Uniforme informatiekaart voor de aanvullende zorgverzekering
door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten
Informatie over zorgverzekeringen moet eenvoudig leesbaar en helder zijn. Om deze reden is er vorig jaar al een informatiekaart voor de basisverzekering geïntroduceerd. Voor de aanvullende verzekering bestaat de overzichtelijke informatiekaart nog niet. De branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft bekend gemaakt dat de informatiekaart ook voor de aanvullende zorgverzekering dit najaar beschikbaar is.
Wat is de kracht van een informatiekaart voor de zorgverzekering?
Hoe verzekeraars voor verzekerden noodzakelijke informatie presenteren bepalen ze zelf. Door het opstellen van een informatiekaart komt er één manier voor het presenteren van informatie. Hierdoor moet het voor consumenten duidelijker worden wat ze van een aanvullende verzekering van een verzekeraar mogen verwachten. De kracht van de informatiekaart is volgens het verbond van verzekeraars de eenvoud en alles staat bij iedere willekeurige verzekeraar op dezelfde plek. Een bijkomend voordeel is dat de manier van informatie verstrekken voldoet aan de Europese richtlijnen die vanaf 2018 gelden.
Wat heb jij aan de informatiekaarten?
Hoe de informatiekaart voor de aanvullende verzekeringen ingericht wordt is nog afwachten. Op de kaart voor de basisverzekering staan alleen de hoofdlijnen van de basiszorgverzekering omschreven. Hierbij kun je denken aan:
- Wat mag je van de zorgverzekering verwachten?
- Hoe hoog is het eigen risico?
- Hoe zit het met de vergoeding voor de huisarts en apotheek
Voor de aanvullende verzekering zal de kaart ook inzicht geven wat je in grote lijnen mag verwachten. Door het samen te vatten in één kaart, kan jij als verzekerde diverse van deze kaarten naast elkaar leggen. Een kleine kanttekening daarbij is dat je dan wel een hele lange tafel nodig hebt om alle aanvullende verzekeringen van aanbieders te kunnen bestuderen.
Gaat het werken?
De informatiekaarten voor de basisverzekering zijn beschikbaar gesteld door de verzekeraars. Toch zullen veel verzekerden daar niet van op de hoogte zijn. De kaarten worden namelijk niet sterk gepromoot. Ze zijn te vinden, maar je moet de websites van de verzekeraars wel doorpluizen om ze te vinden. De overzichten zelf maken de aanvullende zorgverzekering eenvoudiger te begrijpen, maar het blijft erg algemeen. Vergelijken op details van een polis zit er niet in en juist de grote verschillen tussen verzekeringen zitten in de kleine lettertjes.
Met onze vergelijkingstool op Poliswijzer.nl is het vergelijken sterk vereenvoudigd. Ook kun je op onze website tot aan de kleine lettertjes inzoomen op de polisvoorwaarden. Dat lukt uiteraard niet met een standaard verzekeringskaart. Wel goed dat verzekeraars meer inzicht gaan bieden.
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.
Laatste nieuws
-
Minder korting bij vrijwillig eigen risico, maar nog steeds voordelig
2 dec De korting op de zorgpremie bij een maximaal vrijwillig eigen risico daalt in 2025 verder. Toch kan ...
-
Liveblog zorgpremies 2025
15 nov
-
Wij vergelijken al 25 jaar
25 okt
-
Storm op komst! Je huis en auto verzekerd tegen stormschade
5 jul Woonverzekeringen dekken stormschade aan je woning. Tijdens een storm is ook jouw auto beschermd met...
-
Actievoorwaarden Zonnepanelen winnen | Poliswijzer.nl
14 nov