Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Patiënt krijgt controle over eigen medisch dossier

door Juul Dijkhuis Leestijd: 2 minuten

dure-medicijnen.pngHet Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) is een digitale map waarin jouw medische gegevens staan. Dus niet iets waar iedereen in mag neuzen. Dit soort gegevens zou je in een kluis moeten bewaren, maar helaas ligt het anders. De gegevens liggen niet op straat, maar ze zijn wel te eenvoudig toegankelijk voor zorgverleners. Dat moet anders! De Eerste Kamer heeft ingestemd met een plan om patiënten zelf de macht te geven wie wel en wie niet over de medische gegevens mag beschikken.

De digitalisering, daar hebben wij allemaal baat bij. Bankzaken beheren is een fluitje van een cent geworden. De beste en goedkoopste zorgverzekering kiezen kan ook binnen een paar klikken. Wel is er een keerzijde. Jouw medisch dossier is online beschikbaar. Niet iedereen kan er in kijken, maar je hebt er ook geen controle over wie er in kijkt.

Wat staat er in het medisch dossier?

Het dossier wordt gebruikt om gegevens uit te wisselen tussen zorgverleners. Hierin staat onder andere welke medicijnen je onlangs gebruikt hebt, welke gezondheidsissues je hebt en welke allergieën je hebt. Een zorgverlener moet uit het dossier de noodzakelijke gegevens kunnen halen.

Wie hebben toegang tot jouw medisch dossier?

Het biedt natuurlijk gemak. Jouw huisarts is op vakantie en de vervanger heeft al jouw gegevens beschikbaar. Dit voorkomt ook fouten in het voorschrijven van bijvoorbeeld medicijnen waar je allergisch voor bent. Er zijn ook mensen en organisaties die in het medisch circuit zitten waarvan je niet wil dat ze inzicht krijgen in jouw privégegevens. Wat dacht je van de zorgverzekeraar en de bedrijfsarts? Gelukkig hebben zij ook geen inzage.

Wat gaat er veranderen?

Jij bent de eigenaar van jouw medische gegevens, en daar krijg je op termijn ook weer de macht over. Jij gaat bepalen wie jouw medisch dossier inziet. Ook kun je achteraf nagaan wie in jouw dossier gekeken heeft. Dit geeft jou niet alleen de macht, zorgverleners zullen ook alleen jouw dossier raadplegen als het nodig is. Ze willen namelijk niet teruggefloten worden omdat ze onterecht in jouw dossier hebben gekeken.

Het gaat nog wel even duren voor het echt zover is. De computersystemen moeten er nog op afgestemd worden. Binnen drie jaren moet het actief zijn. Een kleine overwinning voor de rechten van patiënten.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 27 oktober 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 433
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie