Met een goede voorbereiding ga je zorgeloos op vakantie met de auto
door Tony Duchenne Leestijd: 7 minuten
Met de auto op vakantie gaan is ideaal voor veel vakantiegangers. Je kunt de auto namelijk volstouwen met Nederlandse producten zoals aardappelen pindakaas en hagelslag. De plekjes in de auto die nog over zijn vul je op met extra kleding en tassen. Met de auto op vakantie gaan vraagt ook om een serieuze voorbereiding. Waar moet je aandacht voor hebben vóór je vertrekt? Vink de 8 punten van onze checklist af.
Vóór vertrek kun je zonder stress bedenken wat er tijdens de rit of op autovakantie kan voorvallen. Je auto en de eventuele caravan nog een onderhoudsbeurt geven is de meest logische voorbereiding op de autovakantie, maar we hebben nog meer checks om je vakantie vlekkeloos te laten verlopen.
De autovakantie checklist
1. Geef aandacht aan je autoverzekering
2. Houd rekening met drukke wegen
3. Check of de groene kaart mee moet
4. Verzeker ook je caravan
5. Schade? Bel het alarmnummer van de reisverzekeraar
6. Verzeker pechhulp mee
7. Vergelijk je aansprakelijkheidsverzekering voor schade aan anderen tijdens de vakantie
8. Maak een ‘pechhulptas’ voor onderweg
Andere nuttige tips voor een autovakantie
1. Geef aandacht aan je autoverzekering
Voordat je vertrekt kun je jouw autoverzekering nog even controleren. Heb je een WA casco dekking (all risk) of ben je WA beperkt verzekerd? Pak het gelijk grondig aan en vergelijk jouw autoverzekering met wat andere verzekeraars jou kunnen bieden. Een andere autoverzekeraar biedt waarschijnlijk een ruimere dekking tegen een lagere premie. Verzeker bijvoorbeeld ook pechhulp in het buitenland mee, of voeg deze dekking toe aan de reisverzekering. Je kunt besparen op de premie en toch ruimer verzekerd zijn.
2. Houd rekening met drukke wegen
Tijdens de zomer hebben veel vakantiegangers dezelfde plannen. Iedereen die noordelijk woont stapt in de auto naar warmere gebieden. Het gaat niet alleen om Nederlanders op weg naar Frankrijk, maar ook Belgen en Fransen die naar het Zuiden rijden op dezelfde snelwegen. Met veel pech zijn er ook nog wegwerkzaamheden, files door ongelukken en is het erg warm weer. Voordat je vertrekt stippel je thuis alvast de meest ideale route uit. Rijden op de navigatie werkt goed, maar houd rekening met het onverwachte. Eigenlijk moet je zelf ook ongeveer weten wat de route is. Zo voorkom je dat je uren lang omrijdt zonder dat je het door hebt. Verdiep je ook in de Zwarte Zaterdagen van dit jaar.
Rijd je met een elektrische auto naar het Zuiden? Verdiep je thuis ook in de opties om te laden onderweg. Houd rekening met drukte bij de laadpalen, zoals in februari 2023 het geval was richting de wintersportgebieden. Door een goede voorbereiding is de autorit het begin van je vakantiegevoel.
3. Check of de groene kaart mee moet
Een groene kaart is in Nederland en andere Europese landen niet meer verplicht om bij je te hebben in de auto. Toch is de groene kaart handig omdat er belangrijke informatie over je autoverzekering op staat. In sommige landen kan het bij je hebben van de groene kaart in de auto wél verplicht zijn. Het gaat bijvoorbeeld om Albanië, Turkije en Marokko. Bekijk voor vertrek het overzicht van de landen waar de groene kaart verplicht is.
Je caravan is voor schade aan anderen door jouw schuld meeverzekerd in de autoverzekering van de trekkende auto. Is je caravan zwaarder dan 750 kg en heeft de caravan een eigen kenteken? In Duitsland, Polen en Spanje moet je dan voor de caravan een groene kaart bij je hebben. Deze vraag je aan bij de verzekeraar van de auto.
4. Verzeker ook je caravan
Wist je dat je bij het Gardameer een grotere kans op hagelschade hebt? Dat komt door de ligging van het meer tussen de bergen. Met een caravanverzekering kun je schade aan je caravan verzekeren. Deze schades kun je namelijk niet claimen op de autoverzekering.
5. Sla het alarmnummer van je verzekeraars op (bij ongeval met de auto in het buitenland)
Bij schade tijdens de vakantie wil je het liefst advies van een Nederlands sprekende helpdesk. Gelukkig kan dat. Voor de autoverzekering, zorgverzekering en de reisverzekering kun je contact opnemen met het alarmnummer van de verzekeraar. Zij kunnen jou niet alleen informeren over de dekking, maar je krijgt bijvoorbeeld ook tips over wat je moet doen om verdere schade te voorkomen. Ze kunnen zelfs direct hulp voor je inschakelen. Vooral fijn als je met pech langs de weg staat of een auto-ongeluk hebt gehad in het buitenland.
Het telefoonnummer van de alarmcentrale vind je op jouw polisblad. De beste optie is om de reisverzekeraar te bellen voor hulp en advies. De helpdesk van de reisverzekeraar geeft in jouw specifieke situatie aan wat je moet doen. Op een later moment kun je eventueel ook nog contact opnemen met de zorgverzekeraar en de autoverzekeraar.
6. Verzeker pechhulp mee
Op verschillende manieren en bij verschillende partijen kun je hulp regelen bij pech onderweg. Het automerk kan het voor je geregeld hebben. Het gaat bijvoorbeeld om de Opel pechhulp. Met een lease auto heeft het leasebedrijf het mogelijk voor je geregeld. Daarnaast kun je specifiek voor pechhulp een contract afsluiten. Maar er is nog meer! Ook via de autoverzekering of je reisverzekering kun je pechhulp verzekeren. Regel het goed, maar voorkom dat je op meerdere manieren voor hetzelfde verzekerd bent. Je hebt namelijk met pech maar van één instantie hulp nodig.
7. Vergelijk je aansprakelijkheidsverzekering voor schade aan anderen tijdens de vakantie
Je kunt voor schade aan anderen een claim indienen op de aansprakelijkheidsverzekering. Heb je deze nog niet of heb je hier lang niet naar omgekeken? Dan raden we aan om de aansprakelijkheidsverzekering te vergelijken en af te sluiten. Je fietst bijvoorbeeld een voetganger omver die geblesseerd raakt. Dat is verzekerd, ook in het buitenland.
8. Maak een ‘pechhulptas’ voor onderweg
Je wilt voorkomen dat je onderweg de auto volledig moet uitpakken op zoek naar die ene tas met belangrijke papieren, alarmnummers en andere belangrijke informatie. Maak thuis een tas met alle belangrijke spullen erin. Hier kun je ook spullen in doen die je niet in de auto wilt laten liggen. Als een portemonnee met € 500 uit je auto wordt gestolen, krijg je hier namelijk geen vergoeding voor van een verzekeraar. Ook niet vanuit de inboedelverzekering.
Andere nuttige tips voor een autovakantie:
- Ga je met de auto naar schiphol? Je kunt je auto handig parkeren bij Schiphol.
- Neem de reservesleutel van de auto mee.
- Heb je een creditcard? Neem die dan mee, handig voor financiële tegenvallers.
- Vergeet je rijbewijs niet!
Als je verzekeringen goed op orde zijn, ga je met een gerust gevoel op vakantie. Als je hulp nodig hebt bij het vergelijken, horen we het graag!
Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.