Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Groene kaart auto: wanneer heb je deze kaart nodig?

Er zijn onduidelijkheden over de groene kaart. Moet je de groene kaart altijd bij je hebben of kun je zonder? Wij beantwoorden in dit artikel de meest gestelde vragen over de groene kaart.

Inhoudsopgave:

groene kaart auto

Wat is een groene kaart?

De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs waarmee je aantoont dat jouw auto minimaal WA verzekerd is. Een autoverzekering is namelijk wettelijk verplicht als je een auto bezit. Je ontvangt een internationaal verzekeringsbewijs (groene kaart) op papier of digitaal van je autoverzekeraar zodra jij je auto verzekerd hebt. Dit bewijs wordt wel de groene kaart genoemd, maar eigenlijk wordt de groene kaart sinds 1 juli 2020 op wit papier gedrukt. 

Doordat de groene kaart er in alle landen hetzelfde uitziet, kan het overal gelezen worden. In het buitenland hoeven ze geen Nederlands te begrijpen om te weten dat je verzekerd bent. Je hebt dus geen aparte groene kaart nodig als je in een ander land rijdt.

Wat staat er op de groene kaart?

Naast het kunnen aantonen dat je verzekerd bent, biedt het internationaal verzekeringsbewijs ook gemak. Alle informatie over je autoverzekering staat namelijk op de groene kaart vermeld. Deze gegevens komen van pas in geval van nood, zoals bij een aanrijding of autopech. De volgende gegevens vind je op de groene kaart:

  • Contactgegevens en belangrijke telefoonnummers van de verzekeraar, zoals het alarmnummer en het internationale telefoonnummer
  • Kenteken van de verzekerde auto
  • Startdatum en einddatum van de autoverzekering
  • Landen waarin de auto is verzekerd
  • Landen waar je niet verzekerd bent, zijn doorgestreept
  • Groene kaart nummer

Het groene kaart nummer voor invullen Europees schadeformulier 

Bij schade aan je auto heb je het groene kaart nummer nodig om het Europees schadeformulier in te vullen. Dit formulier vul je (eventueel samen met de tegenpartij) in bij schade. Op het Europees schadeformulier moet je het groene kaart nummer invullen. Het groene kaart nummer bestaat uit drie delen: 

  • Landcode van het land waarin je woont
  • Verzekeraarscode
  • Polisnummer van de verzekering

Altijd op de hoogte blijven?

Ontvang nieuws- en marktontwikkelingen en blijf op de hoogte met bespaartips en belangrijke updates over verzekeringen. Wij sturen je gemiddeld 12 keer per jaar een e-mail.
Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Wanneer is de groene kaart geldig? 

De groene kaart is geldig zodra jij een autoverzekering afsluit. De groene kaart is nog geldig tot 1 maand nadat je verzekering afloopt. In totaal dus 13 maanden. De einddatum van je verzekering staat ook op de groene kaart vermeld. Wordt je autoverzekering na een jaar verlengd of sluit je een nieuwe autoverzekering af? Dan krijg je een nieuwe groene kaart van de verzekeraar.

Waar is de groene kaart geldig? 

De groene kaart is bijna overal ter wereld geldig. Je hebt dus geen aparte kaart nodig als je met je auto naar het buitenland gaat. In welke landen je verzekering dekking biedt, zie je op de groene kaart staan. Het dekkingsgebied kan verschillen per verzekeraar. Kijk dit dus altijd na voordat je vertrekt. Wel kun je ervan uitgaan dat je auto verzekerd is in de Europese landen.

Is de groene kaart verplicht in buitenland?

In Nederland hoef je de groene kaart niet verplicht bij je te hebben. Ga je met de auto naar het buitenland? Binnen de Europese Unie is het in de auto hebben van een groene kaart ook niet verplicht. Buiten de EU is de papieren groene kaart in de meeste landen wél verplicht. De verplichting geldt voor onderstaande landen:

  • Albanië
  • Bosnië en Herzegovina
  • Israël
  • Marokko
  • Moldavië 
  • Montenegro
  • Macedonië
  • Oekraīne
  • Servië
  • Tunesië
  • Turkije
  • Voormalig Joegoslavische Republiek

Neem je groene kaart mee als je met de auto op vakantie gaat naar een van deze landen of als je door deze landen rijdt. Een digitale groene kaart of de groene kaart zelf uitgeprint op wit papier is ook voldoende. Als je de groene kaart in deze landen niet bij je hebt, kan justitie de conclusie trekken dat je auto niet verzekerd is.

Let ook op de groene kaart voor je caravan

Als je met een caravan reist, ligt het anders: ook binnen de Europese Unie ben je dan verplicht om de groene kaart bij je te hebben in sommige landen. Is je caravan zwaarder dan 750 kilo? Je caravan krijgt dan een eigen kenteken. De bekende groene kaart voor je autoverzekering is dan in veel landen voldoende, maar in sommige landen heb je in dat geval een speciale groene kaart voor je caravan nodig of wordt het zeker aangeraden:

  • Duitsland (verplicht)
  • Kroatië (aangeraden)
  • Polen (verplicht)
  • Portugal (aangeraden)
  • Spanje (verplicht)

Deze groene kaart speciaal voor je caravan vraag je aan bij de verzekeraar van de auto en niet bij de verzekeraar waar de caravan verzekerd is. Een aan de auto gekoppelde caravan is namelijk voor de aansprakelijkheid meeverzekerd op de autoverzekering.

Ik ben mijn papieren groene kaart kwijt. Wat nu?

De groene kaart ontvang je van je autoverzekeraar per post of via de mail zodra je een verzekering afsluit. Ben je de papieren groene kaart kwijt geraakt? Dan kun je de digitale groene kaart downloaden via je persoonlijke online omgeving bij je verzekeraar. Of vraag de groene kaart bij je verzekeraar aan als je door een land reist waar de originele kaart verplicht is.

Geactualiseerd: woensdag 29 mei 2024

Lesley Anker
Lesley Anker Expert in verzekeringen & Communicatiemedewerker

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie