Beveiligingseisen autoverzekering: welke alarmklasse is verplicht?
Voor het verzekeren van het diefstalrisico en auto-inbraak kan de verzekeraar beveiligingseisen stellen aan de auto. De eisen lopen van klasse 1 tot en met klasse 5 en klasse TV (terugvindsysteem). Er zijn verschillende niveaus van beveiliging afhankelijk van de waarde van de auto en de diefstalgevoeligheid. Voor duurdere en diefstalgevoelige auto’s wordt een hogere alarmklasse als voorwaarde gesteld, zoals het hebben van een voertuigvolgsysteem. Deze zit vanaf de fabriek vaak al ingebouwd. Als de vereiste beveiliging niet ingebouwd is, kan dit tot gevolg hebben dat de verzekeraar bij diefstal geen vergoeding geeft. Een gestolen voertuig is niet verzekerd als de vereiste alarmklasse ontbreekt.
Ga snel naar:
- Wanneer moet de auto een beveiliging hebben?
- Welke beveiligingseisen zijn er?
- Welke beveiligingssysteem eist de verzekeraar?
- Wat houdt alarmklasse 1 in?
- Wat is alarmklasse 2?
- Wat is alarmklasse 3?
- Wat houdt alarmklasse 4 en 5 in?
- Wat houdt klasse TV in?
- Hoe zit het met keyless entry?
- Volg de beveiligingseisen van autoverzekeraars op
Sinds 1998 zijn nieuwe auto’s standaard voorzien van minimaal een startonderbreker. Deze beveiliging voldoet aan beveiligingsklasse 1. De beveiliging kan aangetoond worden met een certificaat van de Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM). Voor nieuwe auto’s is een autoalarm verplicht. Het is mogelijk om de beveiliging op te schalen door zelf een betere beveiliging in te bouwen. Dit kan ook een eis zijn van de verzekeraar. Verzekeraars stellen namelijk hun eigen beveiligingseisen. Per verzekeraar kan het dus verschillen waar de beveiliging van je auto aan moet voldoen. Als verzekeraars het over beveiligingseisen hebben, gaat het over de Kiwa SCM / CVV eisen.
Wanneer moet de auto een beveiliging hebben?
Bij het afsluiten van een WA autoverzekering zal de verzekeraar geen beveiliging eisen. Het diefstalrisico is in deze verzekeringsvorm namelijk niet meeverzekerd. Bij de WA beperkt casco en de WA casco autoverzekering wel. Verzekeraars vragen vaak niet expliciet naar het certificaat, omdat ze weten dat meestal het vereiste systeem al bij productie van de auto is ingebouwd.
Welke beveiligingseisen zijn er?
Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM) maakt onderscheid in de volgende beveiligingseisen:
- Alarmklasse 1 – Klasse Startonderbreker
- Alarmklasse 2 – Klasse Alarmsysteem
- Alarmklasse 3 – Klasse Alarmsysteem met Hellingshoekdetectie
- Alarmklasse 4 – Klasse Voertuigvolgsysteem
- Alarmklasse 5 – Klasse Voertuigvolgsysteem
- Alarmklasse TV - Klasse Terugvindsysteem (was Klasse TV01)
Altijd op de hoogte blijven?
Welk beveiligingssysteem eist de verzekeraar?
De beveiligingseisen verschillen per verzekeraar. Een verzekeraar eist bijvoorbeeld een beveiliging vanaf klasse 3 voor auto’s met een cataloguswaarde vanaf € 50.000. Maar voor auto’s met een cataloguswaarde tot € 75.000 gelden er bijvoorbeeld geen beveiligingseisen als de auto bij het verzekeren 4 jaar of ouder is. Het juiste alarmsysteem geactiveerd hebben, is een voorwaarde voor de diefstaldekking.
Tip: Maak een vergelijking van autoverzekeringen in onze autoverzekeringen vergelijker. Zet de eerste drie verzekeringen naast elkaar door vinkjes te zetten onder de aanmeldbuttons. Bij het kopje Beveiliging kun je zien welke beveiligingseisen de verzekeraars hebben en waarin deze misschien wel verschillen.
Wat houdt alarmklasse 1 in?
De (dubbele) startonderbreker zorgt ervoor dat de auto niet start zonder een autosleutel. De auto is dus niet te stelen door draadjes aan elkaar te verbinden als de goedgekeurde startblokkering werkt. De tweevoudige blokkering bevat een onderbreking van de startmotor en een andere blokkering. Vaak is de tweede blokkering gericht op de brandstoftoevoer. Dit wordt ook wel de automatisch inschakelende dubbele blokkering genoemd.
Wat is alarmklasse 2?
Naast de startonderbreker heeft de klasse 2 nog een extra beveiliging in de vorm van een inbraakalarm. Bij het forceren van de autodeuren, de achterklep en de motorkap gaat er een optisch alarm af en gaan de autolampen flikkeren.
Wat is alarmklasse 3?
De aanvulling op klasse 2 bestaat uit een hellingdetectie. Zodra de hellingshoek van de auto verandert, gaat er een alarm af. Dit is een effectieve beveiliging tegen het stelen van velgen. Optische signalering met een ingebouwde noodstroomvoorziening en akoestische signalering is een onderdeel van de beveiliging. Het gaat om een gecodeerd signaal.
Wat houdt alarmklasse 4 en 5 in?
Aanvullend op de klasse 3 beveiliging zit er bij een auto met alarmklasse 4 of 5 een voertuigvolgsysteem ingebouwd. Na diefstal kan het voertuigvolgsysteem worden ingeschakeld om te achterhalen waar de auto is. Een goed systeem om snel na diefstal de auto weer op te sporen. Bij klasse 5 wordt het volgsysteem onmiddellijk geactiveerd op het moment dat het alarm af gaat. Het signaal wordt doorgegeven aan een erkende meldkamer.
Wat houdt Klasse TV in?
Klasse TV is een zogenaamde na-diefstalsysteem. Het voorkomt niet dat het voertuig wordt gestolen, maar zorgt ervoor dat het terug te vinden is. Door dit systeem wordt 80% van de gestolen auto's binnen 24 uur teruggevonden.
Hoe zit het met keyless entry?
Keyless entry biedt extra gemak en komt vooral voor bij de duurdere elektrische auto’s. Je hoeft de autosleutel niet meer in de autodeur te steken om de auto te openen. Ook voor het starten van de auto heb je de sleutel niet meer nodig. Het gemak van keyless entry is ook ontdekt door autodieven. Ze kunnen op afstand het signaal kopiëren en dus ook de auto meenemen zonder dat er een alarm afgaat. De slimme beveiliging van de auto gaat er namelijk vanuit dat er niets aan de hand is, omdat de auto op een reguliere manier is geopend.
Volg de beveiligingseisen van autoverzekeraars op
Als autoverzekeraars beveiligingseisen stellen, kun je maar beter aan de eisen voldoen. Door een jaarlijkse controle kun je de beveiliging up to date houden. Let ook op een geldig certificaat voor het aantonen van de verplichte beveiliging.
Ook interessant bij dit onderwerp:
Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.