Wegenbelasting berekenen via je kenteken
De hoogte van de wegenbelasting (tegenwoordig motorrijtuigenbelasting) kun je zelf berekenen met behulp van je kenteken. Wat je kwijt bent aan wegenbelasting is onder andere afhankelijk van de soort auto, het gewicht van de auto en de plek waar je rijdt.
- Hoe wordt de wegenbelasting berekend?
- Bedrag wegenbelasting verschilt per provincie
- Wegenbelasting geldt voor alle motorrijtuigen
- Vrijstelling wegenbelasting voor elektrische auto's, oldtimers en auto's op waterstof
- Door een schorsing zet je de wegenbelasting ‘on hold’
- Hoe kun je de wegenbelasting berekenen?
- Betalen per gereden kilometer in plaats van de wegenbelasting
- Wegenbelasting niet onderhandelbaar
- Wegenbelasting niet betalen - Wat zijn de gevolgen?
- Bespaar op andere vaste lasten
Hoe wordt de wegenbelasting berekend?
Officieel heet wegenbelasting tegenwoordig motorrijtuigenbelasting. Het is een belastingheffing die de eigenaar van het betreffende voertuig moet afrekenen met de Belastingdienst. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van een aantal factoren:
- Soort motorrijtuig (bijvoorbeeld benzineauto of diesel)
- Gewicht van de auto (gaat om gewichtsklasse)
- Type brandstof
- Milieubelasting van de auto
- Provincie waar de eigenaar woont
Bedrag wegenbelasting verschilt per provincie
Wist je dat je de meeste wegenbelasting betaalt in de provincie Groningen en het goedkoopst uit bent in Noord-Holland? Voor de premie voor de autoverzekering ben je juist erg goedkoop uit in de provincie Groningen. De hoogte van de wegenbelasting verschilt per motorrijtuig.
Wegenbelasting geldt voor alle motorrijtuigen
Wegenbelasting (Provinciale Opcenten) is één van de vaste lasten waarmee je rekening moet houden als eigenaar van een motorrijtuig. Dat geldt niet alleen voor een personenauto, maar ook voor een ander voertuig. Bijvoorbeeld ook voor eigenaren van een motor, camper of bestelauto. Jaarlijks wordt de bijdrage aan wegenbelasting gecorrigeerd aan de hand van de inflatie. In sommige gevallen ben je vrijgesteld van wegenbelasting.
Vrijstelling wegenbelasting voor elektrische auto's, oldtimers en auto's op waterstof
Een volledig elektrische auto geeft je een vrijstelling voor de wegenbelasting. Ook auto’s die volledig op waterstof rijden zijn vrijgesteld (geen CO2 uitstoot). Hiermee wil de overheid het duurzaam rijden promoten. De vrijstelling voor de wegenbelasting verdwijnt per 2025. Voor oldtimers die minimaal 40 jaar oud zijn, krijg je ook een vrijstelling van de belastingdienst. Deze auto’s zijn juist niet duurzaam, maar toch betaal je er geen wegenbelasting over.
Korting voor hybride auto’s
Afhankelijk van de datum van productie kunnen plug-in hybrides (hybride auto's) recht geven op een korting op de motorrijtuigenbelasting van 50%. Deze kortingsregeling verdwijnt ook per 2025. Door het wegvallen van de provinciale opcenten krijgen elektrische auto's een extra stimulans. Voor een buitenlands kenteken betaal je geen wegenbelasting.
Door een schorsing zet je de wegenbelasting ‘on hold’
Als je langere tijd je auto niet gebruikt, kun je het kenteken schorsen. De auto mag niet de weg op zolang het kenteken geschorst is. De autoverzekering kun je opzeggen en je betaalt ook geen motorrijtuigenbelasting. Voor meer informatie over het schorsen van je kenteken verwijzen wij jou naar de website van de RDW.
Altijd op de hoogte blijven?
Hoe kun je de wegenbelasting berekenen?
Het berekenen van de wegenbelasting is eenvoudig. Door het beantwoorden van een paar vragen kun je op de website van de Belastingdienst een nauwkeurige berekening maken. Kijk wel even na op de kentekencard hoe zwaar de auto is. Het gewicht heb je namelijk nodig voor het berekenen van de hoogte van de wegenbelasting.
Betalen per gereden kilometer in plaats van de wegenbelasting
Voor de val van het kabinet in juli 2023 waren er politieke plannen voor het invoeren van een kilometerheffing per 2030. Dat betekent dat je geen wegenbelasting meer zou betalen op basis van het gewicht van de auto, soort brandstof en de provincie waarin je woont. Iemand die veel kilometers rijdt, betaalt meer. Autobezitters die weinig rijden hebben hier dus baat bij. De ontwikkeling van deze plannen is na de val van het kabinet gestopt. Na de verkiezingen in 2024 wordt bepaald of het kabinet met deze plannen verdergaat.
Wegenbelasting niet onderhandelbaar
Helaas is de wegenbelasting niet onderhandelbaar. De provincie waarin je woont kan voor een groot verschil in wegenbelasting zorgen.
Wegenbelasting niet betalen - Wat zijn de gevolgen?
Het betalen van wegenbelasting kom je niet onderuit. Bij het niet of te laat betalen van de wegenbelasting kun je een naheffingsaanslag krijgen. De boete die hier aan gekoppeld is, bedraagt 100% van het bedrag dat je al moest betalen aan wegenbelasting. De verzuimboete is minimaal € 55. Ga je nog steeds niet betalen? In uitzonderlijke gevallen kan de boete oplopen tot € 5.514.
Bespaar op andere vaste lasten
Hoeveel wegenbelasting je ook betaalt, dit bedrag kun je niet verlagen. Je kunt wel minder betalen voor je autoverzekering door deze te vergelijken met andere autoverzekeringen. Ook de verzekering voor elektrische auto's kun je vergelijken. Je voert jouw kenteken in en wij zorgen voor de vergelijking.
Als Online Productspecialist Verzekeren streef ik er elke dag naar om complexe verzekeringsinformatie op een simpele en concrete manier vergelijkbaar te maken. Ik heb al meer dan 12 jaar ervaring met het analyseren van schadeverzekeringen en het uitvoeren van diverse onderzoeken voor consumenten belangenorganisaties en verzekeringsmaatschappijen. Deze kennis gebruik ik nu om de vergelijkingen op Poliswijzer.nl continu te verbeteren. Zo kan elke bezoeker bij ons een verzekering vinden die het beste bij zijn of haar persoonlijke situatie past.