Is een inboedelverzekering verplicht?
Een inboedelverzekering hebben is niet verplicht, maar het niet goed verzekeren van je spullen kan bij schade grote financiële gevolgen hebben. Bijvoorbeeld bij schade door brand kunnen de financiële gevolgen in de tienduizenden euro’s lopen. Zonder een inboedelverzekering betaal je de benodigde nieuwe spullen zelf.
Waarvoor is een inboedelverzekering?
Onder de inboedel vallen losse spullen of beter gezegd spullen die niet vastzitten aan het huis. Met een inboedelverzekering verzeker je de waardevolle spullen in huis maar ook de minder waardevolle spullen. Alle kleine spulletjes samen kunnen een groot bedrag waard zijn.
Met een inboedelverzekering verzeker je de spullen in je huis tegen diefstal, brand en stormschade. Als je goed verzekerd bent, vergoedt de verzekeraar de beschadigde spullen als het noodlot toeslaat. Zelfs geleende spullen zijn verzekerd. Je kunt kiezen tussen een extra uitgebreide dekking of een all risk dekking. Met de all risk dekking zijn je spullen ook gedekt als je per ongeluk een keer zelf de schade veroorzaakt. Naast de inboedelverzekering kun je voor extra zekerheid kiezen met aanvullende dekkingen zoals een buitenshuisdekking. Handig voor je mobiele elektronica, of een extra aanvullende dekking voor je kostbaarheden.
Is een inboedelverzekering verplicht?
Wanneer je bijvoorbeeld verhuist, kun je je afvragen of het verplicht is om je (nieuwe) inboedel te verzekeren. Een inboedelverzekering is niet verplicht vanuit de wet en ook niet vanuit de hypotheekverstrekker.
Is inboedelverzekering nodig?
Ondanks dat een inboedelverzekering niet verplicht is, is het wel heel raadzaam. Het is verstandig om je bezittingen veilig te stellen tegen alle mogelijke gevaren. Zo voorkom je dat je zelf opdraait voor de kosten van je spullen na bijvoorbeeld een brand of diefstal.
Maakt koophuis of huurhuis verschil of inboedelverzekering nodig is?
Het maakt niet uit of je de eigenaar bent of de huurder van de woning. Een inboedelverzekering afsluiten is in beide gevallen een aanrader.
Overigens maakt het voor de opstalverzekering wel een verschil of je een huurhuis of koophuis hebt. De eigenaar zorgt namelijk voor het verzekeren van het huis. Als huurder kun je geen opstalverzekering afsluiten. De eigenaar zorgt er dus voor dat de woning verzekerd is. De inboedelverzekering is niet verplicht, maar de opstalverzekering wel. Deze verplichting legt de bank op waar je de hypotheek hebt afgesloten.
Hoge kosten verzekeren voor een laag bedrag
Voor een klein bedrag per maand draag je het risico van hoge kosten bij een schade aan je inboedel over aan de woonverzekeraar. Het verschilt per woonverzekeraar hoeveel premie je betaalt en hoe de verzekeraar met schade aan je spullen omgaat. Iedere inboedelverzekeraar keert namelijk zogenoemde maximale bedragen uit voor je spullen. Kijk dus niet alleen naar de premie van de inboedelverzekering, maar kijk ook goed naar de voorwaarden.
In onze vergelijker kun je inboedelverzekeringen vergelijken van tientallen verzekeraars. Zo kun je eenvoudig zelf een goedkope inboedelverzekering met een ruime vergoeding samenstellen. Door het instellen van de filters vind je eenvoudig bij welke inboedelverzekering iets wel en niet verzekerd is.
Ook interessant bij dit onderwerp:
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.