Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Wat is eerstelijnszorg en tweedelijnszorg?

Stel, je voelt je niet lekker en je moet naar de huisarts. De huisarts is de eerste zorgverlener waar je naartoe gaat. Daarom noem je een huisarts een eerstelijnszorgverlener. Stel nu dat de huisarts je doorstuurt met een verwijsbriefje naar een andere zorgverlener zoals een specialist in het ziekenhuis. De specialist is dan een tweedelijnszorgverlener. Wat is precies het verschil tussen eerstelijnszorg en tweedelijnszorg en wat betekent het voor de vergoeding vanuit de basisverzekering? Wij geven je voorbeelden van eerstelijnszorg.

Ga snel naar:

Wat is eerstelijnszorg en tweedelijnszorg?

Wat is eerstelijnszorg?

Eerstelijnszorg is zorg waar je zelf zonder verwijzing naartoe kunt gaan. Dit kan een behandeling zijn door de huisarts, tandarts, fysiotherapeut, maatschappelijk werker of wijkverpleegkundige. In de eerstelijnszorg werken zorgverleners nauw samen om de best mogelijke zorg te bieden. Bij tweedelijnszorg kom je terecht via de eerstelijnszorg.

Welke zorgverleners vallen onder eerstelijnszorg?

Je hebt geen verwijzing nodig voor de volgende zorgverleners:

  • Huisartsen
  • Fysiotherapeuten
  • Tandartsen
  • Maatschappelijk werkers
  • Wijkverpleegkundigen

Wat is tweedelijnszorg?

De tweedelijnszorg is zorg van alle hulpverleners waarvoor je een verwijzing nodig hebt. Als je meer specialistische zorg nodig hebt, word je doorverwezen naar tweedelijnszorg. Hieronder valt bijvoorbeeld specialistische zorg in het ziekenhuis of een kliniek of psychologische zorg. De meeste tweedelijnszorg krijg je vergoed vanuit de basisverzekering. Vaak betaal je dan wel eerst eigen risico. 

Wordt eerstelijnszorg vergoed vanuit de basisverzekering?

Voor de meeste zorg heb je alleen de basisverzekering nodig. Dit geldt zowel voor de eerstelijnszorg als de tweedelijnszorg. Zo is de huisarts, gespecialiseerde zorg in het ziekenhuis en de zorg van de tweedelijns GGZ gedekt in de basiszorgverzekering. Voor de huisarts betaal je geen eigen risico. Bij behandeling door een specialist betaal je wel het eigen risico. Let op! Niet alle eerstelijnszorg krijg je automatisch vergoed vanuit de basisverzekering. Voor bijvoorbeeld de tandarts en fysiotherapeut moet je wel een aanvullende zorgverzekering afsluiten om de kosten vergoed te krijgen van je zorgverzekeraar. 

Eerstelijnszorg kan voldoende zijn

Als een patiënt voldoende heeft aan een eerstelijnszorgverlener blijven de kosten beperkt. Pas als deze behandelaar niet de noodzakelijke zorg kan verlenen, wordt er gekeken naar vervolgstappen. Geestelijke gezondheidszorg wordt vaak eerst verleend vanuit de huisartsenzorg. Huisartsen hebben daarvoor vaak een praktijkondersteuner GGZ of psycholoog binnen de praktijk.

Geactualiseerd: woensdag 8 november 2023

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie