Meeste Nederlanders blijven trouw aan oorspronkelijke verzekeraar in de regio
door Tony Duchenne Leestijd: 2 minuten
Het grootste gedeelte van de Nederlanders blijft trouw aan de huidige zorgverzekeraar. Sinds de invoering van de nieuwe zorgverzekeringswet in 2006 is twee derde van de bevolking nog nooit overgestapt van zorgverzekeraar. Dat blijft opmerkelijk zeker gezien het jaarlijkse gemor over de al maar duurder wordende zorgpremie en de hoogte van het eigen risico.
De zorgverzekeringmarkt in beeld
Deze cijfers zijn te vinden in de Zorgthermometer van Vektis, het informatiecentrum voor de zorg. De Zorgthermometer geeft informatie over het overstap- en keuzegedrag van mensen met betrekking tot zorgverzekeringen. Dit jaar brengt Vektis voor het eerst in beeld welke zorgverzekeraar marktleider is en wat het overstappercentage is per gemeente.
Grootste vier nog steeds aan de macht
In 10 jaar tijd is er dus niet echt veel veranderd. De vier grote zorgverzekeraarconcerns hebben nog steeds een kleine 90% van de markt in handen. Weliswaar daalde het percentage van Zilveren Kruis/Achmea en VGZ dit jaar, maar dat werd nagenoeg gecompenseerd door de stijging van CZ en Menzis. De kleinere verzekeraars zoals DSW, ASR (Ditzo) en Zorg en Zekerheid liepen wel iets in op de grote vier. Al leverde Eno (Salland) aardig wat verzekerden in.
Uitgelicht: Landschap zorgverzekeraars
Vastgeroeste verzekerden
In totaal wisselden ruim 1 miljoen mensen van zorgverzekeraar wat neerkomt op 6,3% van de Nederlanders. Het grootste gedeelte van de bevolking blijkt dus vastgeroest aan dezelfde verzekeraar. En dat is jammer want hoe meer mensen overstappen hoe meer onderlinge concurrentie er zal ontstaan tussen de verzekeraars, waar de consument uiteindelijk van profiteert.
Uitgelicht: ACM: Bespaar geld met shoppen voor je verzekering
De meest honkvaste verzekerden wonen in Friesland en Zeeland. Terwijl de meeste overstappers juist in het midden van het land wonen. In de gemeente Zoetermeer (Zuid-Holland) is het overstappercentage met 13,2% het hoogst en in de gemeente Hulst (Zeeland) met 2,9% het laagst.
Overstappercentage per gemeente
Bron Zorgthermometer Vektis 2016
Minder zorgpolissen in 2016
Verzekerden kunnen in 2016 kiezen voor 61 zorgpolissen, dat zijn er 10 minder dan vorig jaar. De naturapolis is bij driekwart van de mensen het meest populair. Van de verzekerden heeft 84 procent ook een aanvullende verzekering. Opvallend is dat vooral jongeren en mannen ervoor kiezen om geen aanvullende verzekering af te sluiten. Daarnaast wordt bevestigd wat al langer zichtbaar is: het percentage verzekerden met een vrijwillig eigen risico neemt toe en het percentage collectief verzekerden neemt af.
Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.
Laatste nieuws
-
Minder korting bij vrijwillig eigen risico, maar nog steeds voordelig
2 dec De korting op de zorgpremie bij een maximaal vrijwillig eigen risico daalt in 2025 verder. Toch kan ...
-
Liveblog zorgpremies 2025
15 nov
-
Wij vergelijken al 25 jaar
25 okt
-
Storm op komst! Je huis en auto verzekerd tegen stormschade
5 jul Woonverzekeringen dekken stormschade aan je woning. Tijdens een storm is ook jouw auto beschermd met...
-
Actievoorwaarden Zonnepanelen winnen | Poliswijzer.nl
14 nov