Kilometerverzekering: autoverzekering per kilometer
Heb je een auto, maar rijd je er niet veel in? Overweeg dan een kilometerverzekering. Wij leggen uit wat een kilometerverzekering is, hoe het werkt en voor wie het een goede keuze is. Natuurlijk kun je ook kilometerverzekeringen op Poliswijzer.nl vergelijken.
Inhoudsopgave:
- Kilometerverzekering: betalen voor aantal kilometers
- Is een kilometerverzekering iets voor jou?
- Bij deze autoverzekeraars kilometerverzekering afsluiten
- Zo werkt een kilometerverzekering
- Dekking kilometerverzekering zelfde als normale autoverzekering
- Voordelen kilometerverzekering
- Nadelen kilometerverzekering
- Kilometerverzekering vergelijken
- Andere vormen autoverzekeringen
Kilometerverzekering: betalen voor aantal kilometers
Als je weinig kilometers rijdt, betaal je nu waarschijnlijk te veel als je een ‘normale’ autoverzekering hebt. Bij veel verzekeraars val je in een bepaalde kilometerklasse, bijvoorbeeld tot 12.000 kilometer per jaar. Rijd je veel minder kilometers? Dan kan jouw autoverzekering een stuk goedkoper zonder dat je inlevert op de dekking. Een kilometerverzekering heeft de dekking van een normale autoverzekering, maar je betaalt alleen voor de kilometers die je rijdt.
De premie van een autoverzekering wordt bepaald door gegevens zoals je type auto (via je kenteken), je aantal schadevrije jaren en je woonplaats. Bij een kilometerverzekering zijn ook je werkelijk gereden kilometers erg belangrijk voor de opbouw van de premie.
Is een kilometerverzekering iets voor jou?
Of een kilometerverzekering iets voor jou is, hangt af van hoeveel kilometer per jaar je rijdt. Een kilometerverzekering is een voordelige autoverzekering voor automobilisten die weinig kilometers rijden. Als je minder dan 5000 kilometer per jaar rijdt, dan kan een kilometerverzekering al snel uit. Heb je bijvoorbeeld een tweede auto die veel stil staat? Werk je om de hoek of veel thuis? Of gebruik je de auto alleen voor af en toe wat boodschappen? Hoe minder jij rijdt, hoe lager de premie. Want de kans op schade is kleiner als je de auto minder gebruikt.
Checklist: is een kilometerverzekering iets voor mij?
Bij deze autoverzekeraars kilometerverzekering afsluiten
Bij deze drie autoverzekeraars kun je een kilometerverzekering afsluiten:
- OHRA kilometerverzekering
- De kilometerverzekering.nl (onderdeel van Nationale Nederlanden)
- ANWB kilometerverzekering
De kilometerverzekering van ANWB kun je overigens alleen afsluiten als je lid bent van ANWB en een wegenwachtpakket hebt.
Zo werkt een kilometerverzekering
Een kilometerverzekering kan op verschillende manieren de gereden kilometers bijhouden.
1. Kilometerteller installeren in je auto
Bij OHRA en ANWB krijg je na het afsluiten van de verzekering een speciale kilometerteller. Deze kun je zelf in je auto installeren. Het apparaatje houdt de kilometerstand van je auto bij. Jij (via een speciale app) en de verzekeraar hebben inzicht in het aantal kilometers dat je rijdt.
2. Zelf (jaarlijks) kilometers doorgeven
Bij De kilometerverzekering.nl geef je na het afsluiten van de verzekering de beginstand op en hoef je geen kastje in je auto te installeren. Na een jaar geef je de kilometerstand weer door.
Ook de manier waarop je betaalt, verschilt per kilometerverzekering:
1. Per bundel betalen
Bij de OHRA kilometerverzekering betaal je geen premie per maand, maar koop je een bundel van 1000 kilometer. Als de bundel op is, start je automatisch met een nieuwe bundel. Zo ben je niet zomaar onverzekerd. De OHRA kilometerverzekering heeft geen looptijd of opzegtermijn.
2. Kilometerklasse kiezen
Voordat je de kilometerverzekering van De kilometerverzekering.nl afsluit, kies je een klasse uit waar een bepaalde premie bij hoort. Bijvoorbeeld 0 tot en met 5000 km per jaar of tussen 5001 en 8000 km.
3. Per gereden kilometer betalen
Bij ANWB kilometerverzekering betaal je een vaste premie en een bedrag per gereden kilometer. Elke drie maanden ontvang je een factuur.
Dekking kilometerverzekering zelfde als normale autoverzekering
Je kunt met een kilometerverzekering gewoon zelf kiezen welke dekking je wilt hebben. Je hebt de keuze uit de WA autoverzekering, WA + beperkt casco en WA + volledig casco (all risk). Breidt de kilometerverzekering uit met aanvullende dekkingen als je dat graag wilt. Je auto blijft ook met een kilometerverzekering gewoon verzekerd als de auto stilstaat.
Voordelen kilometerverzekering
- Het scheelt geld omdat je alleen premie betaalt als je rijdt
- Inzicht in de kilometers die je rijdt, bijvoorbeeld via een app
Nadelen kilometerverzekering
- Onzekerheid over de exacte hoogte van de premie. Je kunt niet precies vooraf inschatten hoeveel kilometers je per jaar rijdt.
- Is het aantal kilometers hoger dan verwacht? Dan betaal je meer dan vooraf ingeschat.
- Je moet het aantal gereden kilometers delen met de verzekeraar en soms een kastje installeren in de auto die de verzekeraar uitleest.
Kilometerverzekering vergelijken
Omdat de premie verschilt per kilometerverzekering raden we aan om kilometerverzekeringen te vergelijken. Zo vind je de goedkoopste kilometerverzekering. Vergelijk ze niet alleen met elkaar, maar ook met de andere, normale autoverzekeringen. Zo kom je erachter welke type autoverzekering voor jou het gunstigste is.
Andere vormen autoverzekeringen
Naast de kilometerverzekering heb je nog een type autoverzekering die registreert hoe jij rijdt: een zogenoemde rijgedragverzekering. Bij goed rijgedrag ontvang je een korting op de premie.
Ook interessant bij dit onderwerp:
Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.