Meer woningbranden maar minder schade
door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten
Sinds maart 2020 werken we massaal thuis, voor zover mogelijk. Het is goed voor het milieu en de verkeersdrukte is sterk afgenomen. Het thuiswerken heeft ook een keerzijde. In 2020 zijn er meer brandschades geclaimd bij de woonverzekeraars.
Jaarlijks publiceert Verbond van Verzekeraars Het Risicomonitor Woningbranden. In de periode van 2015 tot en met 2018 is het aantal woningbranden sterk gezakt, mogelijk door meer aandacht voor brandveiligheid. In 2018 ging het nog om 80.582 claims bij verzekeraars, terwijl het er in 2015 nog 103.315 waren. In 2019 is het aantal claims zelfs gezakt naar 64.879. In 2020 is de dalende trend doorbroken. Vorig jaar ontvingen verzekeraars 66.657 claims. Vooral in de provincie Overijssel ontstonden er opvallend veel branden.
In 2020 een schadelast van 225 miljoen euro
Er zijn in 2020 meer schades geclaimd bij verzekeraars dan in 2019, maar toch is de totale schadelast wel gezakt. In 2019 hebben verzekeraars € 248 miljoen uitgekeerd aan verzekerden. In 2020 komt het uit op € 225 miljoen. Het Verbond heeft geen conclusies getrokken uit het stijgende aantal branden, maar vermoedelijk komt dit door het thuiswerken. Thuiswerken kan ook direct de reden zijn voor de gemiddeld lagere schade-uitkering per brand. Als er bewoners thuis zijn worden branden in de woning eerder ontdekt.
Meeste woningbranden in Overijssel
In 2020 zijn in de provincie Overijssel naar verhouding de meeste woningbranden geclaimd. Het gaat om 10,9 woningbrandclaims per 1000 huishoudens. Andere provincies met veel brandschadeclaims zijn Limburg (10,6) en Noord-Brabant (10,6).
Vooral schades tijdens jaarwisseling en stormen
Over het jaar 2018 heeft het Verbond het aantal woningbranden in een grafiek gezet om aan te geven dat vooral de jaarwisseling een risico is. Uit deze grafiek blijkt dat de piekmomenten liggen op 31 december en op 1 januari. In de grafiek zien we nog één uitschieter, namelijk 18 januari 2018. Toen trok er een zeer zware storm over Nederland. Je zou het niet zeggen, maar bij een storm met een heftige regenbui heb je een grotere kans op brand. Dit blijkt ook uit gegevens van het Verbond uit 2016 over de jaren 2014 en 2015. De branden worden ook deels veroorzaakt door blikseminslagen.
Bron: Verzekeraars.nl
Branden ontstaan vooral door menselijk handelen
De nummer één oorzaak van een woningbrand is menselijk handelen. Dit kan zijn door vuurwerk, maar bijvoorbeeld ook door een vergeten pan op het vuur in de keuken of door een foutje met het aansteken van de open haard. De nummer twee en drie oorzaken zijn kortsluiting en werkzaamheden in het huis.
Brandschade kun je goed verzekeren, mensenlevens niet
De materiële schade na een brand kun je goed verzekeren met een opstalverzekering en een inboedelverzekering. De bewoners kun je beschermen met rookmelders. Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om op iedere etage rookmelders te hangen. Wacht vooral niet tot volgend jaar. Rookmelders kunnen de schadelast beperken en levens redden.
Tussen 2015 en maart 2025 was ik werkzaam voor Poliswijzer. Als tekstschrijver specialiseer ik me in het helder en toegankelijk maken van informatie over verzekeringen. Met jarenlange ervaring als verzekeringsadviseur weet ik precies hoe de sector werkt én waar mensen vragen over hebben. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.
Laatste nieuws
-
Zorgverzekeraar CZ onder verscherpt toezicht van NZa
26 feb De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft zorgverzekeraar CZ onder verscherpt toezicht geplaatst weg...
-
Verzekeringspremies stijgen door appen in auto
30 dec De autoverzekering wordt duurder door meer ongelukken in het verkeer. Dit is deels toe te schrijven ...
-
Minder korting bij vrijwillig eigen risico, maar nog steeds voordelig
2 dec De korting op de zorgpremie bij een maximaal vrijwillig eigen risico daalt in 2025 verder. Toch kan ...
-
Liveblog zorgpremies 2025
15 nov
-
Wij vergelijken al 25 jaar
25 okt