Auto uitlenen aan je volwassen kind: wat zijn de regels hiervoor?
Je mag jouw auto uitlenen. Natuurlijk moet de lener wel een geldig rijbewijs hebben. Je auto uitlenen aan vrienden of familie, zoals je kinderen, is dus geen probleem. Het wordt anders als ze blijken de regelmatige bestuurders zijn. Dan is er niet echt meer sprake van uitlenen vinden autoverzekeraars. Daarom moeten ze op de autoverzekering worden aangetekend als regelmatige bestuurder.
Mag mijn volwassen kind in mijn auto rijden?
Je auto af en toe uitlenen aan je kinderen is voor de autoverzekeraar geen probleem. Als ze een schade veroorzaken kan het wel gevolgen hebben. Er kan een hoger eigen risico gelden voor volwassen kinderen onder de 24 jaar en je verliest als eigenaar van de auto schadevrije jaren door het indienen van de schade. Als één van de kinderen de regelmatige bestuurder is, doe je er verstandig aan om de autoverzekering hierop aan te passen. Dit kan voor je zoon of dochter ook voordelen hebben.
Wat gebeurt er bij schade?
De autoverzekering biedt gewoon dekking als jij jouw auto uitleent. Bij schade veroorzaakt door een bestuurder jonger dan 24 jaar kan er wel een extra eigen risico gelden. De verzekeraar rekent dan bij een allrisk schade aan de auto door de schuld van de bestuurder, zoals een aanrijding of van de weg raken, een extra eigen risico van € 250 bovenop een eventueel standaard eigen risico. Natuurlijk geldt dit voor iedere jonge bestuurder tot 24 jaar oud. Ook als het niet je zoon of dochter is. De eigenaar van de auto is verantwoordelijk voor diegene die de auto leent.
Regelmatige bestuurder
Maakt jouw volwassen kind het meeste gebruik van de auto? Dan is het nodig om je zoon of dochter aan te tekenen als regelmatige bestuurder. Je verzekert de auto dan op naam van je kind. De premie wordt waarschijnlijk hoger, omdat jonge bestuurders vaak nog geen of weinig schadevrije jaren hebben opgebouwd. Daarnaast geldt er een opslag voor jonge bestuurders tot 24 jaar oud. Hierdoor kan de neiging groot zijn om een auto op naam van de ouders te verzekeren en de zoon of dochter erin te laten rijden. Maar let op: dit kan als verzekeringsfraude gezien worden.
Altijd op de hoogte blijven?
Laat ze zelf schadevrije jaren opbouwen
Een voordeel van het verzekeren van de auto op naam van de kinderen is dat ze zelf ook direct schadevrije jaren opbouwen. Daarnaast gaat het niet ten koste van jouw schadevrije jaren als je zoon of dochter schade aanricht met jouw auto. Autoverzekeraars hebben de premie voor de autoverzekering sterk afhankelijk gemaakt van de opgebouwde schadevrije jaren. Als je kind een auto gebruikt die op eigen naam staat, bouwt hij of zij ook eigen schadevrije jaren op. Voor toekomstige autoverzekeringen is dit belangrijk, zodat je kind uiteindelijk minder premie betaalt.
Tweedegezinsautoregeling niet voor auto van zoon of dochter
Met een tweede gezinsauto kun je profiteren van de opgebouwde korting met de eerste auto. Helaas valt de auto van je zoon of dochter niet onder de tweedegezinsautoregeling. Dit betekent dat de korting van de eerste auto niet kan worden gebruikt voor de auto van je kind. Je zoon of dochter moet een eigen autoverzekering afsluiten en zelf schadevrije jaren, dus korting, opbouwen.
Ook interessant bij dit onderwerp:
Als Online Productspecialist Verzekeren streef ik er elke dag naar om complexe verzekeringsinformatie op een simpele en concrete manier vergelijkbaar te maken. Ik heb al meer dan 12 jaar ervaring met het analyseren van schadeverzekeringen en het uitvoeren van diverse onderzoeken voor consumenten belangenorganisaties en verzekeringsmaatschappijen. Deze kennis gebruik ik nu om de vergelijkingen op Poliswijzer.nl continu te verbeteren. Zo kan elke bezoeker bij ons een verzekering vinden die het beste bij zijn of haar persoonlijke situatie past.