Verkeerde zorgpolis kan duur uitpakken
door Tony Duchenne Leestijd: 2 minuten
Een op de vijf mensen weet niet wat voor soort zorgverzekering ze hebben. Eenzelfde aantal mensen heeft moeite met het kiezen van een zorgverzekering. Dit komt omdat er teveel keuze aan polissen is en er te weinig informatie wordt gegeven. Hierdoor vinden mensen het ingewikkeld om een goede zorgverzekering te vinden.
Dat blijkt uit een onderzoek van Patiëntenfederatie NPCF onder bijna tienduizend leden van hun zorgpanel. In augustus hebben deze deelnemers online vragen beantwoord over hun zorgverzekering. De Patiëntenfederatie noemt de cijfers zorgwekkend.
Zorgwekkend
'Het blijkt dat een verkeerde polis mensen duur kan komen te staan', zegt NPCF-directeur Dianda Veldman. 'Ze kunnen voor uitgaven komen te staan die ze niet hadden verwacht. Of ze gaan niet naar een zorgverlener omdat ze het niet kunnen betalen. Het wordt hoog tijd dat er meer duidelijkheid komt in het poliswoud.' Van de ondervraagden denken 500 mensen een verkeerde polis te hebben waardoor ze veel moeten bijbetalen.
Aanbevelingen voor kiezen zorgverzekering
Acht van de tien mensen vinden het dan ook belangrijk om te weten of de zorgaanbieder een contract heeft bij de zorgverzekeraar. Ook doen de deelnemers nog een aantal aanbevelingen om het kiezen van een zorgverzekering makkelijker te maken:
- Presenteer op uniforme wijze de overeenkomsten en verschillen tussen zorgverzekeraars (36%)
- Beperk de keuze voor zowel basisverzekering als aanvullende verzekering (25%)
- Maak gebruik van onafhankelijke websites die helpen bij het kiezen (19%)
Zorgverzekeringen 2016 vergelijken
De NPCF heeft op haar website de keuzegids zorgverzekeringen 2016 staan met onafhankelijke informatie over zorgverzekeringen. Met de informatie uit de keuzegids zijn mensen dan beter voorbereid om zorgverzekeringen te vergelijken. Ook gaat de NPCF samen met de Consumentenbond de komende tijd onderzoeken welke informatie verzekerden in ieder geval van hun zorgverzekeraar willen zien op hun polis.
De bedoeling van het onderzoek is een overzicht te ontwikkelen dat verzekeraars bij elke polis aan hun verzekerden moeten sturen. Je kunt dan bijvoorbeeld zien wat niet wordt vergoed bij een naturapolis, maar wel bij een restitutiepolis.
Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.
Laatste nieuws
-
Liveblog zorgpremies 2025
15 nov
-
Wij vergelijken al 25 jaar
25 okt
-
Storm op komst! Je huis en auto verzekerd tegen stormschade
5 jul Woonverzekeringen dekken stormschade aan je woning. Tijdens een storm is ook jouw auto beschermd met...
-
Actievoorwaarden Zonnepanelen winnen | Poliswijzer.nl
14 nov
-
Nieuw inburgeringsstelsel helpt statushouders met zorgverzekering
16 mrt Het inburgeringsstelsel zorgt voor een extra taak voor gemeenten. De nieuwe inburgeringsstelsel help...