Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

De voor- en nadelen van een gemeentepolis uitgelegd

Iedereen die woont of werkt in Nederland is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. De basisverzekering vergoedt spoedeisende zorg zoals een bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis. Veel voorkomende zorgkosten zoals orthodontie, tandarts voor volwassenen en brillen/contactlenzen zitten niet in de basisverzekering, maar in een aanvullende zorgverzekering. Er zijn gemeenten die de gemeentepolis met aanvullende dekkingen met een kleine korting aanbieden. Zeker niet voor iedereen is dit de best passende zorgverzekering.

Ga snel naar:

Gemeentepolis

Wat is een gemeentepolis?

Inwoners van een gemeente met een laag inkomen kunnen bij de gemeente in aanmerking komen voor de zogenaamde gemeentepolis, een collectieve zorgverzekering speciaal voor gemeenten. Het zijn zorgverzekeringen met een ruime dekking en helaas ook een hoge premie. Een zorgverzekering via de gemeente heeft dus grote nadelen. De gemeente betaalt de premie niet, maar kan de premie wel inhouden op de uitkering.

Iedereen goed verzekerd

Gemeenten vinden het belangrijk dat iedereen goed verzekerd is, mensen met een laag inkomen moeten ook de beste zorg kunnen krijgen. De zorgverzekering voor gemeenten bestaat uit een verplichte basisverzekering met een verplichte aanvullende verzekering. De dekking van de aanvullende zorgverzekering kan uitgebreid zijn met extra vergoedingen. Elke gemeente heeft andere afspraken gemaakt met een zorgverzekeraar over het pakket voor haar inwoners.

Voordelige premie?

De gemeente kan een gedeelte van de premie betalen. De gemeenten krijgen van de overheid namelijk geld voor zorg en ondersteuning. De zorgpremie kan dus voordeliger zijn voor de deelnemers. Dat is maar een deel van het verhaal. Het zijn namelijk vaak de duurdere zorgverzekeringen die via de gemeentepolis worden aangeboden. De korting op de basisverzekering is sinds 2023 vervallen. Op de aanvullende zorgverzekering mogen verzekeraars nog wel een korting geven. Ook als je chronisch ziek bent, kun je overstappen naar een andere verzekeraar.

Minpunten van een gemeentepolis

Een gemeentepolis kan een uitgebreidere dekking bieden en voordelig lijken. Toch zijn er ook een aantal minder aantrekkelijke punten. Er is meestal de verplichting tot een bepaalde pakketcombinatie. Dit kan betekenen dat je een hogere premie per maand moet betalen voor zorg die je mogelijk niet eens nodig hebt. Een gemeente maakt meestal afspraken met maar één of hooguit twee zorgverzekeraars. De keuze is wat dat betreft dus beperkt. Vergelijk daarom het pakket van de gemeente altijd met andere zorgverzekeringen. Zo weet je zeker welke zorgverzekering het beste bij jouw situatie past.

Wat is de toekomst van de gemeentepolis?

De gemeentepolis is voor de meeste inwoners een te dure zorgverzekering, met een te uitgebreide aanvullende dekking. Voor inwoners van gemeenten die een ruime zorgbehoefte hebben, kan een dergelijke verzekering wel een goede keuze zijn. De verzekeringen worden ook steeds duurder door premiestijgingen en zorgverzekeraars versoberen steeds vaker de pakketten. 

Nu de korting op de basisverzekering ook nog is weggevallen, wordt de premie nog hoger. Met andere woorden, qua premie heeft het collectief geen of weinig voordeel. Er komen ook steeds minder gemeentepolissen, doordat steeds meer zorgverzekeraars afzien van deze collectieven.

Gemeenten gaan voor de Zorgverzekering op Maat

De Gemeente Emmen is in 2018 afgestapt van de collectieve zorgverzekering bij Zilveren Kruis. Samen met Poliswijzer.nl hebben ze een alternatief bedacht in de vorm van de Zorgverzekering op Maat. Verzekerden kiezen de zorgverzekering die het beste bij de persoonlijke situatie past, tegen de goedkoopste zorgpremie. De gemeenten Baarn, Bunschoten, Soest en Midden-Drenthe zijn in 2019 overgestapt naar de Zorgverzekering op Maat. Daarna hebben we de Zorgverzekering op Maat uit kunnen rollen in meer gemeenten, waaronder Zwolle en Apeldoorn. In 2024 krijgt ook Heerenveen de Zorgverzekering op Maat.

Voordelen Zorgverzekering op Maat als alternatief voor de gemeentepolis:

  • Je kunt helemaal zelf kiezen voor welke zorg je verzekerd wilt zijn
  • Keuze uit alle zorgverzekeraars in Nederland
  • Je wordt altijd geaccepteerd door de verzekeraar
  • Geen wachttijden op bijvoorbeeld tandartskosten en orthodontie
  • Gericht op zorgaanbieders in de regio
  • Goedkoper dan de collectieve zorgverzekering voor gemeenten

Meer informatie

Benieuwd naar hoe de zorgverzekering op maat werkt?

Geactualiseerd: donderdag 5 september 2024

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd expert in verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie