Waarom ruilden Nederlanders de zorgverzekering in?
door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten
Eind 2018 zijn 1,2 miljoen Nederlanders overgestapt naar een andere zorgverzekering. Maar waarom zijn ze overgestapt? Nivel heeft het ondergezocht. Onvrede over de hoogte van de premie was de belangrijkste reden. Wat waren de andere belangrijke redenen van de overstap naar een andere zorgverzekering?
Eens per jaar kun je normaal gesproken wisselen van zorgverzekeraar, namelijk per 1 januari. Deze kans is door 1,2 miljoen Nederlanders aangegrepen. Je kunt verschillende redenen hebben voor een overstap, maar de belangrijkste reden was onvrede over de premie. Voor 29% was dit de hoofdreden. Wat zijn andere redenen om over te stappen?
Niet tevreden over de dekking in de aanvullende zorgverzekering
Bij het vergelijken van de zorgverzekering ligt de focus vaak op de premie voor de basisverzekering. Logisch, want deze is qua dekking bij alle verzekeraars gelijk. Als je ook een aanvullende zorgverzekering hebt, kun je beter een nauwkeurige berekening maken. Je stelt jouw zorgwensen centraal en zoekt daar de meest geschikte zorgverzekering bij. Niet tevreden over de aanvullende verzekering heeft 18% van de respondenten opgegeven als belangrijkste reden om over te stappen.
Deelnemen aan een collectieve zorgverzekering
Toetreden tot een collectieve zorgverzekering was voor 16% van de ondervraagden de reden van de overstap. De collectieve verzekeringen staan onder druk. In 2018 zijn meerdere gemeenten en bijvoorbeeld de FNV gestopt met het collectief verzekeren. Toch zijn er veel Nederlanders toegetreden tot een collectief. Voor de zorgverzekering 2018 was het in 9% van de gevallen de reden om over te stappen, en nu dus voor 16% van de overstappers.
Overstappen in verband met andere zorgwensen
Andere zorgwensen in het nieuwe verzekeringsjaar is een goede reden om over te stappen naar een andere zorgverzekering. Je verwacht bijvoorbeeld hoge kosten voor fysiotherapie, één van de kinderen krijgt een beugel, je verwacht een forse rekening van de tandarts of je bent zwanger en gaat in het nieuwe jaar bevallen. Het is inderdaad verstandig om rekening te houden met de verwachte zorgkosten in het nieuwe jaar, vooral als de kosten al (zo goed als) zeker zijn. Andere zorgwensen was in 16% van de gevallen de reden van de overstap naar een andere zorgverzekering.
Onvrede over de dekking in de basisverzekering
Dit is een verrassende reden, maar toch wel te verklaren. De dekking in de basisverzekering is bij alle verzekeraars gelijk. De overheid bepaalt waar wel of geen dekking voor is, toch zitten er verschillen tussen de verzekeraars. Het belangrijkste verschil is de keuzevrijheid in zorgverleners. Verzekeraars werken vaak met contracten met zorgverleners. Bij deze gecontracteerde zorgverleners kunnen de verzekerden terecht. Ze mogen ook naar een niet gecontracteerde zorgverlener, maar dan betalen ze een deel van de medische kosten zelf. Dat is voor veel verzekerden onwenselijk en dus stappen ze over naar een andere zorgverzekering. Voor 13% van de overstappers was dit de reden.
Blijf kritisch, anders betaal je vaak teveel. Dat geldt overigens ook voor de autoverzekering en voor de woonverzekeringen.
Tussen 2015 en maart 2025 was ik werkzaam voor Poliswijzer. Als tekstschrijver specialiseer ik me in het helder en toegankelijk maken van informatie over verzekeringen. Met jarenlange ervaring als verzekeringsadviseur weet ik precies hoe de sector werkt én waar mensen vragen over hebben. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.
Laatste nieuws
-
Zorgverzekeraar CZ onder verscherpt toezicht van NZa
26 feb De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft zorgverzekeraar CZ onder verscherpt toezicht geplaatst weg...
-
Verzekeringspremies stijgen door appen in auto
30 dec De autoverzekering wordt duurder door meer ongelukken in het verkeer. Dit is deels toe te schrijven ...
-
Minder korting bij vrijwillig eigen risico, maar nog steeds voordelig
2 dec De korting op de zorgpremie bij een maximaal vrijwillig eigen risico daalt in 2025 verder. Toch kan ...
-
Liveblog zorgpremies 2025
15 nov
-
Wij vergelijken al 25 jaar
25 okt