Wat mag je van jouw aansprakelijkheidsverzekering verwachten?
Als jij, je partner of één van de andere verzekerden op je polis schade veroorzaakt aan (de spullen van) iemand, kan die persoon de schade op jou verhalen. Blijk je inderdaad aansprakelijk voor de schade te zijn? Dan betaalt de verzekeraar de opgelopen schade.
Welke schades zijn uitgesloten bij een aansprakelijkheidsverzekering?
Er zijn wel een aantal standaard uitsluitingen. Deze worden opgesomd in de polisvoorwaarden. Voorbeelden van uitsluitingen zijn:
- Schade veroorzaakt met motorrijtuigen (je rijdt iemand van zijn sokken met je auto. Deze schade kan wel geclaimd worden op de WA-autoverzekering)
- Opzettelijk veroorzaakte schade (je bent jaloers op je vriendin haar nieuwe iPhone en je smijt hem opzettelijk tegen de muur)
- Schade aangebracht onder invloed van verdovende middelen zoals alcohol of drugs (na een nachtje flink doorzakken gooi je een raam in van de buren omdat je jouw huissleutel vergeten bent, oeps verkeerde raam)
De noodzaak van deze verzekering leggen wij uit aan de hand van een ander voorbeeld.
Je bent op bezoek bij vrienden. Bij het aantrekken van jouw jas, zwiep je jouw jas net iets te ver naar achteren. Een dure kroonluchter tik je per ongeluk van het plafond af. De kroonluchter loopt een paar honderd euro aan schade op. Je wordt aansprakelijk gesteld voor de schade. De aansprakelijkheidsverzekering betaalt deze schade. Het ongelukje krijgt nog een staartje. De kroonluchter valt op één van de bewoners van het huis. De medische kosten kunnen op jou verhaald worden. Ook deze kosten draagt de verzekeraar.
Ook interessant bij dit onderwerp:
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.