Blauwalg klachten verzekerd in zorgverzekering
door Lesley Anker Leestijd: 3 minuten
Heerlijk zo’n zomervakantie in eigen land: fietsen, barbecueën en dobberen in het water. Tenminste, áls we mogen zwemmen. Door het voorspelde warme weer kan het aantal blauwalg meldingen verder oplopen. Gelukkig dekt je zorgverzekering de kosten als je met klachten door de blauwalg bacterie naar de huisarts gaat. Moet je met klachten naar de dokter of niet?
Als de temperatuur stijgt, neemt de kans op blauwalgen in zoet water toe. Bijvoorbeeld in plassen, meertjes en rivieren. Plekken waar we juist in de zomervakantie verkoeling zoeken.
Blauwalg radar
Je kunt blauwalg herkennen aan groene bolletjes of vlokjes die op het water liggen. Uiteindelijk kan het er uitzien als wit of blauw schuim. Je kunt blauwalg ook ruiken. De geur lijkt op vis of rottende planten. Op de website zwemwater.nl kun je in de gaten houden waar in Nederland een negatief zwemadvies is afgegeven door blauwalg. Vaak geeft de gemeente zelf ook een melding via bijvoorbeeld social media als er blauwalg in de buurt is geconstateerd. Of de gemeente laat waarschuwingsborden plaatsen bij het zwemwater met de bacterie.
Blauwalg klachten
Heb je gezwommen in water met blauwalg? Gelukkig is de kans klein dat je ernstig ziek wordt. Wel kun je na ongeveer twaalf uur klachten ondervinden, zoals:
- Huidirritatie
- Rode, jeukende of branderige huid
- Rode, jeukende of branderige ogen
- Allergische reactie (netelroos)
Als je ook water hebt ingeslikt kun je de volgende klachten krijgen:
- Hoofdpijn
- Misselijkheid
- Maagkrampen
- Overgeven
- Diarree
- Koorts
- Zere keel
- Allergische reactie (netelroos, jeuk, lopende neus, niesbuien, gezwollen ogen en/of lippen)
Wat moet ik doen na zwemmen in water met blauwalg?
Als je (één van) bovenstaande klachten hebt, is het altijd verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Vooral om uit te sluiten dat de klachten niet ergens anders vandaan komen, zoals het coronavirus. Een bezoek aan de huisarts wordt altijd vergoed vanuit de basisverzekering. Dit kost je zelfs geen eigen risico.
De meeste klachten door blauwalg gaan binnen 5 dagen vanzelf weer over. Anders kan de huisarts bijvoorbeeld een zalfje tegen de huiduitslag of een middel tegen darmklachten voorschrijven. De voorgeschreven crème of het medicijn valt ook onder het basispakket, maar dit gaat waarschijnlijk wel van je eigen risico af. Soms betaal je ook een eigen bijdrage.
Tips bij zwemmen in de zomer
Je zorgt er natuurlijk liever voor dat je geen last krijgt van blauwalg klachten:
- Check het natuurwater voordat je erin gaat zwemmen op blauwalg door zwemwater.nl te raadplegen en door op borden te letten.
- Ga naar het zwembad of de zee in plaats van een meertje, plas of rivier als je twijfelt.
- Douche altijd na het zwemmen.
- Heb je klachten? Neem contact op met je huisarts en drink genoeg water.
Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.
Laatste nieuws
-
Liveblog zorgpremies 2025
15 nov
-
Wij vergelijken al 25 jaar
25 okt
-
Storm op komst! Je huis en auto verzekerd tegen stormschade
5 jul Woonverzekeringen dekken stormschade aan je woning. Tijdens een storm is ook jouw auto beschermd met...
-
Actievoorwaarden Zonnepanelen winnen | Poliswijzer.nl
14 nov
-
Nieuw inburgeringsstelsel helpt statushouders met zorgverzekering
16 mrt Het inburgeringsstelsel zorgt voor een extra taak voor gemeenten. De nieuwe inburgeringsstelsel help...