Een reddingsactie voor de zorgcollectieven?
door Juul Dijkhuis Leestijd: 2 minuten
Per 1 januari 2020 gaat collectiviteitskorting voor de basisverzekering naar maximaal 5%, maar de de kans bestaat dat de collectiviteitskorting de komende jaren volledig wordt verboden. De branchevereniging voor onafhankelijk financieel adviseurs (Adfiz) pleit voor behoud en komt met een reddingsactie. Welke is dat en kunnen we collectieve zorgverzekeringen dan beter vergelijken?
Wat zijn 'goede' zorgcollectieven?
Al jaren zijn de zorgcollectieven een doorn in het oog van de politiek. Veruit de meeste collectieven zijn namelijk gewoon een marketingactie van de verzekeraars om verzekerden te lokken onder het mom van een korting. Het is erg jammer dat er op deze manier is omgegaan met de ‘collectieve zorgverzekering’. De goede zorgcollectieven zijn gebaseerd op nuttige afspraken tussen verzekeraars gericht op bepaalde doelgroepen. Bijvoorbeeld voor werknemers met fysiek zwaar werk. Zij kunnen via de werkgever recht hebben op een speciaal pakket waar extra fysiotherapie in zit.
Wat zijn ‘foute’ zorgcollectieven?
Minister Bruins heeft besloten om de maximale korting in zorgcollectieven per 1 januari 2020 te verlagen naar maximaal 5%. Hiertoe besloot hij omdat uit onderzoek bleek dat de 51.000 collectieven nauwelijks op maat gerichte zorg aanboden aan de verzekerden in het collectief. Het waren vrijwel allemaal alleen maar kortingsafspraken. Vooral verzekeraars hadden hier baat bij. Op de duurdere zorgverzekeringen bieden ze een extra korting, maar in feite kunnen mensen bij dezelfde verzekeraar ook kiezen voor een goedkopere zorgverzekering zonder collectiviteitskorting.
Goed initiatief
Wij waarschuwen al jaren voor de collectieven die eigenlijk een wassen neus zijn, maar op zorgcollectieven die écht iets toevoegen kun je moeilijk tegen zijn. Adfiz pleit voor behoud van de collectiviteitskorting. Zij noemen dit 'de meest effectieve manier om collectiviteiten met zorginhoudelijke afspraken aantrekkelijk te maken voor consumenten'. De minister gaat in 2020 opnieuw onderzoeken of het aantal collectiviteiten met relevante zorginhoudelijke afspraken voldoende is gestegen. Om duidelijkheid te scheppen lanceert Adfiz daarom het 'Modeloverzicht Zorginhoudelijke Afspraken'. Hierin worden per collectiviteit alle afspraken overzichtelijk weergegeven.
Verzekerden hebben er recht op om te zien wat echt inhoudelijke afspraken zijn en welke zorgcollectieven hun doel missen. Hopelijk gaat het lukken en wat nog belangrijker is dat consumenten beter collectieve zorgverzekeringen kunnen vergelijken!
Tussen 2015 en maart 2025 was ik werkzaam voor Poliswijzer. Als tekstschrijver specialiseer ik me in het helder en toegankelijk maken van informatie over verzekeringen. Met jarenlange ervaring als verzekeringsadviseur weet ik precies hoe de sector werkt én waar mensen vragen over hebben. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.
Laatste nieuws
-
Zorgverzekeraar CZ onder verscherpt toezicht van NZa
26 feb De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft zorgverzekeraar CZ onder verscherpt toezicht geplaatst weg...
-
Verzekeringspremies stijgen door appen in auto
30 dec De autoverzekering wordt duurder door meer ongelukken in het verkeer. Dit is deels toe te schrijven ...
-
Minder korting bij vrijwillig eigen risico, maar nog steeds voordelig
2 dec De korting op de zorgpremie bij een maximaal vrijwillig eigen risico daalt in 2025 verder. Toch kan ...
-
Liveblog zorgpremies 2025
15 nov
-
Wij vergelijken al 25 jaar
25 okt