Je zoon of dochter wordt 18 jaar – Hoe zit het met de verzekeringen?
door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten
Vanaf de 18e verjaardag zijn kinderen in één klap volwassen. Dat heeft ook gevolgen voor de verzekeringen. Wat gaat er financieel veranderen voor een jongvolwassene, en dus ook voor de ouders? Heb vooral aandacht voor de verzekeringen. Welke moet je afsluiten en welke kun je vrijwillig afsluiten?
Zodra een kind 18 jaar is, kan het niet meer gratis meeliften op de zorgverzekering van de ouders. Gaat je zoon of dochter voor studie ook nog op kamers, dan zijn er ook nog andere verzekeringen die aandacht vragen.
Wat zijn de grootste financiële veranderingen voor ouders?
De 18e verjaardag van je zoon of dochter is een prijzige. Dan bedoelen wij niet het feestje zelf, maar de kosten die het volwassen worden met zich meebrengen. Denk maar eens aan de volgende kostenposten of wegvallende voordelen:
- Kinderbijslag vervalt
- Kindgebonden budget stopt
- Collegegeld betalen
- Zorgverzekering betalen
- Kinderalimentatie vervalt
- Inboedelverzekering (eventueel)
- Autoverzekering (eventuuel)
Welke verzekeringen veranderen voor 18-jarigen?
Voor de verzekeringen kun je ook veranderingen verwachten. Sommige verzekeringen moeten aangepast worden, andere zijn niet verplicht:
-
Een eigen zorgverzekering kiezen
In de maand van de 18e verjaardag is je zoon of dochter nog meeverzekerd op de zorgverzekering van één van de ouders. Vanaf de eerste van de volgende maand niet meer. De verzekeraar bij wie de zorgverzekering van je kind nu loopt, stuurt een nieuwe polis. Maar waarschijnlijk is het een veel te dure zorgverzekering met een te ruime aanvullende dekking. 18-jarigen kunnen beter zelf een vergelijking maken en de zorgverzekering kiezen afgestemd op de eigen wensen en verwachtingen. Hierdoor kunnen ze vele tientjes per maand besparen. Onafhankelijk alle zorgverzekeringen vergelijken kun je doen op Poliswijzer.nl.
-
Zorgtoeslag aanvragen
Zorgtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten van je verplichte zorgverzekering. Of je kind zorgtoeslag krijgt is afhankelijk van de hoogte van zijn of haar inkomen. Als het inkomen van je kind niet te hoog is kan hij of zij zorgtoeslag krijgen. Zorgtoeslag krijg je niet automatisch. Dit vraagt je kind aan bij de Belastingdienst.
-
Gaat je zoon of dochter op kamers?
Gaat je kind studeren en is thuisblijven geen optie of wil hij of zij dat zelf niet? Als ouder moet je je dan voorbereiden op hoge kosten als je bij wilt dragen. Je zoon of dochter kan ook studiefinanciering aanvragen, maar dit moet vaak wel terug worden betaald. Vergeet het goed verzekeren van de spullen in zijn of haar kamer niet. Hiervoor kun je een inboedelverzekering afsluiten. Een inboedelverzekering vergoedt verloren en kapotte spullen na een brand, maar ook na diefstal, noodweer of een explosie. De verzekering dekt alleen schade aan spullen op het adres waarop de verzekering is afgesloten. De inboedel op een ander adres is dus niet verzekerd.
Ten onrechte leeft vaak het idee dat de tweedehands spullen nauwelijks waarde hebben. Na bijvoorbeeld een brand gaat het om duizenden euro’s om alle spullen weer aan te schaffen. Voor een paar euro per maand kun je het risico neerleggen bij een verzekeraar.
-
Een auto op naam van de kinderen verzekeren
Tegenwoordig kunnen jongeren al vanaf 17 jaar het rijexamen afleggen. Wie slaagt mag tot zijn 18e de weg op onder begeleiding van een coach (2toDrive). Vanaf 18 jaar mag je kind een auto besturen zonder begeleiding van een coach. Je kind mag dan zelfstandig de weg op. Voor hem of haar gelden dan dezelfde regels als voor alle andere beginnende bestuurders.
De premie voor de autoverzekering valt tegen voor een 18-jarige, hoewel niet alle verzekeraars jongeren straffen met een torenhoge premie. Het is een kwestie van goed autoverzekeringen vergelijken en de verzekeraar kiezen die een eerlijke premie in rekening brengt. Door op jonge leeftijd al te beginnen met het opbouwen van schadevrije jaren kunnen jonge bestuurders een besparing opbouwen en later van profiteren.
-
Hoe zit het met de aansprakelijkheidsverzekering?
Als je kind uitwonend is, kun je een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Met een aansprakelijkheidsverzekering verzekert hij of zij zich voor kosten van schade aangericht aan anderen. Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. Schade door aansprakelijkheid kan een dure aangelegenheid worden. Let op: het kan zijn dat je kind is meeverzekerd via jouw aansprakelijkheidsverzekering ook al woont het op een ander adres. Of dit zo is, staat in de polisvoorwaarden van je verzekering (bron: Rijksoverheid).
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.
Laatste nieuws
-
Liveblog zorgpremies 2025
15 nov
-
Wij vergelijken al 25 jaar
25 okt
-
Storm op komst! Je huis en auto verzekerd tegen stormschade
5 jul Woonverzekeringen dekken stormschade aan je woning. Tijdens een storm is ook jouw auto beschermd met...
-
Actievoorwaarden Zonnepanelen winnen | Poliswijzer.nl
14 nov
-
Nieuw inburgeringsstelsel helpt statushouders met zorgverzekering
16 mrt Het inburgeringsstelsel zorgt voor een extra taak voor gemeenten. De nieuwe inburgeringsstelsel help...