Met leaseverklaring schadevrije jaren meenemen voor korting op autoverzekering
Zolang je in een leaseauto rijdt, kun je geen schadevrije jaren opbouwen. Je kunt wel extra korting krijgen voor het schadevrij rijden in een leaseauto met een leaseverklaring. Hoe zit dat precies met zo’n geleasede auto en het opbouwen van schadevrije jaren?
Ga snel naar:
- Leaseauto verzekeren
- No claimkorting
- Wat is een leaseverklaring?
- Nut van een leaseverklaring
- Meenemen schadevrije jaren naar eigen autoverzekering
- Hoe gaan verzekeraars om met de leaseverklaring?
- Leaseverklaring opvragen bij private lease
- Werkgeversverklaring leaseauto in plaats van een leaseverklaring
Leaseauto verzekeren
Zolang je in een leaseauto rijdt is het niet nodig zelf een autoverzekering af te sluiten. Dat doet namelijk de leasemaatschappij voor je. Dat moeten ze ook wel, want zij zijn immers de eigenaar van de auto. Als je na afloop van het contract zelf een auto koopt, heb je wel een verzekeringsplicht. Met een auto op je naam bouw je schadevrije jaren op.
No claimkorting
Autoverzekeraars geven korting als blijkt dat je de afgelopen jaren geen schade hebt gedeclareerd (no claimkorting) bij een vorige verzekeraar. Door het rijden in een leaseauto bouw je geen korting op voor het aantal jaren dat je schadevrij hebt gereden. Toch kun je recht hebben op een korting. Daar heb je een leaseverklaring voor nodig.
Wat is een leaseverklaring?
Bij het beëindigen van een leasecontract geeft het leasebedrijf een leaseverklaring af waaruit het schadeverleden blijkt. Deze kun je opsturen naar je nieuwe verzekeraar. Je kunt op basis van de leaseverklaring in aanmerking komen voor extra korting doordat je schadevrije jaren kunt aantonen. Het tegenovergestelde kan ook. Met één of zelfs een aantal schades, kun je ook nadeel hebben door een leaseverklaring.
Nut van een leaseverklaring
Stel, je hebt 10 jaar schadevrij gereden in een leaseauto van je werkgever. Je stopt bij de betreffende werkgever en je koopt zelf een auto. Bij het aanvragen van een autoverzekering vraagt de verzekeraar naar het aantal opgebouwde schadevrije jaren. De leaseauto stond op naam van de werkgever, dus heb jij nergens recht op.
Bij het beëindigen van de leaseovereenkomst kan de leasemaatschappij een leaseverklaring afgeven waaruit blijkt hoeveel jaren er schadevrij gereden is met de auto. Op basis van deze verklaring kan een verzekeraar je extra korting op de verzekeringspremie toekennen.
Meenemen schadevrije jaren naar eigen autoverzekering
Met de leaseverklaring kun je dus schadevrije jaren meenemen. Met een leaseverklaring bouw je niet officiële schadevrije jaren op. Na beëindiging van private lease met een positieve leaseverklaring op zak kan de nieuwe autoverzekeraar je wel extra korting geven.
Altijd op de hoogte blijven?
Hoe gaan verzekeraars om met de leaseverklaring?
Een vereiste voor het toekennen van schadevrije jaren kan het opsturen van de originele leaseverklaring zijn. Verzekeraars kunnen stellen dat de leaseverklaring maximaal maar één jaar oud mag zijn. Verzekeraars bepalen hun eigen beleid hierin. Het is dus mogelijk dat je bij de ene verzekeraar meer korting krijgt dan bij de andere verzekeraar.
Er zijn zelfs verzekeraars die niets willen doen met een leaseverklaring. Bij deze verzekeraars start je met nul schadevrije jaren en dus geen korting op de premie. Je begint pas vanaf de ingangsdatum van de autoverzekering met schadevrije jaren opbouwen.
Leaseverklaring opvragen bij private lease
Je kunt ook privé een auto leasen. Bij het beëindigen van het contract worden er ook geen schadevrije jaren toegekend. De leasemaatschappij kan ook bij deze vorm van lease een leaseverklaring afgeven waaruit blijkt hoe lang je gereden hebt in de auto en hoeveel schades er geclaimd zijn. Met private lease is het jammer dat je geen schadevrije jaren opbouwt.
Werkgeversverklaring leaseauto in plaats van een leaseverklaring
Een werkgever kan ook verklaren dat je schadevrij gereden hebt in de zakelijke auto van de werkgever. Aan zo'n verklaring wordt minder waarde gehecht in vergelijking met de leaseverklaring. Mogelijk heeft de werknemer nauwelijks in de auto gereden of wil de werkgever gewoon een dienst verlenen aan de werknemer. Van de meeste verzekeraars krijg je door een werkgeversverklaring geen extra korting.
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.