellen is. De auto is bijvoorbeeld volledig ontwricht door een ongeval. Dan spelen de dagwaarde en de reparatiekosten geen rol. Herstellen is niet mogelijk.
Vergoeding autoverzekering bij total loss
Om een vergoeding uit de autoverzekering te ontvangen bij total loss heb je een WA volledig casco (all risk) autoverzekering nodig. De WA verzekering vergoedt nooit schade aan je eigen auto en de WA beperkt casco alleen als de total loss is veroorzaakt door bijvoorbeeld een autobrand, storm of hagelschade.
Auto total loss dagwaarde
Bij een total loss verklaarde auto wordt er niet gerepareerd, maar krijg je meestal de dagwaarde uitgekeerd. Dat is de waarde van de auto vlak voordat je auto total loss werd verklaard. Met de dagwaarde moet je een soorgelijke auto opnieuw moeten kunnen kopen. Het is de taak van de schade-expert om de dagwaarde vóór de schade in te schatten. Hierbij gaat de expert uit van de auto vóór het ongeval minus de restwaarde van de auto na het ongeval. De restwaarde is afhankelijk van wat opkopers nog voor de auto willen bieden na het ongeval.
De expert heeft de dagwaarde te laag ingeschat
De expert wordt ingeschakeld door de verzekeraar. Wat als je het niet eens bent met de schatting van de expert? Je kunt een zogenaamde contra-expert inschakelen. Dit is een onafhankelijke expert die de dagwaarde ook gaat inschatten. Bij een verschil van inzicht tussen de experts, wordt er een derde expert benoemd. Deze geeft aan welke waarde vanuit moet worden gegaan voor de schadeafwikkeling. De rekening voor de contra-expert betaal je zelf, tenzij de verzekeraar in de polisvoorwaarden heeft opgenomen dat je recht hebt op een gratis contra-expert.
Ook interessant bij dit onderwerp:
- Is autoschade verzekerd en hoe meld je schade?
- Niet verhaalbare schade aan jouw auto: wat nu?
- Wat is Schadegarant en welke bedrijven zijn aangesloten bij Schadegarant?
- Schadeformulier invullen: een uitleg per vraag met voorbeeld schadeformulier
- Dier aangereden verzekering: hoe zit het met de dekking?
Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.