Samenwonen en verzekeren voor beginners
door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten
Ga je samenwonen of trouwen dan voeg je vaak twee huishoudens samen. Voor die tijd heb je waarschijnlijk allebei je eigen verzekeringen. Dan kan het zijn dat je dubbel verzekerd bent. Je moet daarom het nodige regelen of veranderen, maar lastig is dat niet. Zeker niet met onze tips.
Dubbele verzekeringen moet je schrappen, maar misschien blijkt dat je na samenwonen of trouwen ook verzekeringen mist. Of dat de huidige verzekeringen te weinig dekking bieden. Waar moet je op letten?
Streep door één inboedelverzekering?
Een dubbele inboedelverzekering heb je natuurlijk niet nodig. Als er twee inboedelverzekeringen zijn, kun je één van beide opzeggen. Je kunt ook beide opzeggen en een nieuwe inboedelverzekering afsluiten gebaseerd op de huidige situatie. Als de inboedelverzekeringen minimaal één jaar gelopen hebben, kun je ze opzeggen. Zo voorkom je lastige aanpassingen of zelfs een verkeerde dekking.
Denk om de opstalverzekering bij het samenwonen
Gaan jullie samen een huis kopen, of heeft één van beide al een eigen woning? Zonder een opstalverzekering kun je echt niet. Als je een hypotheek nodig hebt voor de aankoop, is een opstalverzekering zelfs verplicht. Anders verstrekken banken je geen hypotheek. En dat is maar goed ook! Een brand kan je huis in een paar minuten volledig verwoesten. Zonder een verzekering draai je zelf voor de kosten op, plus moet je vervangende woonruimte betalen en de hypotheek nog aflossen. Een onmogelijke opgave dus. Huurders hebben een opstalverzekering niet nodig. De huiseigenaar zorgt namelijkvoor het verzekeren van de woning.
De aansprakelijkheidsverzekering uitbreiden
De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren vergoedt schade aangericht aan anderen of aan bezittingen van anderen. Alle gezinsleden, huisdieren en zelfs tijdelijk inwonende schoonmoeder(s) zijn verzekerd. Voorwaarde is wel dat de verzekering is afgestemd op de gezinssamenstelling. Een alleenstaande betaalt namelijk minder dan partners en partners met kinderen. Pas bij het samenwonen dus eventueel de aansprakelijkheidsverzekering aan of sluit deze af. Als je toch de inboedel- en de opstalverzekering gaat vergelijken, vergelijk dan ook gelijk deze verzekering.
Kortom, als je je spullen, je huis en de schade aan anderen wilt verzekeren, kun je op Poliswijzer alle woonverzekeringen vergelijken.
Zorgverzekering ook samenvoegen?
Néé, dat hoeft niet. Een adreswijziging naar de verzekeraar is voldoende. Wij adviseren partners juist om je niet samen op één polis te verzekeren. Waarschijnlijk hebben jullie niet exact dezelfde zorgkosten. Jij wilt bijvoorbeeld een ruime dekking voor tandartskosten, en jouw partner moet goed verzekerd zijn voor fysiotherapie. Verzeker vooral wat je nodig hebt en niet waar je waarschijnlijk geen gebruik van maakt. Alternatieve geneeswijze meeverzekeren bijvoorbeeld is onzin als je er toch niet in gelooft.
Samenwonen is dus geen kwestie van spulletjes in huis zetten en er een huissleutel bij laten maken. De impact is zelfs nog groter dan alleen de verzekeringen. Maak ook even een afspraak met de notaris, want een samenlevingscontract kan een groot verschil maken bij overlijden van één van beide.
Wij kunnen jou helpen te besparen op verzekeringen. Wil je hulp bij het vergelijken? Onze deskundige adviseurs staan voor je klaar!
Tussen 2015 en maart 2025 was ik werkzaam voor Poliswijzer. Als tekstschrijver specialiseer ik me in het helder en toegankelijk maken van informatie over verzekeringen. Met jarenlange ervaring als verzekeringsadviseur weet ik precies hoe de sector werkt én waar mensen vragen over hebben. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.
Laatste nieuws
-
Zorgpremie omhoog: wat betekent dit voor jou?
3 apr
-
Zorgverzekeraar CZ onder verscherpt toezicht van NZa
26 feb De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft zorgverzekeraar CZ onder verscherpt toezicht geplaatst weg...
-
Verzekeringspremies stijgen door appen in auto
30 dec De autoverzekering wordt duurder door meer ongelukken in het verkeer. Dit is deels toe te schrijven ...
-
Minder korting bij vrijwillig eigen risico, maar nog steeds voordelig
2 dec De korting op de zorgpremie bij een maximaal vrijwillig eigen risico daalt in 2025 verder. Toch kan ...
-
Liveblog zorgpremies 2025
15 nov