Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Woonverzekeringen vergelijken

Schade bij verbouwing: wie betaalt de schade?

Tijdens het verbouwen van je huis kan het tegenzitten. Je tikt bijvoorbeeld tijdens het leggen van een nieuwe vloer de tv van het kastje af. Het eerste waar je aan denkt, is om de schade te verhalen op de inboedelverzekering. Maar vergoedt de inboedelverzekeraar dit soort schades wel? En hoe zit het met de opstalverzekering en aansprakelijkheidsverzekering bij schade door bijvoorbeeld een verbouwing? 

schade door verbouwing buren of aannemer

Schade bij verbouwing en de inboedelverzekering

Er zijn ruwweg twee soorten inboedelverzekeringen: de extra uitgebreide inboedelverzekering en de all risk inboedelverzekering. De all risk verzekering verzekert ‘alle van buitenkomende en plotselinge onheilen’. Dat is een vage omschrijving. Het komt erop neer dat alle oorzaken verzekerd zijn, tenzij uitdrukkelijk in de voorwaarden staat vermeld dat het niet verzekerd is. Dus ook als je de schade zelf per ongeluk veroorzaakt, is dat gedekt. De inboedelverzekeraar keert sowieso nooit uit bij:

  • Schade door opzet
  • Schade door natuurrampen

Schade door een verbouwing is alleen verzekerd in de all risk inboedelverzekering. Je bent namelijk zelf degene die met het vloerdeel per ongeluk de tv van het kastje duwt. De tv is dus verzekerd in de inboedelverzekering, maar hoe zit het met het kapotte vloerdeel? Als een vloer vast zit aan het huis, valt dat onder de opstalverzekering.

Altijd op de hoogte blijven?

Ontvang nieuws- en marktontwikkelingen en blijf op de hoogte met bespaartips en belangrijke updates over verzekeringen. Wij sturen je gemiddeld 12 keer per jaar een e-mail.
Google ReCaptcha

Een verbouwing en de opstalverzekering

Ook voor een opstalverzekering geldt dat je minstens de allrisk opstalverzekering nodig hebt om een schade bij verbouwing vergoed te krijgen. Je kunt hierbij denken aan onderdelen die aan je huis 'vastzitten', zoals een vloer, muur of ingebouwde keuken. Een vloerdeel dat los op de vloer wordt gelegd, valt hier niet onder. Heb je schade opgelopen tijdens de verbouwing? Neem dan contact op met de verzekeraar. Een schade-expert kan de hoogte van het schadebedrag vaststellen. Bij complexe schades kan ook nog een bouwkundig expert worden ingeschakeld. 

Schade door verbouwing en de aansprakelijkheidsverzekering

Daar kunnen we kort en duidelijk over zijn. Je kunt schade aan je eigen spullen door jezelf veroorzaakt niet claimen op je aansprakelijkheidsverzekering. Je kunt jezelf namelijk niet aansprakelijk stellen.

Schade door verbouwing buren

Als de buren gaan verbouwen, controleer dan voor de zekerheid ook jouw eigen woonverzekeringen. Bij schade door de buren moet je namelijk je eigen verzekering aanspreken voor jouw schade.

Schade bij verbouwing door aannemer

Als je een bedrijf hebt ingeschakeld voor de verbouwing, dan kun je het bedrijf er aansprakelijk voor stellen. De aannemer is verplicht om de schade te vergoeden die hij zelf veroorzaakt tijdens de verbouwing. In het geval de aannemer aansprakelijk is, zal de aannemer uiteindelijk ook de partij zijn die de schadelasten draagt. De aannemer kan zich tegen dergelijke schades verzekeren.

Belangrijk: geef verbouwingen door aan de woonverzekeraar

Verzekeraars kunnen in de voorwaarden beperkingen opnemen die gericht zijn op verbouwingen. Je past bijvoorbeeld de indeling van je huis volledig aan. Er worden muren gesloopt en weer nieuwe geplaatst. Bij dit soort verbouwingen is de kans op schade aan het huis groter. Zorg ervoor dat de opstal- en de inboedelverzekeraar hiervan op de hoogte is. Anders loop je het risico dat er geen uitkering volgt bij een schade. 

Pas je woonverzekeringen aan op de verbouwde woning

Heb je jouw huis verbouwd? Een goed moment om woonverzekeringen te vergelijken! Door het afsluiten van een nieuwe woonverzekering kun je besparen op de premie en de verzekeringen ook gelijk weer afstemmen op de nieuwe situatie.  Door het kiezen van een nieuwe woonverzekering voorkom je dat je onderverzekerd bent. 

Geactualiseerd: donderdag 20 februari 2025

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Tussen 2015 en maart 2025 was ik werkzaam voor Poliswijzer. Als tekstschrijver specialiseer ik me in het helder en toegankelijk maken van informatie over verzekeringen. Met jarenlange ervaring als verzekeringsadviseur weet ik precies hoe de sector werkt én waar mensen vragen over hebben. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 455
Dit bedrag is het verschil tussen de jaarpremie van het duurste en het goedkoopste woonverzekering pakket zonder eigen risico.
per jaar op je woonverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle woonverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie