Auto verzekeren op andere naam
Denk je erover na om een autoverzekering op een andere naam te zetten? Dan zijn er een paar dingen om op te letten. Geef bijvoorbeeld degene die het meeste in de auto rijdt op als regelmatige bestuurder. Alle regels en de voor- en nadelen van het verzekeren van een auto op andere naam lees je hier.
Ga snel naar:
- Auto verzekeren op andere naam toegestaan?
- Voordelen auto verzekeren op andere naam
- Nadelen autoverzekering op andere naam
- Tweede autoregeling
- Jongeren kunnen besparen door te vergelijken
Auto verzekeren op andere naam toegestaan?
Het is mogelijk om een auto te verzekeren op naam van de ouders of partner. Er zijn wel een aantal voorwaarden:
- De bestuurder is 18 jaar of ouder
- De bestuurder heeft een rijbewijs
- Het kind woont bij de ouders
- De partners wonen samen
- Degene die het meeste in de auto rijdt wordt opgegeven als regelmatige bestuurder
Als bijvoorbeeld je zoon of dochter de regelmatige bestuurder is, tekent de verzekeraar dit aan op de polis. Ouders mogen hun auto best een keer uitlenen aan hun kinderen. Maar als de zoon of dochter hoofdzakelijk in de auto rijdt, moet de verzekeraar hiervan op de hoogte zijn. Als je dit niet meldt, wordt dat gezien als fraude. Het gevolg is dat je dan geen vergoeding krijgt bij schade. De verzekeraar zet jou bij fraude ook op een zwarte lijst waardoor het afsluiten van een nieuwe autoverzekering lastig wordt. Het doorgeven van verkeerde informatie bij het aanvragen van een verzekering is zelfs strafbaar.
Voordelen auto verzekeren op andere naam
De autoverzekering op naam van je partner zetten geeft meer voordelen dan de autoverzekering van je kind op naam van de ouders zetten:
Autoverzekering op naam partner
Het grote voordeel van het verzekeren van de auto op een andere naam kan de lagere premie zijn. Zo kun je bijvoorbeeld meeliften op de schadevrije jaren van je partner. Want hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting op de premie. Het maakt voor de schadevrije jaren die worden gebruikt voor het berekenen van de premie niet uit wie van de twee partners staat aangeschreven als regelmatige bestuurder.
Autoverzekering op naam ouders
Jongere bestuurders betalen een hogere premie voor de autoverzekering. Dit komt door opslagen die verzekeraars rekenen voor automobilisten tot 24 jaar en doordat jongeren weinig of nog geen schadevrije jaren hebben opgebouwd. Daarom kan het aantrekkelijk zijn dat ouders een auto kopen, op naam zetten en verzekeren. Voor de maandelijkse premie wordt er in dat geval uitgegaan van de leeftijd van de ouders en hun opgebouwde schadevrije jaren. Dit voordeel vervalt als het kind de regelmatige bestuurder is. De premie wordt dan gebaseerd op de leeftijd en schadevrije jaren van het kind.
Altijd op de hoogte blijven?
Nadelen autoverzekering op andere naam
Als je een auto verzekert op naam van je ouders of partner bouw je zelf geen schadevrije jaren op. Voor jongeren is het opbouwen van schadevrije jaren belangrijk voor de toekomst. Door de auto gelijk op eigen naam van de jonge bestuurders te verzekeren, bouwen ze schadevrije jaren op. Zodra ze geld hebben voor een nieuwere auto is het voordelig dat ze al een aantal schadevrije jaren hebben. Zeker omdat je nieuwere auto’s vaak all risk verzekert. Schadevrije jaren geven namelijk recht op een no-claim korting. Hoe meer opgebouwde schadevrije jaren, hoe hoger de korting op de autoverzekering. Dit kan wel oplopen tot een korting van 85% op de autoverzekeringspremie. Verzekeren op naam van de ouders is dus niet dé oplossing omdat je als kind dan zelf geen schadevrije jaren opbouwt. En daar krijg je vroeg of laat spijt van.
Tweede autoregeling
Je kunt een tweede auto binnen het gezin verzekeren, waarbij rekening wordt gehouden met de opgebouwde korting in de eerste autoverzekering. Het feit dat je zoon of dochter op hetzelfde adres woont, geeft je zoon of dochter nog geen recht op de extra korting. De tweede autoregeling geldt alleen voor een tweede auto als de auto op naam staat van de verzekeringnemer of zijn of haar partner. Ook moet de verzekeringnemer of diens partner de regelmatige bestuurder van de auto zijn.
Jongeren kunnen besparen door te vergelijken
Een auto verzekeren op naam van de ouders is in principe toegestaan, maar de registratie moet wel op de juiste manier gebeuren. Met een eigen autoverzekering bouw je zelf schadevrije jaren op. Verzekeraars brengen een hogere premie in rekening voor jonge bestuurders, maar de verschillen per verzekeraar zijn groot. Ook jonge autobezitters kunnen tegen een scherpe premie verzekeren door autoverzekeringen te vergelijken.
Ook interessant bij dit onderwerp:
Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.