Feiten en fabels voor last-minute overstappers
door Jeanet Woldring Leestijd: 4 minuten
Steeds meer mensen stappen in de laatste week van het jaar over naar een andere zorgverzekering. Naar verwachting maakt dit jaar ongeveer de helft van het totaal aantal overstappers komende week de switch. Voor de last-minute overstappers zet Poliswijzer.nl graag wat feiten en fabels over zorgverzekeringen op een rijtje.
Ik zit goed waar ik nu zit en er verandert niets
Het is een fabel dat er niets verandert als je je zorgverzekering houdt. Het kan zijn dat de dekking van de basisverzekering wijzigt. Ook kan je zorgverzekeraar de polisvoorwaarden aanpassen. Dan wordt bijvoorbeeld de specialist niet langer vergoed. Als je ieder jaar even nadenkt over je zorgverzekering, dan kies je de verzekering die op dat moment het beste bij jouw wensen en behoeften past.
Ik kan niet meer naar dezelfde zorgverleners
Overstappen van zorgverzekeraar heeft er niet mee te maken dat je niet zelf mag kiezen naar welke zorgverlener je gaat. Het hangt er wel vanaf welke basisverzekering je kiest.
Bedenk daarom vooraf wat je wilt. Wil je een lage premie betalen en maakt het je niet uit naar welke zorgverlener je gaat? Kies dan voor een budgetpolis. Wil je juist zelf kiezen naar wie je toe gaat en betaal je daarvoor liever een hogere premie? Kies dan voor een polis met vrije zorgkeuze, de zogeheten restitutiepolis.
Ik kan niet besparen als ik overstap
Naar alle waarschijnlijkheid een fabel. Ieder jaar wijzigen de premies voor de zorgverzekering. De vergoedingen vanuit de basisverzekering zijn voor iedereen gelijk en worden door de overheid vastgelegd. De hoogte van de premie wordt bepaald door de zorgverzekeraars. Verzekeraars bepalen dus zelf welke premie zij vragen voor de zorgverzekering. Hierdoor ontstaan forse premieverschillen. Zo zit er in de premie voor de basisverzekering in 2015 wel 20 euro per maand verschil. Het loont daarom absoluut om je verzekering ieder jaar te vergelijken!
Ik ben het voordeligst uit via een collectieve verzekering
Dat is een wijdverbreid misverstand. Veel werkgevers, gemeenten, consumentenorganisaties, patiëntenverenigingen, vakbonden, ouderenbonden en (sport)verenigingen bieden een collectieve verzekering aan. Door zich als groep te verzekeren kunnen hun medewerkers of leden een korting op de premie krijgen tot maximaal 10% op de basisverzekering. Voor aanvullende verzekeringen kan de korting hoger zijn. Soms zijn er ook speciale aanvullende pakketten samengesteld voor de groep. Toch betekent deze korting niet dat je dan de meest voordelige verzekering hebt. Een individuele polis kan goedkoper zijn of beter bij je passen.
Voorbeeld: Jouw werkgever heeft gekozen voor verzekeraar A die 110 euro vraagt voor de basisverzekering. Jouw werkgever heeft een korting bedongen van 10 procent op de basis- en aanvullende zorgverzekering. Je betaalt dan 99 euro voor de basisverzekering, inclusief 10 procent korting.
Verzekeraar B biedt dezelfde basisverzekering voor 90 euro, zonder korting. Bij deze verzekeraar betaal je dus iedere maand 9 euro minder, wat neerkomt op 108 euro per jaar. Een collectief hoeft dus niet perse goedkoper te zijn. Datzelfde misverstand zien we ook in de energiemarkt.
Ik word misschien niet geaccepteerd
Iedereen in Nederland moet een basisverzekering hebben. Zorgverzekeraars zijn daarom verplicht iedereen als klant hiervoor te accepteren. Ook mogen verzekeraars geen andere premie vragen aan mensen die veel zorg verbruiken.
Dit geldt niet voor de aanvullende verzekeringen. Vraag je een uitgebreide aanvullende verzekering aan, dan kan de verzekeraar ervoor kiezen om je een aantal aanvullende vragen in te laten vullen. Op basis hiervan kan de zorgverzekeraar beoordelen of hij je wel of niet accepteert. Door het beantwoorden van de vragen, weet de zorgverzekeraar met wat voor verzekerde hij te maken heeft. Voor minder uitgebreide aanvullende verzekeringen hoef je vaak helemaal geen vragen in te vullen en word je veelal direct geaccepteerd.
Ik word wakker voor 31 december en kies bewust!
Verstandig, dan volg je de raad op van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPFC)! Een verkeerde zorgpolis kan je namelijk duur komen te staan. De premieverschillen zijn fors en kunnen zelfs oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar! Je hebt nog tot en met 31 december de tijd.
Overstappen van zorgverzekeraar kun je eenvoudig doen via Poliswijzer.nl. Binnen een paar stappen zie je welke zorgverzekering het beste bij jou past en sluit je deze direct en makkelijk af. De nieuwe zorgverzekeraar zegt bovendien de oude zorgverzekering voor je op!
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Liveblog zorgpremies 2025
15 nov
-
Wij vergelijken al 25 jaar
25 okt
-
Storm op komst! Je huis en auto verzekerd tegen stormschade
5 jul Woonverzekeringen dekken stormschade aan je woning. Tijdens een storm is ook jouw auto beschermd met...
-
Actievoorwaarden Zonnepanelen winnen | Poliswijzer.nl
14 nov
-
Nieuw inburgeringsstelsel helpt statushouders met zorgverzekering
16 mrt Het inburgeringsstelsel zorgt voor een extra taak voor gemeenten. De nieuwe inburgeringsstelsel help...