De opstalverzekering is duurder voor jongeren
door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten
Jonge autobezitters betalen gemiddeld een hogere premie voor de autoverzekering. Wist je dat het verschil ook geldt voor de opstalverzekering? Niet alle verzekeraars laten verzekerden bloeden voor een lage leeftijd. Wees dus kritisch en blijf je verzekeringen vergelijken, ook de opstalverzekering. Maar mag leeftijdsdicriminatie eigenlijk wel?
Leeftijdsdiscriminatie?
Premieverschillen op grond van de leeftijd lijkt op leeftijdsdiscriminatie, maar het mag gewoon. Als verzekeraars kunnen onderbouwen dat jongeren meer schades claimen mag het. En dat doen ze dus blijkbaar ook voor de opstalverzekering, blijkt uit onderzoek van Moneyview. Voor verzekerden tot 30 jaar blijkt de opstalverzekering gemiddeld 20% duurder dan voor oudere verzekerden.
Is er een aanwijsbare reden voor het verschil?
Nee, eigenlijk niet. Maar waar het door kan komen is het feit dat verzekeraars werken met risicoprofielen. Als jonge huiseigenaren binnen een hoger risicoprofiel behoren, betalen ze meer dan oudere huiseigenaren voor de opstalverzekering. Het past ook goed in de trend om de hoogste lasten neer te leggen bij de grootste claimers Dit zien we ook bij andere verzekeringen met de autoverzekering als grote uitschieter.
Mogen verzekeraars op meer gronden onderscheid maken?
Dat mogen ze en dat doen ze ook. Voor de autoverzekering en voor de woonverzekering maakt het bijvoorbeeld ook een groot verschil waar je woont. Zorgverzekeraars mogen voor ouderen een hogere premie rekenen voor aanvullende zorgverzekeringen, maar dat mag weer niet voor de basisverzekeringen. Verzekeraars mogen echter niet op alle gronden onderscheid maken. De opstalverzekering duurder maken op basis van geslacht is weer niet toegestaan. Door Europese regelgeving is een dergelijk onderscheid verboden. Bij overlijdensrisicoverzekeringen was er een dergelijk onderscheid. Verzekeraars maakten verschil omdat een vrouw gemiddeld langer leeft dan een man. Maar onderscheid op basis van geslacht is niet meer toegestaan.
Let vooral ook op het verzekerde bedrag
De grootste valkuil bij de opstalverzekering is de hoogte van het verzekerde bedrag. Als jouw huis verzekerd is voor € 200.000 en bij schade blijkt dat de herbouwwaarde € 300.000 bedraagt, heb je een groot probleem. De kans op een kostbare schade is klein, maar wordt wel steeds groter door zonnepanelen en elektrische apparaten met accu’s. Het gevaar van onderverzekering dreigt juist minder bij jonge huizenbezitters, maar is groter bij huiseigenaren die al tientallen jaren dezelfde opstalverzekering hebben. Ze denken de verzekering goed geregeld te hebben, maar hoe goed of slecht het geregeld is blijkt pas bij schade. Jonge huiseigenaren hebben meestal een moderne opstalverzekering. Hierdoor is de kans op onderverzekering kleiner.
Is jouw huis goed verzekerd? Vergelijk je opstalverzekering eens en profiteer van de concurrerende tarieven van bepaalde verzekeraars. Door het overstappen kun je ook onderverzekering voorkomen.
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.
Laatste nieuws
-
Liveblog zorgpremies 2025
15 nov
-
Wij vergelijken al 25 jaar
25 okt
-
Storm op komst! Je huis en auto verzekerd tegen stormschade
5 jul Woonverzekeringen dekken stormschade aan je woning. Tijdens een storm is ook jouw auto beschermd met...
-
Actievoorwaarden Zonnepanelen winnen | Poliswijzer.nl
14 nov
-
Nieuw inburgeringsstelsel helpt statushouders met zorgverzekering
16 mrt Het inburgeringsstelsel zorgt voor een extra taak voor gemeenten. De nieuwe inburgeringsstelsel help...