Kenteken overschrijven op een andere naam in 4 stappen
Een kenteken op je naam zetten is relatief eenvoudig. Lees je wel even in voordat je eraan begint. Als je de stappen in dit artikel volgt, is het overschrijven van een kenteken zo geregeld. Hoe een auto overschrijven werkt, leggen we helder aan je uit.
- Hoe werkt het via een loket overschrijven van een kenteken op jouw naam?
- Kenteken auto overschrijven
- Online een kenteken overschrijven
Met het overschrijven van een kenteken wordt de auto op naam van iemand anders gezet. Je kunt alleen een kenteken overschrijven op je eigen naam als je minimaal 18 jaar oud bent en in Nederland woont. Het overschrijven op je naam kun je zelf regelen. Je hebt wel de medewerking van de verkoper nodig. Het overschrijven van een kenteken kan via een loket van RDW en via een garagebedrijf, of je regelt het online.
Hoe werkt het via een loket overschrijven van een kenteken op jouw naam?
Verdeeld over Nederland zijn er 750 loketten waar je een kenteken kunt overschrijven. Aanvullend kun je ook nog terecht bij de PostNL-punten (RDW balie). Welke stappen doorloop je bij het overschrijven van een kenteken op deze manier?
Kenteken auto overschrijven
Stap 1:
Voor het overschrijven heb je de kentekencard plus de tenaamstellingscode van de verkoper nodig en een geldig legitimatiebewijs (ID-kaart, paspoort of rijbewijs). Deze documenten samen geven jou de bevoegdheid om de overschrijving door te voeren. De kentekencard is in 2014 ingevoerd. Als de particuliere verkoper de over te schrijven auto al vóór 2014 op naam had, gaat het bij de overschrijving om de volgende documenten:
- Tenaamstellingsbewijs (Deel 1)
- Overschrijvingsbewijs
Deze documenten kan de verkoper jou geven voor het overschrijven van het kenteken, zodat jij de nieuwe eigenaar wordt.
Stap 2:
De medewerker van het loket helpt jou met het overschrijven van het kenteken. Voor de verkoper krijg je een vrijwaringsbewijs mee. Met deze verklaring kan de verkoper aantonen dat hij of zij de auto niet meer op naam heeft. Daarnaast krijg je de eerste 4 cijfers van de nieuwe tenaamstellingscode. Bewaar deze goed, want met deze code kun je in de toekomst de auto weer overdragen op de naam van de koper van je auto.
Stap 3:
Als je auto nog niet verzekerd is, ga je naar Poliswijzer.nl om de best passende autoverzekering uit te kiezen met de meest aantrekkelijke premie. Wacht hier niet mee, want de verzekeringsplicht ontstaat zodra je de auto op jouw naam zet. Dit kun je natuurlijk ook alvast regelen voordat je de auto op je naam zet. De ingangsdatum zet je dan op de datum van de overdracht.
Stap 4:
Je ontvangt de nieuwe kentekencard zo snel mogelijk via de post. Ook het tweede deel van de tenaamstellingscode ontvang je per post. De gehele code van acht getallen moet je goed bewaren.
Ben je jouw kentekenbewijs kwijt of de tenaamstellingscode kwijt? Vóór het overdragen op de koper moet je eerst schakelen met de RDW. Je auto overschrijven zonder de juiste documenten gaat niet lukken.
Altijd op de hoogte blijven?
Online een kenteken overschrijven
Je kunt ook via de computer een kenteken op jouw naam zetten. Hiervoor heb je dezelfde gegevens nodig als wanneer je via het loket een kenteken overschrijft. Online is niet mogelijk als de te kopen auto nog een papieren kentekenbewijs heeft. En je moet een moderne mobiele telefoon hebben voor het online overschrijven.
Stap 1:
Voor het online overschrijven heb je de DigiD-app nodig. Deze kun je gratis downloaden. Hiermee doe je een identiteitscheck. Na deze check kun je verder met het daadwerkelijk overschrijven van het kenteken op jouw naam.
Stap 2:
Het overschrijven van het kenteken loopt via de optie ‘Voertuig overschrijven’ in de DigiD-app. De app wordt gebruikt voor het identificeren. De betaling van de overdracht gaat via iDEAL.
Stap 3:
Je doorloopt de eenvoudige stappen via de app en je geeft antwoorden op de gestelde vragen. Je ontvangt tijdens het overschrijven twee e-mails. Pas na het ontvangen van de tweede e-mail is het kenteken overgeschreven.
Stap 4:
Ook bij het online overschrijven moet je het verzekeren van de auto niet vergeten.
Stap 5:
In de derde mail die je ontvangt, krijg je een link naar het te downloaden vrijwaringsbewijs en de tenaamstellingscode die je goed moet bewaren. Het gaat om de eerste vier cijfers van deze code. Het vrijwaringsbewijs moet je printen. Je kunt de link niet doorsturen naar de verkoper.
Stap 6:
Via de post ontvang je het kentekenbewijs en het tweede deel van de tenaamstellingscode.
Vergeet het verzekeren van je auto niet. Als je gaat rijden zonder dat de auto verzekerd is, kun je een boete krijgen. De gevolgen worden nog groter als je een schade veroorzaakt met de onverzekerde auto.
Ook interessant bij dit onderwerp:
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.