Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Beperkte voorwaarden vrije zorgkeuze aangepakt

door Tony Duchenne 1 reactie Leestijd: 3 minuten

Logo Stichting Zorghuis.jpgStichting Zorghuis wil een eind maken aan de onduidelijke en beperkende voorwaarden van de vrije zorgkeuze in een zorgpolis. Hoe gaat deze nieuwe belangenorganisatie voor zorgverzekerden dit aanpakken?

Minder vrije artsenkeuze, wel meer betalen 

Sinds de opkomst van de zogenoemde budgetpolissen is het aan de orde van de dag, de discussie over de vrije artsenkeuze. Een van de redenen waarom een budgetpolis goedkoop wordt aangeboden, is dat in zo’n polis een zorgverzekeraar bepaalt naar welke zorgverlener je kunt gaan. Ga je toch naar een zelf uitgekozen arts die geen contract heeft met je verzekeraar, dan moet je een gedeelte van de zorgrekening zelf betalen.

vergoeding-gecontracteerde-zorg.jpg

Hinderpaalcriterium

De afgelopen jaren hebben met name de ‘grote’ zorgverzekeraars geprobeerd om de vergoeding voor niet gecontracteerde zorg verder te beperken. Al snel bleek echter dat het al teveel beperken (vergoeding tot 50%) van de zorgkeuze in strijd is met het zogenaamde hinderpaalcriterium.

Het hinderpaalcriterium is niets anders dan dat de zorgwet aangeeft dat er geen drempel mag zijn om voor een bepaalde zorgverlener te kiezen. Krijg je bijvoorbeeld veel minder vergoed bij de ene arts dan bij de andere dan is die lagere vergoeding een reden om niet naar de duurdere arts te gaan.

Zorgverzekeringswet niet duidelijk

In afzonderlijke rechtszaken over het hinderpaalcriterium heeft de rechterlijke macht bepaald dat een zorgverzekeraar, op grond van artikel 13 Zvw, zelf een vergoeding mag bepalen voor niet-gecontracteerde zorg. Maar deze vergoeding mag volgens de rechtspraak niet dusdanig zijn dat dit een feitelijke hinderpaal opwerpt voor de verzekerde om zorg te krijgen van een niet-gecontracteerde zorgaanbieder.

Er is daarbij geen minimum percentage vastgesteld (behalve dat het geen 0% mag zijn). De reden is dat het bepalen van een hinderpaal afhankelijk is van de situatie. Bij een goedkoop medicijn kan het bijvoorbeeld prima een lage vergoeding zijn, maar voor een hele dure operatie is dat weer anders.

Wat is een redelijke vergoeding?

De rechter oordeelde wel dat 50% van het marktconforme tarief geen redelijke vergoeding is en dat een verzekeraar dit moet ophogen tot (minimaal) 75%. Het is dan ook niet vreemd dat in 2016 de meeste afgeslankte naturapolissen minimaal 75% vergoeden bij niet-gecontracteerde zorg.

Toch zijn er volgens de stichting Zorghuis een aantal verzekeraars die de uitspraken over het hinderpaalcriterium totaal negeren. Deze zorgverzekeraars leggen bijvoorbeeld iedere uitspraak uit als ‘alleen maar van toepassing in dat speciale geval’.

Stichting Zorghuis is eind mei opgericht door bedrijfsjurist Arwin Mulderij en Ronald van Oosterhout. Door de beroepen van hun partners, logopedisten, kwamen zij met elkaar in contact. Stichting Zorghuis wil zich niet mengen in de discussie of marktwerking de oplossing is voor de geschetste problemen. Stichting Zorghuis zal zich wel uitspreken of de markt, al dan niet op onderdelen, goed functioneert. 

Bodemprocedure via donaties

De stichting vindt dat met name de grote zorgverzekeraars duidelijk op zoek zijn naar de grenzen van het hinderpaalcriterium. Om dit een halt toe te roepen is een bodemprocedure noodzakelijk. Via donaties wil de stichting het benodigde geld (60.000 euro) ophalen om uiteindelijk een bodemprocedure te kunnen aanspannen.

Actie voor beter en eerlijk aanbod van zorgpolissen

Als er voldoende steun komt, wil de stichting zich ook richten op andere aspecten van de zorgpolissen en zorgmarkt.  De oprichters willen zorgverzekerden, op het moment dat een zorgverzekering moet worden afgesloten, actief laten deelnemen in deze markt. Stichting Zorghuis is van mening dat dit enkel mogelijk is bij meer transparantie, duidelijke richtlijnen maar vooral door een sterk vereenvoudiging van het aanbod van zorgverzekeringen.

Deel dit artikel op:


Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd expert in verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Reacties (1)

Geplaatst door: Jeffrey Wijnmalen ()

Zilveren Kruis is in 2016 een bodemprocedure gestart t.a.v budgetpolissen inzake het hinderpaalcriterium. Is hier al een uitspraak gehaald>

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 433
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie