Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Wat is een kentekencard? Vervanging van kentekenbewijs in pasje

De kentekencard vervangt sinds 1 januari 2014 het oude kentekenbewijs. Waar je eerder nog je papieren kentekenbewijs bewaarde in het dashboard kastje van je auto (wat we niet aanraden), kun je de kentekencard op creditcardformaat nu in je portemonnee houden. Het papieren kentekenbewijs is nog steeds geldig voor mensen die het kenteken op hun naam hebben gezet voordat de kentekencard ingevoerd werd in 2014. In dit artikel vertellen we je alles over het nieuwe kentekenbewijs. 

Ga snel naar:

kentekencard

Wat is een kentekencard?

Een kentekencard is een kentekenbewijs, dus eigenlijk een kentekenbewijs pasje. Hiermee kun je aantonen dat jij de eigenaar bent van het voertuig dat bij de kentekencard hoort. Je kunt het zien als een soort ID-kaart van bijvoorbeeld je auto of motor. Op de kentekencard staan gegevens van het voertuig en gegevens over de eigenaar van het voertuig. 

Zo kom je aan de kentekencard

Heb je nog een oud papieren kentekenbewijs en schaf je een nieuw voertuig aan? De koper krijgt dan sinds 1 januari 2014 een kentekencard van RDW in plaats van het papieren kentekenbewijs. RDW registreert alle Nederlandse kentekens. Wie een tweedehands voertuig koopt, krijgt bij het overschrijven automatisch een kentekencard thuis gestuurd. Dit regelt RDW. Ook als je kentekencard kwijt is of is gestolen, kun je bij RDW terecht. Heb je nog een papieren kentekenbewijs? Deze kun je tegen kosten vervangen voor een kentekencard. 

De kentekencard is verplicht

Het kentekenbewijs moet je (in Nederland) verplicht bij je hebben als je in een voertuig met een kenteken rijdt, zoals auto of motorfiets. Je moet deze kunnen laten zien als de politie erom vraagt. Zo kan de politie er bijvoorbeeld achter komen dat een auto is gestolen. Dit betekent niet dat je niet in een auto mag rijden die niet op jouw naam staat. Als je een auto leent, ben je wel verplicht om de kentekencard bij je te hebben.

Informatie op de kentekencard

Op de kentekencard staan voertuiggegevens en persoonsgegevens van de eigenaar van het voertuig, zoals:

  • Adresgegevens
  • Kenteken
  • Meldcode
  • Datum tenaamstelling
  • Voertuig identificatie nummer (chassisnummer)
  • Voertuigcategorie
  • cilinderinhoud
  • maximale massa AHW (trekgewicht van de auto)

Dit is een voorbeeld van de voorkant van een kentekencard:

in-artikel-kentekencard-voorzijde-meldcode.jpg

Via de chip op het kentekenbewijs kunnen dezelfde gegevens worden afgelezen. De gegevens op de kentekencard heb je bijvoorbeeld nodig bij het afsluiten van een autoverzekering, bij het overschrijven van je kenteken of als verkoper van de auto. 

Meldcode

De meldcode is gekoppeld aan je kenteken. Met deze combinatie kun je een auto aanmelden bij RDW of een autoverzekering afsluiten. 

Tenaamstellingscode 

Een tenaamstellingscode heb je nodig bij het verkopen van de auto (overschrijven van eigenaar van de auto), schorsen van een kenteken of laten exporteren of slopen van de auto. De tenaamstellingscode bestaat in totaal uit 9 cijfers. Als je een auto koopt, ontvang je de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode zodra de auto op jouw naam staat. De laatste 5 cijfers van de tenaamstellingscode ontvang je samen met de kentekencard. Het is belangrijk deze cijfers goed en los van elkaar te bewaren. Zo voorkom je dat iemand jouw auto zonder toestemming op zijn of haar naam over kan laten schrijven. Heb je nog een papieren kentekenbewijs? Dan is de tenaamstellingscode het overschrijvingsbewijs (deel 2).

Kentekencard bij overschrijven kenteken

Heb je een nieuwe auto gekocht? Dan moet je de auto op naam zetten. Hier heb je de kentekencard en tenaamstellingscode van de verkoper en je eigen identiteitsbewijs voor nodig. Na de overschrijving moet je vaak nog even wachten tot je de nieuwe kentekencard ontvangt van RDW. Tot die tijd kun je gewoon de weg op zonder nieuw kentekenbewijs. Na ontvangst van de kentekencard ben je weer verplicht om de kentekencard bij je te hebben tijdens het rijden. 

Tip: met ons stappenplan kenteken overschrijven is het eenvoudig om een auto (online of via een loket) op naam te zetten. 

Voordelen kentekencard vergeleken oude papieren kentekenbewijs

Het papieren kentekenbewijs is niet zonder reden vervangen door de kentekencard op 1 januari 2014. Het oude kentekenbewijs bestaat uit twee papieren delen die je bij je moet hebben als je op de weg rijdt: het voertuigbewijs en tenaamstellingsbewijs. De kentekencard bevat deze informatie op een pasje. Een kentekenbewijs op creditcardformaat is veel makkelijker te bewaren. De chip zorgt ervoor dat de informatie ook op een andere manier leesbaar is. Een ander voordeel van de kentekencard vergeleken het papieren kentekenbewijs is dat je online een kenteken kunt overschrijven. Met het oude kentekenbewijs is dat alleen via een loket mogelijk. Het belangrijkste voordeel is dat de kentekencard beter is beveiligd door meerdere echtheidskenmerken. De pas is dus niet makkelijk na te maken.

Geactualiseerd: vrijdag 31 mei 2024

Lesley Anker
Lesley Anker Expert in verzekeringen & Communicatiemedewerker

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie