Het verlaagde eigen risico van DSW mag niet
door Juul Dijkhuis Leestijd: 2 minuten
Chris Oomen van DSW heeft als protest tegen het hoge eigen risico in zorgverzekeringen een gebaar gemaakt. Verzekerden van DSW hoeven maar € 375 eigen risico te betalen in plaats van € 385. De korting op het verplichte eigen risico is een statement richting de politiek, maar er kleven juridische bezwaren aan meldt het Financieel Dagblad.
Het eigen risico staat ter discussie. Door een deel van de kosten van medische behandelingen bij de verzekerde neer te leggen, ontmoedig je het maken van zorgkosten. Dat is logisch, kosten zit niemand op te wachten. Aan de andere kant kan het eigen risico ook zorgen voor het mijden van zorg. Hierdoor worden ook serieuze klachten te laat opgepakt. Dit kan juist weer zorgen voor hogere zorgkosten. Met het eigen risico worden ook vooral de mensen getroffen die veel zorg nodig hebben.
Waarom mag DSW het eigen risico niet zomaar verlagen?
Vorig jaar september schreven wij al over de niet toegestane verlaging van het eigen risico door DSW. Onder voorwaarden is het toegestaan om het eigen risico niet te rekenen voor bepaalde gevallen. De verzekeraar VGZ rekent bijvoorbeeld geen eigen risico bij het gebruiken van door de verzekeraar aangewezen medicijnen. Maar verzekeraars mogen niet zomaar een korting op het eigen risico weggeven. Dit zorgt namelijk voor oneerlijke concurrentie tussen verzekeraars. Het signaal is afgegeven door de verzekeraar. Nu is het de vraag of de ‘illegale’ verlaging consequenties heeft.
Niet volgens de regels, maar niet illegaal
Chris Oomen van DSW geeft toe dat hij een ‘beetje’ misbruik heeft gemaakt van de wet, maar stelt ook dat er niet illegaal is gehandeld. Naar eigen zeggen hebben ze toestemming gekregen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het ministerie van Volksgezondheid. Met andere woorden, ze hebben zich goed ingedekt. Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg heeft al aangegeven dat de politiek niet gaat ingrijpen.
De omstreden actie van DSW is niet voor niets geweest. De discussie over de hoogte van het eigen risico heeft de volle aandacht gekregen. Het is ook goed om de betaalbaarheid voor de mensen met een grote zorgbehoefte op de politieke agenda te houden. Poliswijzer.nl maakt zich hard voor een goed betaalbare zorgverzekering op individueel niveau. Over de gehele lijn moet de betaalbaarheid ook goed verankerd liggen in de samenleving.
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.
Laatste nieuws
-
Liveblog zorgpremies 2025
15 nov
-
Wij vergelijken al 25 jaar
25 okt
-
Storm op komst! Je huis en auto verzekerd tegen stormschade
5 jul Woonverzekeringen dekken stormschade aan je woning. Tijdens een storm is ook jouw auto beschermd met...
-
Actievoorwaarden Zonnepanelen winnen | Poliswijzer.nl
14 nov
-
Nieuw inburgeringsstelsel helpt statushouders met zorgverzekering
16 mrt Het inburgeringsstelsel zorgt voor een extra taak voor gemeenten. De nieuwe inburgeringsstelsel help...