Vijf handige digitale medische hulpjes voor op reis
door Tony Duchenne Leestijd: 4 minuten
Ga jij er op uit deze zomer, dan is het goed om te weten dat er online hulp voor je is. Natuurlijk gaan we ervan uit dat je je vakantie beleeft zonder noemenswaardige problemen. Maar een ongeluk zit nou eenmaal in een klein hoekje. Daarom vind je hier 5 handige medische online hulpmiddeltjes voor op reis. Al is het maar om je gerust te stellen!
1. Moet ik naar de dokter?
'Moet ik naar de dokter?' is een medische app waarmee je door middel van eenvoudige vragen in simpele en heldere taal zelf kan beoordelen of en wanneer je contact op moet nemen met een huisarts of een huisartsenpost. Deze handige app geeft vervolgens aan wat je zelf kan doen om medische klachten te verlichten met behulp van de zelfzorgadviezen van Thuisarts.nl.
Ook geeft de app aan in welke gevallen het beter is alsnog contact met de huisarts op te nemen. Bij dit advies biedt de app het adres, telefoonnummer en de route naar de dichtstbijzijnde huisarts of huisartsenpost. De app behaalde in juni 2016 de 2e plaats in de zinnige zorg award van verzekeraar VGZ.
2. De Vakantiedokter van Zilveren kruis
Ben je ineens onwel geworden omdat je te lang in de zon hebt gezeten of verschijnen er gekke bultjes op je arm nadat je in het bos hebt gewandeld? Eigenlijk wil je gerustgesteld worden dat het niet ernstig is. Dan kun je de virtuele vakantiedokter raadplegen van verzekeraar Zilveren Kruis.
Je hoeft daarbij overigens geen klant te zijn van deze maatschappij. Iedereen kan de app downloaden en na het ingeven van wat persoonlijke gegevens, zoals het land van bestemming, kun je alle medische vragen stellen die je wilt.
Eventueel kun je de situatie verduidelijken door een foto mee te sturen. Je vraag wordt dan beantwoord door verpleegkundigen. Heb je een wat moeilijke vraag, dan wordt deze doorgestuurd naar een team van huisartsen.
Zoals gezegd is de app toegankelijk voor iedereen. Ben je niet verzekerd bij het Achmea label dan kun je wel wat gerichte commerciële vragen verwachten die leiden tot een aanbod van een verzekering bij Zilveren Kruis.
De app is beschikbaar voor iPhone.
3. EHBO – Rode Kruis app
Eerst hulp bij noodgevallen. Wat moet je doen als je kind hete thee over zich heen krijgt of als je een vreselijk ongeluk ziet gebeuren en je wilt helpen, maar je weet niet hoe? De EHBO app van het Rode Kruis biedt je hulp in dit soort situaties. De app geeft instructies hoe te handelen bij brandwonden, vergiftiging, bewusteloosheid en andere ongevallen.
Ook kun je met de app een ziekenhuis of EHBO-post in de buurt vinden en de dichtstbijzijnde AED-locaties zien. Daarnaast is het mogelijk tal van onderwerpen op te zoeken en daar uitleg over te krijgen. Zo weet je bijvoorbeeld precies wat een bijensteek of een alcohol vergiftiging kan veroorzaken.
En als je een liefhebber bent van vraagspelletjes kun je jouw EHBO-kennis checken met een medische quiz.
De app is beschikbaar voor iPhone, Android.
4. SOS Reis app
Daar sta je dan in de hete zon langs de kant van de weg op reis naar je vakantiebestemming. Of je voelt je ineens niet lekker na een dagje aan het strand. Heb je dringend professionele hulp nodig dan is de SOS op Reis app handig om te hebben. Je registreert eenmalig voordat je op vakantie gaat al je verzekeringsgegevens in de app en je hebt van ruim 200 landen alle noodnummers binnen handbereik.
Of je kiest voor de ‘bel mij’ knop in de app en je laat de alarmcentrale jou bellen. Het grote voordeel is dat alle relevante gegevens worden meegestuurd door de app naar de alarmcentrale zodat je geen waslijst aan vragen hoeft te beantwoorden voordat er hulp wordt ingeschakeld.
De app heeft ook de gegevens van ambassades en consulaten beschikbaar, mocht je identiteitsbewijs tijdens je reis vermist raken bijvoorbeeld.
De app is beschikbaar voor iPhone voor alle auto- reis- en zorgverzekeraars waar SOS International voor werkt.
5. Ziekenhuisopreis.nl
Naast de SOS op Reis app heeft alarmcentrale SOS international nog een handig instrument wat misschien goed van pas komt als je medische hulp nodig hebt tijdens je vakantie.
Ziekenhuizenopreis.nl helpt je namelijk bij het eenvoudig vinden van een ziekenhuis of kliniek in de buurt van je vakantieverblijf.
Daarnaast vind je er praktische informatie zoals in welke ziekenhuizen de meeste Nederlanders zich hebben laten behandelen.
Zo denkt de alarmcentrale mensen te helpen om sneller de juiste medische hulp te krijgen waardoor er misschien toch nog wat vakantiedagen overblijven.
Let op: Het gebruiken van apps en raadplegen van websites in het buitenland brengt natuurlijk wel kosten met zich mee. Lees daarvoor de roaming tips op Bellen.com.
Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.
Laatste nieuws
-
Minder korting bij vrijwillig eigen risico, maar nog steeds voordelig
2 dec De korting op de zorgpremie bij een maximaal vrijwillig eigen risico daalt in 2025 verder. Toch kan ...
-
Liveblog zorgpremies 2025
15 nov
-
Wij vergelijken al 25 jaar
25 okt
-
Storm op komst! Je huis en auto verzekerd tegen stormschade
5 jul Woonverzekeringen dekken stormschade aan je woning. Tijdens een storm is ook jouw auto beschermd met...
-
Actievoorwaarden Zonnepanelen winnen | Poliswijzer.nl
14 nov