Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Wat wijzigt er voor de zorgverzekering 2015?

Leestijd: 2 minuten

Update - Kijk hier voor alle wijzigingen in de zorgverzekering 2018.

In 2015 vinden er veel veranderingen plaats in de zorg. Voor de zorgverzekering 2015 zijn de laatste wijzigingen bekendgemaakt op Prinsjesdag. Zo stijgt eigen risico stijgt van 360 euro naar 375 euro per jaar.

Stijging zorgpremie

De zorgpremie zal met ongeveer 10 euro per maand stijgen. De premiestijging heeft met een aantal zaken te maken. Werkgevers hebben de afgelopen jaren teveel betaald voor de zorgpremie. En een deel van de zorg die AWBZ momenteel regelt, zal in 2015 voor een behoorlijk deel worden afgedragen aan de basisverzekering.

Daarnaast worden er een aantal zaken toegevoegd aan de basisverzekering:

  • De reiskostenvergoeding voor orgaandonoren wordt in 2015 vergoed door de persoonlijke verzekeraar.
  • De NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test), een test om eventuele afwijkingen te vinden bij een ongeboren kindje.
  • Een aantal medicijnen en behandelingen die o.a. worden ingezet bij chemotherapie, voor patiënten die aan een auto-immuunziekte lijden.
  • Een langere bedenktijd voor mensen die in het ziekenhuis geopereerd zijn. In 2015 heb je na een operatie een week tijd om te besluiten of je nazorg in een verpleeghuis wilt.

Basisverzekering soberder

De basisverzekering wordt daarnaast ook een stuk soberder. Een aantal vergoedingen zullen verdwijnen, waaronder geestelijke gezondheidszorg voor minderjarigen. Hieronder valt onder andere zorg voor autistische kinderen, of kinderen met ADHD. In 2015 zal de gemeente deze zorg onder haar hoede nemen. Ook is er een kans dat de vergoeding voor zorg buiten Europa volgend jaar verdwijnt. Vergoeding voor zorg binnen Europa blijft wél via de basisverzekering gaan.

Hoogte zorgtoeslag

Voor de laagste inkomens gaat de zorgtoeslag omhoog. Deze groep wordt gecompenseerd voor de hogere premie en de stijging van het eigen risico. Voor de hogere inkomens gaat de zorgtoeslag omlaag. Dat kan voor deze inkomensgroep inhouden dat ze minder of helemaal geen zorgtoeslag meer zullen ontvangen.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: maandag 18 december 2017
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie