Last van het beleid van zorgverzekeraars bij de apotheek?
door Juul Dijkhuis Leestijd: 2 minuten
Bepaalde medische hulpmiddelen kunnen niet meer van de apotheek worden gehaald door verzekerden van Zilveren Kruis en een aantal andere labels van Achmea. Het doel is het verlagen van de kosten, maar er kleven ook een aantal nadelen aan. Via de apotheek is zeer laagdrempelig.
De labels van Achmea vergoeden sinds 1 januari van dit jaar niet meer de zogenaamde DISVV-middelen als deze geleverd worden door de apotheek. Het gaat bijvoorbeeld om middelen voor diabetespatiënten, incontinentiematerialen en stomamaterialen. Er volgt alleen een vergoeding als verzekerden het online of telefonisch bestellen bij een medische groothandel. De patiënten die het betreft, zijn hiervan op de hoogte gesteld door de verzekeraar. Een nadeel is dat het bestellen een paar dagen kan duren, en bij de apotheek was het binnen één dag op te halen. Mensen die de middelen nodig hebben, moeten er dus soms dagen op wachten. Dit terwijl een apotheek het dagelijks kan leveren.
Nieuw beleid van Achmea biedt ongemakken voor de kwetsbare groepen
Begrijpelijk dat Achmea kiest voor een goedkopere manier van leveren van hulpmiddelen in plaats van via de apotheek, maar volgens Vereniging Cliëntenbelang gaat het nu ten koste van de kwetsbare groepen. De patiënten moeten vaak dagen wachten op de levering van de producten. Daar komt nog bij dat het ook gaat om patiënten die dementerend zijn of die om andere redenen niet vaardig genoeg zijn om de middelen te bestellen bij de groothandel. Via de apotheek is eenvoudiger.
Het niet meer vergoeden van de hulpmiddelen via de apotheek is ingrijpend
Nederlanders die de betreffende middelen gebruiken moeten vaak ook voor medicijnen al naar de apotheek. Deze laagdrempelige manier van het verkrijgen van de DISVV-middelen vervalt, en hierdoor wordt het krijgen van zorg onnodig complex voor deze groepen verzekerden.
Volgens Achmea waren de leveringsproblemen tijdelijk
Er zijn verzekerden die al weken wachten op bijvoorbeeld incontinentiemiddelen. Achmea onderkent het probleem, maar geeft aan dat het een tijdelijk probleem is. De verzekeraar heeft met meerdere groothandels overeenkomsten gesloten over het leveren van deze middelen. Zodra het ritme erin zit, zullen de leveringstijden afnemen en vervalt het nadeel ten opzichte van de apotheek voor een deel.
Achmea heeft 5 miljoen verzekerden. In eerste instantie waren de groothandels niet voorbereid op de grote aanvraag, maar in de toekomst moet het beter gaan. Het waren opstartproblemen die worden opgelost.
Tussen 2015 en maart 2025 was ik werkzaam voor Poliswijzer. Als tekstschrijver specialiseer ik me in het helder en toegankelijk maken van informatie over verzekeringen. Met jarenlange ervaring als verzekeringsadviseur weet ik precies hoe de sector werkt én waar mensen vragen over hebben. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.
Laatste nieuws
-
Zorgverzekeraar CZ onder verscherpt toezicht van NZa
26 feb De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft zorgverzekeraar CZ onder verscherpt toezicht geplaatst weg...
-
Verzekeringspremies stijgen door appen in auto
30 dec De autoverzekering wordt duurder door meer ongelukken in het verkeer. Dit is deels toe te schrijven ...
-
Minder korting bij vrijwillig eigen risico, maar nog steeds voordelig
2 dec De korting op de zorgpremie bij een maximaal vrijwillig eigen risico daalt in 2025 verder. Toch kan ...
-
Liveblog zorgpremies 2025
15 nov
-
Wij vergelijken al 25 jaar
25 okt