Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Een reddingsactie voor de zorgcollectieven?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 2 minuten

Per 1 januari 2020 gaat collectiviteitskorting voor de basisverzekering naar maximaal 5%, maar de de kans bestaat dat de collectiviteitskorting de komende jaren volledig wordt verboden. De branchevereniging voor onafhankelijk financieel adviseurs (Adfiz) pleit voor behoud en komt met een reddingsactie. Welke is dat en kunnen we collectieve zorgverzekeringen dan beter vergelijken? 

Partners-zorgverzekering.jpg

Wat zijn 'goede' zorgcollectieven?

Al jaren zijn de zorgcollectieven een doorn in het oog van de politiek. Veruit de meeste collectieven zijn namelijk gewoon een marketingactie van de verzekeraars om verzekerden te lokken onder het mom van een korting. Het is erg jammer dat er op deze manier is omgegaan met de ‘collectieve zorgverzekering’. De goede zorgcollectieven zijn gebaseerd op nuttige afspraken tussen verzekeraars gericht op bepaalde doelgroepen. Bijvoorbeeld voor werknemers met fysiek zwaar werk. Zij kunnen via de werkgever recht hebben op een speciaal pakket waar extra fysiotherapie in zit.

Wat zijn ‘foute’ zorgcollectieven?

Minister Bruins heeft besloten om de maximale korting in zorgcollectieven per 1 januari 2020 te verlagen naar maximaal 5%. Hiertoe besloot hij omdat uit onderzoek bleek dat de 51.000 collectieven nauwelijks op maat gerichte zorg aanboden aan de verzekerden in het collectief. Het waren vrijwel allemaal alleen maar kortingsafspraken. Vooral verzekeraars hadden hier baat bij. Op de duurdere zorgverzekeringen bieden ze een extra korting, maar in feite kunnen mensen bij dezelfde verzekeraar ook kiezen voor een goedkopere zorgverzekering zonder collectiviteitskorting.

Goed initiatief

Wij waarschuwen al jaren voor de collectieven die eigenlijk een wassen neus zijn, maar op zorgcollectieven die écht iets toevoegen kun je moeilijk tegen zijn. Adfiz pleit voor behoud van de collectiviteitskorting. Zij noemen dit 'de meest effectieve manier om collectiviteiten met zorginhoudelijke afspraken aantrekkelijk te maken voor consumenten'. De minister gaat in 2020 opnieuw onderzoeken of het aantal collectiviteiten met relevante zorginhoudelijke afspraken voldoende is gestegen. Om duidelijkheid te scheppen lanceert Adfiz daarom het 'Modeloverzicht Zorginhoudelijke Afspraken'. Hierin worden per collectiviteit alle afspraken overzichtelijk weergegeven. 

Verzekerden hebben er recht op om te zien wat echt inhoudelijke afspraken zijn en welke zorgcollectieven hun doel missen. Hopelijk gaat het lukken en wat nog belangrijker is dat consumenten beter collectieve zorgverzekeringen kunnen vergelijken!

Deel dit artikel op:


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie