Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Wat dekt de basisverzekering precies in het buitenland?

door Tony Duchenne Leestijd: 3 minuten

Heb je onverwacht dringend medische zorg nodig in het buitenland en kun je hiermee niet wachten tot je weer terug bent in Nederland? Dan spreken we van medisch noodzakelijke zorg. Deze spoedeisende zorg wordt standaard vergoed vanuit de basisverzekering, wereldwijd en door elke zorgverzekeraar.

Dat klinkt alsof de basisverzekering dus alles vergoedt. Toch zijn er een aantal situaties, waarbij de basisverzekering minder dekt dan je misschien zult denken. Welke dat zijn?

1. Beperkte vergoeding tot aan het Nederlandse tarief

De vergoeding die je krijgt vanuit de basisverzekering zal nooit meer bedragen dan wat je voor een zelfde behandeling in Nederland zou moeten betalen. Dit wordt vaak aangeduid als het Nederlands wettelijke- of markconforme tarief. Zijn de kosten in het land waar je geholpen wordt hoger dan het tarief in Nederland, dan moet je het verschil daartussen zelf betalen.

Maar hoe weet je nou hoeveel een behandeling in Nederland kost? Dat is zeer lastig om te achterhalen, zo niet onmogelijk gebleken. Het is dan ook niet eenvoudig om in te schatten welke landen een risico vormen op bijbetalen, vanwege hogere zorgkosten dan in Nederland. Daarnaast kun je ook nog terecht komen in een privékliniek waar hogere tarieven gebruikelijk zijn, bijvoorbeeld in Griekenland en Spanje.

Toch is algemeen bekend dat er een aantal landen in de wereld zijn waar de kosten voor de gezondheidszorg veel hoger zijn dan hier. Voorbeelden zijn de Verenigde Staten en Scandinavië. Ga je naar een land op vakantie waar de medische kosten duurder zijn dan in Nederland? Dan kun je je daarvoor maar beter verzekeren met een reisverzekering of met een aanvullende zorgverzekering.

5-sterren-ziekenhuis.jpg

2. Geen vergoeding van de eigen bijdrage 

Er kan voor bepaalde zorg uit de basisverzekering een eigen bijdrage gelden, zoals bijvoorbeeld ziekenvervoer of bepaalde medicijnen. Deze eigen bijdrage wordt niet vergoed uit de basisverzekering, maar moet je zelf betalen.

3. Het eigen risico is van toepassing

Op vergoeding van medische spoedeisende hulp uit de basisverzekering is het eigen risico van toepassing. Dit bedrag van de rekening zal je dus eerst zelf moeten betalen. Dit geldt ook voor de medische kosten in het buitenland.

4. Geen vergoeding voor de kosten van repatriëring

Repatriëring is het medisch noodzakelijke vervoer terug naar Nederland en wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Onder repatriëring vallen de volgende kosten.

  • de kosten van het vervoer naar Nederland (ambulance, vliegtuig, begrafenisondernemer)
  • de kosten van (medisch) noodzakelijke begeleiding
  • de noodzakelijke kosten voor communicatie
  • de kosten van het brengen en/of toezenden van noodzakelijke geneesmiddelen die in het buitenland niet verkrijgbaar zijn

TIP: Bij het inroepen van medische hulp in het buitenland moet je altijd jouw zorgverzekeraar zo snel mogelijk informeren. Als je in het buitenland bent en je hebt zorg nodig, bel dan met de Alarmcentrale van je verzekeraar. Dit telefoonnummer staat meestal ook op je zorgpas.

Bewijs dat je verzekerd bent

Beland je in het ziekenhuis tijdens je vakantie in het buitenland, dan wordt er net als in Nederland gevraagd naar je verzekeringsbewijs. Neem dus altijd je zorgpas mee op vakantie.

In sommige ziekenhuizen in het buitenland wordt alleen de Europese zorgkaart (EHIC) als verzekeringsbewijs geaccepteerd. De meeste zorgverzekeraars hebben deze EHIC achterop de zorgpas geplaatst. Staat de EHIC niet op jouw zorgpas vraag deze dan aan bij je zorgverzekeraar.

TIP: Zorg dat je een Europese Zorgkaart hebt tijdens je vakantie in de EU-lidstaten en verdragsstaten. Je hoeft dan niet eerst zelf de medische kosten voor te schieten.

Een aantal landen zoals Bosnië-Herzegovina, Kaapverdië, Marokko, Montenegro, Servië, Tunesië en Turkije accepteren ook de EHIC niet als verzekeringsbewijs. Ga je op vakantie naar een van deze landen, dan heb je een ingevuld E111 formulier nodig. Dit formulier kun je aanvragen bij je zorgverzekeraar voordat je op vakantie gaat.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 10 september 2020

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd expert in verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie