Hooikoorts op komst. Dit vergoedt de zorgverzekering
door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten
In het voorjaar is de natuur op z’n mooist, maar het is ook dé periode van hooikoorts. De pollen vliegen door de lucht, en als je daar niet tegen kunt ga je weer een ziekelijke periode tegemoet. Vergoedt de zorgverzekering middeltjes en medicijnen tegen hooikoorts of een eventueel bezoek aan een specialist?
Aftrap hooikoortsseizoen
Het hooikoortsseizoen is erg lastig voor veel Nederlanders. Mensen met graspollenallergie, ruim twee miljoen in Nederland, kunnen de eerste weken van juni ernstige hooikoortsklachten ervaren. Dat heeft de Wageningen Universiteit vastgesteld aan de hand van hun eigen pollenplanner. De weersomstandigheden zijn prettig voor 15 miljoen Nederlanders, maar 2 miljoen mensen ervaren klachten door het mooie weer veroorzaakt door hooikoorts.
Hoe ontstaat hooikoorts?
Hooikoorts ontstaat door een allergische reactie op pollen. Het wordt veroorzaakt door bloeiend gras, maar helaas voor de patiënten wordt het ook veroorzaakt door planten en bomen. Pollen zweven in de lucht. Bij het inademen ontstaan de problemen. Bij warm weer verergeren de klachten. Hooikoorts kan verschillende symptomen geven, zoals jeukende neus en ogen, hoofdpijn en verkoudheidsverschijnselen. Door het coronavirus zul je nu vaak aan de mensen waarmee je in aanraking komt uit moeten leggen dat je geen last hebt van corona, maar van hooikoorts.
Hooikoorts en de zorgverzekering
Om voor vergoeding in aanmerking te komen maakt het een groot verschil of je zelf middeltjes tegen hooikoorts koopt bij een drogist of dat je naar de huisarts gaat voor hulp. Een bezoek aan de huisarts valt onder de basiszorgverzekering. Ook de eventuele medicijnen, zoals hooikoortstabletten, die worden voorgeschreven zijn gedekt. Soms word je doorgestuurd naar een specialist om vast te stellen voor welke pollen je precies allergisch bent. Ook deze kosten in verband met hooikoorts vergoedt de zorgverzekeraar. Je kunt eventueel wel een eigen risico of een eigen bijdrage verschuldigd zijn. Middeltjes tegen hooikoorts die je zelf koopt worden niet vergoed.
Handige tips bij hooikoorts
- Laat onderzoeken waar je allergisch voor bent. Zo kun je er beter rekening mee houden;
- Bescherm je ogen met een zonnebril. Deze geeft je ogen namelijk bescherming tegen stuifmeel;
- Houd ramen en deuren zoveel mogelijk dicht, maar dat is wel jammer met het mooie weer. Of plaats antipollenhorren voor de ramen en deuren;
- Ga je ’s ochtends altijd douchen? Verplaats het tijdelijk naar ’s avonds. Door het douchen vlak voor het naar bed gaan was je de pollen uit je haar. Zo komen ze niet in jouw slaapkamer terecht en kun je beter slapen;
- Of kies voor een middel uit grootmoeders kastje. Roer een theelepel honing door je thee. De werking is niet gegarandeerd, maar ook als het niet werkt kan het rustgevend werken of lekker smaken.
Heb je nog vragen over de vergoeding vanuit de zorgverzekering? Neem gerust contact op met onze zorgexperts!
Geactualiseerd: 07-06-2021
Tussen 2015 en maart 2025 was ik werkzaam voor Poliswijzer. Als tekstschrijver specialiseer ik me in het helder en toegankelijk maken van informatie over verzekeringen. Met jarenlange ervaring als verzekeringsadviseur weet ik precies hoe de sector werkt én waar mensen vragen over hebben. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.
Laatste nieuws
-
Zorgverzekeraar CZ onder verscherpt toezicht van NZa
26 feb De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft zorgverzekeraar CZ onder verscherpt toezicht geplaatst weg...
-
Verzekeringspremies stijgen door appen in auto
30 dec De autoverzekering wordt duurder door meer ongelukken in het verkeer. Dit is deels toe te schrijven ...
-
Minder korting bij vrijwillig eigen risico, maar nog steeds voordelig
2 dec De korting op de zorgpremie bij een maximaal vrijwillig eigen risico daalt in 2025 verder. Toch kan ...
-
Liveblog zorgpremies 2025
15 nov
-
Wij vergelijken al 25 jaar
25 okt